Vakantievilla in Spanje

Liefhebbers van zon, zee en strand kunnen in een vakantievilla in Spanje hun hart ophalen. De zomer is vanwege de zwoele temperaturen veruit het meest populaire seizoen om een vakantie in dit land door te brengen. De stranden liggen vol met zonaanbidders, de ijswinkels draaien overuren en de zon schijnt er de hele dag door. Veel mensen kiezen voor de populaire Spaanse kustregio’s om hun vakantie door te brengen. Zonde! Het Spaanse binnenland is namelijk nog een stuk mooier en ongerepter. Je vindt er tal van soorten landschappen, die erop wachten om door jou te worden ontdekt...

Lees meer over vakantievilla's in de natuur van Spanje
Lees meer over:

Vakantievilla Spanje

Liefhebbers van zon, zee en strand kunnen in een vakantievilla in Spanje hun hart ophalen. De zomer is vanwege de zwoele temperaturen veruit het meest populaire seizoen om een vakantie in dit land door te brengen. De stranden liggen vol met zonaanbidders, de ijswinkels draaien overuren en de zon schijnt er de hele dag door. Veel mensen kiezen voor de populaire Spaanse kustregio’s om hun vakantie door te brengen. Zonde! Het Spaanse binnenland is namelijk nog een stuk mooier en ongerepter. Je vindt er tal van soorten landschappen, die erop wachten om door jou te worden ontdekt...

Rijk aan natuur

Qua natuur kan Spanje je aan diversiteit nog wel eens verrassen. Van bekende toeristische trekpleisters tot onontdekte gebieden: het land heeft alle ingrediënten in huis om voor elke natuurliefhebber de perfecte vakantie uit te stippelen. Spanje kenmerkt zich door de diverse plateaus, zoals de Sierra Nevada en de Pyreneeën. Het onregelmatige landschap brengt vele klimaten en microklimaten met zich mee, die samen zorgen voor een rijkdom aan flora en fauna. Dit geldt niet alleen voor het vasteland, maar ook voor diverse Spaanse eilanden, bijvoorbeeld Mallorca, Ibiza of de Canarische Eilanden.

Het flora leven in Spanje is typisch mediterraan. In het noorden zijn er veel loofbossen met onder andere beuken, berken, eiken, kastanjes en essen. Naaldbossen staan vooral in het hooggebergte en in de Pyreneeën kun je de Zilverspar zien. De Spaanse spar is alleen in het Ronda gebied in Andalusië te vinden. Planten zoals orchideeën, narcissen en krokussen komen vooral in verschillende berggebieden boven de boomgrens voor. Orchideeën zijn vooral te zien in de bergweiden op de Picos de Europa. Er zijn in Spanje 695 beschermde gebieden en 12 nationale parken.

In het noorden van Spanje vind je het hooggebergte van de Pyreneeën. Vanuit de vakantiehuizen in dit gebied kun je schitterende wandelingen maken. Boven de boomgrens kun je gemzen en steenbokken tegenkomen. Ook leven er in de Pyreneeën veel gieren, die regelmatig vanuit de vakantiehuizen te zien zijn. De vale gier is het meest talrijk, maar ook de lammergier en aasgier komen in de Pyreneeën voor. Langs de zuid- en oostkust van Spanje liggen er enkele wetlands en lagunes die zeer belangrijk zijn voor enkele zeldzame broedvogelsoorten. Wanneer je tijdens een verblijf in een vakantiehuis vogelsoorten als purperkoet en marmereend wilt zien moet je zeker eens een poging wagen in lagunegebieden als Laguna de Medina. Ook zeer zeldzame vogels als witkopeend en knobbelmeerkoet komen hier voor. De meeste van deze vogelsoorten zijn schuw, maar er is altijd genoeg te beleven. Deze gebieden zijn namelijk ook rijk aan planten en insecten.

