Boerderijvakantie

Op vakantie met de kinderen, of ben je gewoon een ontzettende natuur- en dierliefhebber? Kies dan voor een boerderijvakantie! Een vakantie op de boerderij staat garant voor een 100% kidsproof vakantie, of gewoon als je je even helemaal wilt afzonderen van het stadse leven en in de natuur wilt zijn. Tijdens een vakantie op een boerenerf overnacht je op het Europese platteland.

Lees meer over op vakantie gaan op de boerderij
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Boerderijvakantie

Op vakantie met de kinderen, of ben je gewoon een ontzettende natuur- en dierliefhebber? Kies dan voor een boerderijvakantie! Een vakantie op de boerderij staat garant voor een 100% kidsproof vakantie, of gewoon als je je even helemaal wilt afzonderen van het stadse leven en in de natuur wilt zijn.

Tijdens een vakantie op een boerenerf overnacht je op het Europese platteland. Dit kan de Franse ‘campagne’ zijn, maar ook de Schotse Highlands, de Hongaarse ‘poesta’, de Hollandse polder of de Portugese ‘campo’. De natuurhuisjes op deze plekken hebben allemaal één ding met elkaar gemeen. Ze staan op de mooiste plekjes in de Europese natuur.

Het mooie van een boerderijvakantie is dat je je helemaal kunt afzonderen van het werkleven en de dagelijkse sleur en als het ware even in een andere wereld kunt treden. Want het boerenleven, dat i er een op zich! Vele mensen vinden het dan ook geweldig om als afwisseling op het dagelijkse leven even actief te kunnen zijn op het platteland, of om juist helemaal niets te doen.

Op de boerderij kun jij je even helemaal verbinden met de natuur, de dieren en natuurlijk met jezelf en je reisgezelschap. Met de kracht van de natuur en de puurheid om je heen zal jij weer helemaal opgeladen terug naar huis toe keren met talloze avontuurlijke boerderijverhalen! Met een beetje geluk zal je kunnen verblijven op een boerderij die ook echt actief is met werkend vee, waardoor jij kunt leren over het proces van het melken van de koeien en de geiten! Het kan natuurlijk ook zijn dat het een niet-producerende boerderij is, en dat je gewoon met de vredige dieren samen kunt zijn.

De natuur in

De natuur in Europa is erg divers, dit zorgt voor een interessante flora en fauna. In het noorden van Europa vind je uitgestrekte naaldbossen en toendragebieden. Meer centraal tref je loofbossen, moerassen en wilgenbos. In het zuiden van Europa tref je steppegebieden aan en imposante bergketens als de Alpen en de Pyreneeën. Voor natuur hoef je volgens ons niet naar een ander continent maar kun je zelfs in eigen land nog genoeg onontdekte plekjes vinden.

Flora en fauna

Doordat er een groot scala is aan verschillende habitattypen vind je er ook veel verschillende soorten dieren en planten. Ieder habitattype herbergt andere soorten die aangepast zijn aan de leefomstandigheden van het gebied. In Europa kan je zowel op het gebied van planten, vogels, insecten, zoogdieren en reptielen je hart ophalen.

De natuur in eigen land

België is verdeeld in het Nederlandstalige Vlaanderen en het Franstalige Wallonië. Waar je in Vlaanderen heerlijk kunt uitwaaien aan het strand, kun je in Wallonië genieten van de vele heuvels en uitgestrekte bossen. Ruim 20% van het Belgische landschap bestaat uit bossen, welke voornamelijk te vinden zijn in Wallonië. Eén van de bekendste bosrijke gebieden is natuurlijk de Ardennen.

De natuur is hier uitgestrekt, omdat de bevolkingsdichtheid hier een stuk lager ligt dan in Vlaanderen. Vlaanderen kenmerkt zich voornamelijk door de uitgestrekte landbouwgebieden. In natuurreservaat de Hoge Venen vind je één van de meest ongerepte stukjes van het land. Hier komen vanwege het strenge klimaat, de neerslag en de lange winters een aantal zeldzame plantensoorten voor. Daarnaast lopen hier nog steeds wilde dieren rond. Misschien spot je hier zelfs wel een lynx, edelhert of wild zwijn vanuit jouw vakantiehuisje!

