Grote vakantie

De zomer is de meest populaire tijd van het jaar om op vakantie te gaan. De scholen zijn wekenlang gesloten en veel werknemers hebben de mogelijkheid er even tussenuit te gaan. Koffers worden ingepakt, auto’s ingeladen en vliegtuigen stijgen op. Allemaal op reis naar een bestemming waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van een welverdiende zomervakantie. Dichtbij en soms ver weg. Een vakantie vol zon, zand en zee of een vakantie vol wandelen en fietsen.

Lees meer over grote vakantie
Lees meer over:

Grote vakantie

De zomer is de meest populaire tijd van het jaar om op vakantie te gaan. De scholen zijn wekenlang gesloten en veel werknemers hebben de mogelijkheid er even tussenuit te gaan. Koffers worden ingepakt, auto’s ingeladen en vliegtuigen stijgen op. Allemaal op reis naar een bestemming waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van een welverdiende zomervakantie. Dichtbij en soms ver weg. Een vakantie vol zon, zand en zee of een vakantie vol wandelen en fietsen.

Rond deze Natuurhuisjes zijn er genoeg dingen te zien. Enerzijds omdat het dan natuurlijk dichtbij een plaatsje zit, wat leuk is om te bezoeken, maar anderzijds ligt het accent natuurlijk op het huisje en de natuur eromheen! Alle huisjes bevinden zich namelijk in de bossen, bergen, aan het water of in the middle of nowhere. Het is totaal anders dan je gewend zou zijn misschien, maar toch voel je je direct thuis! Waar je ook heen gaat in de zomer, je gaat het ongetwijfeld naar je zin hebben. Als je in België blijft heb je vaak ook wel prima weer en regelmatig warme zomerdagen en hoef je geen lange reis te maken. Een vakantie in eigen land is ideaal en vaak last-minute ook makkelijk in te plannen.

De natuur in

Het mooie aan een natuurhuisje is dat de natuur jou zal teruggeven, waar jij op dat moment naar zoekt. Is het rust? Dan zul je dat zeker vinden in de diepe bossen, lange stranden, prachtige landschappen en stille wateren. Maar is het vermaak en levendigheid: dan is er in de natuur genoeg te beleven: zwemmen met de grote golven, prachtige wandelingen maken, dieren spotten...

De natuur in Europa is erg divers, dit zorgt voor een interessante flora en fauna. In het noorden van Europa vind je uitgestrekte naaldbossen en toendragebieden. Meer centraal tref je loofbossen, moerassen en wilgenbos. In het zuiden van Europa tref je steppegebieden aan en imposante bergketens als de Alpen en de Pyreneeën. Voor natuur hoef je volgens ons niet naar een ander continent maar kun je zelfs in eigen land nog genoeg onontdekte plekjes vinden. Doordat er een groot scala is aan verschillende habitattypen vind je er ook veel verschillende soorten dieren en planten. Ieder habitattype herbergt andere soorten die aangepast zijn aan de leefomstandigheden van het gebied. In Europa kan je zowel op het gebied van planten, vogels, insecten, zoogdieren en reptielen je hart ophalen.

De natuur in eigen land

België is verdeeld in het Nederlandstalige Vlaanderen en het Franstalige Wallonië. Waar je in Vlaanderen heerlijk kunt uitwaaien aan het strand, kun je in Wallonië genieten van de vele heuvels en uitgestrekte bossen. Ruim 20% van het Belgische landschap bestaat uit bossen, welke voornamelijk te vinden zijn in Wallonië. Eén van de bekendste bosrijke gebieden is natuurlijk de Ardennen. De natuur is hier uitgestrekt, omdat de bevolkingsdichtheid hier een stuk lager ligt dan in Vlaanderen. Vlaanderen kenmerkt zich voornamelijk door de uitgestrekte landbouwgebieden.

Activiteiten in de buurt

Er is meer dan genoeg te beleven in de buurt van onze zomerhuisjes! Wandelaars en fietsers kunnen bij elk natuurhuisje in de buurt uitdagende routes vinden. Of dat nu in het bos is, door de polders of over het strand, er is zoveel te ontdekken! Neem een picknickmand mee onderweg zodat je op de mooiste plek kunt stoppen voor een heerlijke lunch of kleine snack. Zijn de temperaturen al wat opgelopen? Dan kun je vast ergens een verfrissende duik nemen! Liever wat meer ontspannen? Lees een goed boek of doe een online lesje yoga mee en ontspan op de geluiden van de natuur.

Natuurliefhebbers grijpen iedere kans om wat tijd te spenderen in de natuur. De meeste natuurgebieden in de buurt van jouw Natuurhuisje hebben heel wat wandel- en fietsroutes waarmee je gemakkelijk een weekend en langer kan vullen. Online zijn vaak veel fiets- en wandelroutes te vinden, maar ook bij de lokale toeristenpunten kan je vaak routes vinden. Vaak is er in de natuurhuisjes zelf ook informatie voorhanden over fietstochten in de buurt van je natuurhuisje.

Maar natuurlijk kan je ook gewoon op eigen houtje op pad! Zolang je niet gemakkelijk kunt verdwalen in een natuurgebied, bos of landschap, kun je prima zelf de uitdaging aangaan om een wandeling of fietstocht te maken door de natuur. Als je van wandelen houdt, dan is het te voet verkennen van een natuurgebied bij jou in de buurt een echte must! Hetzelfde geldt natuurlijk voor fietsen. Je komt gegarandeerd helemaal tot rust met een fietstocht of wandeling terwijl je ook nog eens gezond bezig bent!

Wat voor weer kun je verwachten?

Tijdens de zomervakantie is het door heel Europa heerlijk weer. In Zuid-Europa heerst een warmer zeeklimaat met een drogere zomer: een Middellands zeeklimaat. Dit is ook de reden dat zoveel mensen uit Noord- en Midden Europa hier in de zomer graag op vakantie gaan! In Oost-Europa vriest het in de winter flink, maar de zomers zijn hier warm! Wat het landklimaat daarnaast ook kenmerkt is de lage (en toch aanwezige) kans op neerslag het hele jaar door, maar verhoogde kans op sneeuw.

Het weer in eigen land

België heeft zomers een gemiddelde temperatuur van 22℃ en langs de kuststreek is het vaak een paar graden warmer dan in de Ardennen. Wil je in eigen land van de zon genieten dan kun je dus het beste naar de kust trekken. Als je het liefst een actievere vakantie in eigen land wilt, dan zijn de Ardennen juist een aanrader. In de Benelux, het noorden van Frankrijk en gedeeltes van Duitsland kan het weer nog al eens wisselvallig zijn. Zeker in België en Nederland kan het weer erg onvoorspelbaar zijn en na een aantal dagen zon kan het zo maar ineens regenen. Het is dus handig als je ook voordat je in de zomer op vakantie gaat, te kijken wat voor weer het wordt op je bestemming. Waar je ook heen gaat, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de zon. Zorg dat je genoeg zonnebrand inpakt en dat je genoeg water bij je hebt.