Het landschap in het centrum van Spanje bestaat onder andere uit steppen, granietheuvels, bossen en struikvegetaties. In deze terreinen vind je een grote rijkdom aan roofvogelsoorten. Spaanse keizerarend, grijze wouw, monniksgier en havikarend zijn slechts enkele soorten die je hier kunt tegenkomen. Daarnaast leent het centrum van Spanje zich prima voor schitterende tochten door maanlandschappen en uitgestrekte bossen. In het voorjaar is het land populair bij trekvogels, zo zijn er grote groepen kraanvogels die neerstrijken in Spanje. Het erg belangrijke en wereldberoemde vogelreservaat Coto Donana is ook gelegen in Spanje, hier broeden jaarlijks meer dan 160 soorten, waarvan ongeveer 3000 flamingo paren en 600.000 ganzen uit Noord-Europa.

Onderneem een van de vele activiteiten

Of je nu op zoek bent naar de stilte van een klein stil vissersdorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, een ruige bergketen of heerlijke stranden waar je kunt bijkomen, Spanje biedt het allemaal. Logischerwijs is er dan ook van alles te zien en te beleven in dit land. Leer bijvoorbeeld flamenco dansen of bezoek de welbekende witte dorpen in de omgeving van Málaga. Zoek je het liever wat hogerop? Beklim dan de hoogste berg van Spanje: de Pico del Teide op het eiland Tenerife. Ook een bezoek aan oude kathedralen en architectonische hoogstandjes behoort tot de mogelijkheden.

Naast de vele activiteiten op de eilanden, is er ook op het vasteland genoeg te ondernemen. Noord-Spanje is bij uitstek geschikt voor het maken van fiets- of mountainbiketochten, maar ook de wandelaar komt hier aan zijn trekken. Elke regio heeft daarbij zijn eigen unieke wandelroutes te bieden. De routes brengen je via smalle bergweggetjes of bospaden op plaatsen die nog niet ontdekt lijken te zijn. Bezoek in het noorden het ‘Groene Spanje’, gevormd door Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Deze streek heeft onvergetelijke landschappen en biedt een mix van natuur, cultuur en strand. Ga bergbeklimmen of doe een trektocht door het nationale park Sierra de Guadarrama, gelegen tussen Segovia en Madrid. Of wandel of fiets een deel van de pelgrimsroute naar Santiago in het noorden van Spanje. Deze route voert je langs spectaculaire natuur en charmante dorpjes.

Wil je je tijdens jouw vakantie onderdompelen in de Spaanse cultuur, probeer dan een aantal van de typische Spaanse producten. Probeer een van de vele wijnen of cava’s of ga voor de paella, churros of een Spaanse tortilla. Een ander bekend gerecht wat ook zeker aan te raden is, is de tapas. De Spanjaarden waarderen vooral de kwaliteit, versheid en simpelheid van hun gerechten, de presentatie of het gebruik van zoveel mogelijk ingrediënten wordt niet als iets belangrijks gezien.

Het hele jaar rond een fijne bestemming

Niet alleen in de zomer is Spanje een heerlijke plek om vakantie te vieren. Ook in de lente, herfst en milde winters kent Spanje nog aangename temperaturen. Voordeel van deze seizoenen is dat het in het hele land een stuk rustiger is dan in de zomer, ook in de populaire badplaatsen langs de kust. Dit betekent dat jij weg van de massa en in alle rust kunt genieten van een vakantievilla onder de Spaanse zon.

Er zijn drie verschillende klimaatgebieden in Spanje. Het noorden en noordwesten hebben een zeeklimaat, het centrale binnenland heeft een landklimaat en de eilanden en kustgebieden in het oosten en zuiden hebben een mediterraan klimaat. Voor de kustgebieden is er grotendeels spraken van een warm mediterraan klimaat, met milde nattere winters en warme droge zomers. De drogere klimaattypes zijn vooral in het binnenland te vinden.