Activiteiten voor het hele gezin

Logeren bij de boer is voor (jonge) kinderen een hele belevenis en zal daarom absoluut in de smaak vallen bij onze jongere gasten. Zij maken tijdens een boerderijvakantie namelijk écht kennis met het boerenleven en met de pracht van de natuur. Kinderen mogen de boer en boerin helpen met het rapen van eieren, het voeren van de dieren, het aaien van beestjes, het maaien van het gras, het melken van de koeien en het scheren van de schapen.

Ook volwassenen kunnen zich tijdens een boerderijvakantie natuurlijk prima vermaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van tractor rijden, barbecueën, vissen, boeken lezen of het maken van kaas, wijn of olijfolie? Het maken van een ontspannen fiets- of wandeltocht of een handje meehelpen op de boerderij behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Eén ding is zeker: tijdens een vakantie bij de boer zal je op en top genieten van het buitenleven!

Rondje op de tractor

Voor de echte waaghalzen mag een rondje op de tractor ook zeker niet ontbreken. Het is raadzaam om hier wel even toestemming voor te vragen bij de boer. Of nog beter: om even samen met hem op de tractor te stappen. Op deze manier kan je vakantie op de boerderij zelfs nog avontuurlijk worden ook!

Laat de boer vertellen

Een vakantie op de boerderij wordt alleen maar leuker als je de boer laat vertellen. Boeren zijn vaak gepassioneerde mensen die hun vak met veel plezier uitoefenen. Als de boer merkt dat je echt geïnteresseerd bent, dan staat hij je graag te woord om te vertellen over de manier van oogsten, het verwekken van een kalfje of de manier waarop hij de lokale producten klaar maakt.

Dieren rondom de boerderij

Niet alleen leven er koeien, schapen, geiten en varkens op de boerderij, maar ook andere dieren. Zo zijn er altijd bijna wel honden, katten of kippen aanwezig. Vaak zijn deze allemaal erg kalm en tem, wat het erg leuk maakt voor de kids en voor jezelf om eens wat dichterbij te komen om ze te begroeten. Wie weet zijn er wel paarden aanwezig, en bestaat er een mogelijkheden om een stukje te paardrijden op de boerderij! Wat voor paarden er dan ook aanwezig zijn op de boerderij, jouw boerderijvakantie kan gegarandeerd niet meer stuk met een vakantieboerderij van Natuurhuisje. Of je nu in België wilt blijven of een lekker warm land in Zuid-Europa wilt opzoeken, het kan allemaal.

Wat te bezoeken?

Door heel Europa zijn prachtige bezienswaardigheden. Bezoek een van de vele leuke plaatsjes in de buurt van je natuurhuisje of trek de natuur in. Wil je gaan skiën, dan zijn in Zwitserland een echte aanraden met zijn gletsjers. De Aletschgletsjer is grootste gletsjer van Zwitserland en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook de watervallen en geisers in IJsland en de fjorden in Noorwegen behoren tot de mooiste natuur in Europa.

Waar je ook heen wilt reizen, je bevindt je altijd in de mooiste omgevingen en streken. Europa kent daarnaast veel natuurparken waar je de ongerepte en bijzondere natuurverschijnselen van dichtbij kunt bekijken. Ver hoef je daarvoor niet te reizen. Een rustig vakantiepark in Europa is namelijk altijd binnen handbereik. Zo kun je wel profiteren van comfortabele voorzieningen, maar verblijf je toch ver weg van de drukte.

Vakantie in eigen land

België is een prachtig vakantieland wat ontzettend veel te bieden heeft, vooral aan vertier in de natuur. Je hoeft dus echt niet altijd het land uit om een geweldige vakantie te beleven! De grote diversiteit aan natuurlandschappen zorgt ervoor dat de mogelijkheden hier eindeloos zijn in de buitenlucht! Zo kun je in het westen van België prachtige duinen vinden, en natuurlijk ook de heerlijke Noordzee. Het is hier dan ook verrukkelijk vertoeven in de zomervakantie, wanneer de temperaturen perfect zijn voor een lekkere frisse duik in de zee. In het oosten vinden we dan weer prachtige heuvels en eindeloze bosgebieden, bijvoorbeeld in de Ardennen. Hier kun je het hele jaar door de mooiste natuurwandelingen maken en outdoor avonturen beleven.

Omdat België voor maar liefst 20% bestaat uit bossen, is het hier een waar paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Vooral de Ardennen zijn natuurlijk reuze bekend vanwege de glooiende landschappen, prachtige bossen, rivieren en dorpen. Doordat de bevolkingsdichtheid hier zo laag is, bevind je je hier in een van de meest ongerepte stukjes natuur van België. De regio Vlaanderen wordt dan weer gekenmerkt door grote landbouwgebieden waar hier ook heerlijk vertoeven is. Het natuurgebied de Hoge Venen mag je echt niet missen als je in een boshuisje in Vlaanderen verblijft! Hier vind je erg zeldzame plantensoorten, maar ook nog wat wilde dieren. Dieren zoals de lynx, edelhert en het wilde zwijn leven hier nog allemaal. Deze kun je met een beetje geluk zelfs spotten vanuit jouw vakantiehuisje!

Waarheen op boerderijvakantie?

De vakantieboerderijen van natuurhuisje staan door heel Europa, dus je kunt werkelijk alle kanten op. Een traditionele boerderij onder de Franse, Spaanse of Italiaanse zon.. wie wilt dat nu niet? Een ding is zeker: tijdens een verblijf in een vakantieboerderij in het buitenland ervaar je het échte boerenleven en dus een stukje cultuur van dat land. Ben je bijvoorbeeld helemaal dol op Italiaans eten? Dan is een verblijf op een Italiaanse vakantieboerderij geweldig voor jou. Wie weet kun je meekijken bij hoe die typische Italiaanse kazen worden gemaakt. De boer deelt vast een stukje met jou! Daarnaast kun je vanaf je accommodatie natuurlijk gerust het prachtige Italië gaan ontdekken. De eigenaren van de vakantieboerderij zullen graag de mooiste plekjes en bezienswaardigheden met jullie delen.

Ook in Frankrijk hebben wij bij natuurhuisje veel vakantieboerderijen in ons aanbod. Frankrijk staat garant voor het bourgondische genieten, met goede wijnen, lekkere stokbroden en heerlijke stinkkazen. Hoe leuk zou het zijn als je de processen van één van deze producten van dichtbij zou kunnen zien? Het leuke aan een vakantie in Frankrijk is dat iedere regio wel bekend staat om een speciaal streekproduct. Afhankelijk van je interesse in het Franse eten, kun je dus een vakantieboerderij kiezen waar jouw favoriete product wordt gemaakt. Zo komt de typische Camembert kaas uit de Normandië regio, en komt de beaufort kaas uit de Franse Alpen. In de Bourgogne zit je goed voor een heerlijke Pinot Noir of Chardonnay wijn.

Wat dacht je van een wat meer onontdekte bestemming voor een vakantieboerderij? Bij natuurhuisje vind je prachtige landelijke boerderijen op afgelegen stukken land in bijvoorbeeld Portugal, Oostenrijk en Hongarije. Je voelt je gegarandeerd als een echte boer op het platteland! Gelukkig hebben wel steeds meer vakantieboerderijen wifi-verbinding, zodat je toch nog iedereen up to date kunt houden van je geweldige ervaringen.

Dichterbij huis op vakantie

Wil je niet te ver rijden dan is er ook in eigen land, of in Nederland, een groot aanbod vakantieboerderijen. Van oudsher heeft Nederland een boerencultuur, en een vakantie op een boerderij is dé kans om daar meer over te leren. Een klein stukje de grens over en je zit al in de fantastische heuvellandschappen in Limburg. Ideaal dus als je maar kort op vakantie gaat.

Bereid je voor op het weer

Het klimaat in Europa wordt vooral beïnvloed door het Alpengebergte, de omliggende zeeën en door invloeden vanuit het Noordpoolgebied. Het klimaat loopt uiteen van poolklimaat tot een subtropisch klimaat. Het mediterraan klimaat in het zuiden is warm en droog. De noordwestelijke en westelijke delen hebben een mild en over het algemeen vochtig klimaat, dat door de wind vanuit de Atlantische Oceaan wordt beïnvloed. In Midden- en Oost-Europa is het klimaat van een vochtig continentaal type, met koele zomers. Het klimaat is milder in vergelijking met andere gebieden op dezelfde breedtegraad door de invloed van de Golfstroom. De Golfstroom zorgt niet alleen voor warmer water langs de kusten van Europa, maar zorgt er ook voor dat de heersende westenwind wordt opgewarmd.

Ga je in de winter op vakantie en wil je van de zon genieten, dan zal je naar Zuid-Europa moeten reizen. Omdat dit gebied dichterbij de evenaar ligt heeft het vaak milde winters. Op sommige plekken is het zelfs in de koudste maanden nog wekenlang lenteachtig weer. In de zomer is het in Zuid-Europa vaak heerlijk weer en op vele plekken komt de temperatuur. Spanje, Italië en Griekenland zijn een aantal van de landen waarbij de gemiddelde temperatuur ruim boven de temperatuur in België ligt. In deze landen heerst namelijk een droog en warm mediterraan klimaat.

Ook in Noord-Europa kan het in de zomer heerlijk warm weer zijn. Het kan in Europa het hele jaar door regenen, maar de meeste regen valt in de winter. De winter begint in december en duurt ongeveer tot maart, de zomer begint en juni en eindigt in september.

Er is geen beste reisperiode voor een boerderijvakantie in Europa, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur door heel Europa op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien. Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om op boerderijvakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam op de meeste plekken in Europa en je kunt genieten van de veranderingen die plaatsvinden in de natuur.

De keuze is reuze

Het soort accommodatie waarin je verblijft, kan natuurlijk verschillen tijdens een boerderijvakantie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om daadwerkelijk in de boerderij te overnachten, maar ook een verblijf in een bungalow, safaritent of boomhut elders op het boerenerf behoort tot de mogelijkheden. Het is dus maar net waarnaar je op zoek bent. Met de gemakkelijke en overzichtelijke zoekfilters van Natuurhuisje.be vind je binnen no-time het vakantiehuisje dat het beste bij je past. Waar mogen wij jou dit jaar verwelkomen voor een boerderijvakantie?

Wie denkt aan een boerderijvakantie, denkt natuurlijk gelijk aan een typische vakantieboerderij. Die vind je in overvloed bij Natuurhuisje! Een vakantieboerderij is letterlijk een boerderij die is omgebouwd en ingericht om gasten te kunnen ontvangen. Vaak slaap je dan in een kamer in de het hoofdverblijf van de boerderij, waar je met een warm welkom wordt ontvangen door de verhuurders. Maar je kunt ook vaak een gehele vakantieboerderij huren! Je hebt dan meerdere kamers tot je beschikking, een ruime keuken, vaak meerdere badkamers, en talloze gemeenschappelijke ruimtes om samen te genieten. Ideaal als groepsaccommodatie voor grote groepen die nét even wat meer ruimte nodig hebben! Een luxe die alle vakantieboerderijen van Natuurhuisje hebben, is dat er altijd zeeën van ruimte in de buitenlucht is. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot buitenactiviteiten eindeloos!

Daarnaast hebben wij dan ook nog ruime keus uit bijzondere accommodaties, zoals tiny houses, yurts, safaritenten en zelfs boomhutten! Ben je dus echt op zoek naar iets speciaals? Dan weten we zeker dat je zal slagen bij ons. Of je nou met het hele gezin een paar dagen weggaat, met z’n tweeën een week weggaat of zelfs met een grotere groep een weekendje weggaat. Voor iedereen is er wel wat te vinden! Maar laat je vooral niet afschrikken door het feit dat je af en toe wat werkzaamheden mag verrichten met de boer. Dit is natuurlijk alleen zo wanneer je daar zelf voor kiest en het zijn uiteraard geen zware, maar juist leuke werkzaamheden! Zelfs de kinderen kunnen meedoen en vinden dit vaak ontzettend leuk. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke leerzaam voor jezelf én voor de kids.

Een boerderij primitief? Helemaal niet! Je hebt tegenwoordig zelfs vakantieboerderijen met een zwembad, een sauna, een restaurantkeuken, een speeltuintje of zelfs een spelletjeskamer! Vele vakantieboerderijen zijn dus gewoon gerenoveerd en gemoderniseerd zodat jij een comfortabele boerderijvakantie kunt beleven.

Ontdek onze nieuwe look

Leuk dat je er bent! Onze website heeft een nieuw jasje gekregen, deze past een stuk beter. Alles werkt verder zoals je het gewend bent. Wat vind je van onze nieuwe look?