Yurt

Samen beschermen we de lokale biodiversiteit

Meer informatie

Yurt

Tegenwoordig hoef je niet meer ver te reizen om in een yurt te kunnen slapen. De yurt is een traditionele tentsoort en werd gebruikt door rondtrekkende nomaden. In een yurt slaap je dus op een traditionele manier, maar dan natuurlijk wel een stuk comfortabeler. De nomaden die de yurt gebruiken komen uit Centraal-Azië en leven hier met hun schapen, geiten of paarden in de steppegebieden. De yurt bestaat al zo’n 3000 jaar en heeft zich in de loop der jaren ontwikkelt tot een prettige verblijfsaccommodatie. Hier bij Natuurhuisje heb je de keuze uit veel verschillende yurts. Je kunt kiezen uit een primitieve yurt, of juist een luxere met meer voorzieningen.

Wellicht heb je weleens van de yurt gehoord, maar weet je nog niet precies wat het nu is. De yurt bestaat in verschillende varianten, maar is altijd rond en gemaakt van een houten frame dat wordt bedekt door een geïsoleerd doek, meestal van vilt. De wanden worden opgebouwd uit houten latten, zodat er een ruitjespatroon ontstaat. De yurt is slim gebouwd zodat je er zowel in de zomer als in de winter van kunt genieten. De isolatie in de yurts is namelijk uitstekend, waardoor het in de winter comfortabel warm blijft en in de zomer lekker frisjes. Sommige exemplaren zijn zelfs voorzien van een kachel, wat het helemaal ideaal maakt voor een vakantie in de winter. In de meeste gevallen zijn yurts geschikt voor twee tot vier personen, maar voor meer personen is ook zeker mogelijk.

Vakantie in een yurt

Een verblijf in een yurt is de ideale manier om het avontuurlijke gevoel te hebben, terwijl je toch nog geniet van het comfort dat je zou verwachten in een hotel. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde bestemming in Europa kun je met een yurt accommodatie alle kanten op. Het yurt concept heeft zich in de afgelopen jaren namelijk razendsnel verspreid door Europa, en eigenlijk over de hele wereld. Bij natuurhuisje vind je vele soorten yurts door heel Europa, allemaal in de natuur en ver weg van de herrie en de luchtvervuiling van de stad. Denk bijvoorbeeld aan een yurt in het natuurpark Causse du Query in Frankrijk, of een yurt midden in Portugal in Candeeiras. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat in Europa, en er staat wel een yurt! Ook in België zijn er talloze accommodaties met yurts te vinden, zodat je niet te ver van huis hoeft te gaan.

Je kunt wel zeggen dat een vakantie in een yurt garant staat voor het ultieme vakantiegevoel. Je slaap immers net zoals de Mongoolse bevolking vroeger deed en sommigen nog doen. Erg avontuurlijk en apart dus! Over het algemeen valt een yurt accommodatie onder de glamping mogelijkheden. Dat houdt dus in dat je een combinatie krijgt tussen camping en glamour. Je bent dus eigenlijk aan het kamperen in de natuur, maar dan wel met de nodige glamour! Op geen enkel moment hoef je je dus zorgen te maken over lekkages, gasflessen of vies sanitair. In sommige gevallen heb je zelfs je eigen sanitair, maar dit hangt af van de plek waar je verblijft. Vele yurts hebben tevens verschillende slaapgedeeltes, afhankelijk van de grootte van de yurts die je boekt. Yurts beschikken veelal over comfortabele zitplekken, vaak in typisch Mongoolse of Oosterse stijl ingericht. Het woord yurt komt voort uit het Turks en betekent ook wel ‘thuis’. Het woord Ger wordt in het Mongools ook wel gebruikt om een yurt mee aan te duiden, en ger betekent ook ‘thuis’. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt is een yurt dus ontzettend knus, huiselijk en gezellig! Dit maakt een yurt, of een ger dan ook de ideale accommodatie voor jong en oud.

Glamping

Eigenlijk is een yurt een glamping accommodatie. Glamping is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een bijzondere vakantie, waarbij een combinatie wordt gegeven van comfort en vakantie in de natuur. Het woord ‘glamping’ is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘glamorous’ en ‘camping’, dat vrij vertaald ‘kamperen in luxe’ betekent. Hoewel de glamping trend al aan het begin van deze eeuw populair werd in Amerika, Engeland en Afrika, is deze pas vanaf 2015 gaan overwaaien naar andere landen, zoals België, Nederland en Italië. Vandaag de dag kun je dus in veel verschillende landen terecht voor een glamping vakantie. Hoewel veel glamping accommodaties zich bevinden op een camping of park, hoef je tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje niet te vrezen voor een overdaad aan drukte, spelende kinderen of lawaai die de vakantiepret verpesten. Onze natuurhuisjes bevinden zich namelijk niet op grootschalige campings of grote vakantieparken, waardoor je er volop kunt genieten van rust, ruimte, privacy en groen om je heen. Alle glampings die je hier vindt bevinden zich midden in de natuur, ver weg van het massatoerisme!

Omdat glamping de laatste jaren steeds populairder en aantrekkelijker is geworden, is er keuze in overvloed. Wie op een glamping vakantie gaat, heeft dus ook de keuze uit verschillende accommodatietypes. Zo worden yurts, safaritenten, tiny houses en tipi’s bijvoorbeeld als vorm van glamping gezien, maar ook boomhutten, woonboten, trekkershutten en pipowagens worden tegenwoordig tot de glamping accommodaties gerekend. De meest uiteenlopende glamping accommodatie types zijn beschikbaar op de website. Ze hebben allemaal in ieder geval een aantal dingen in gemeen, namelijk dat ze zeer kleinschalig, uniek, gelegen in het groen en gezellig zijn!

Hoe jouw verblijf er precies uitziet, glamping is hoe dan ook een aantrekkelijk alternatief voor een traditionele kampeervakantie. Heb jij al kennis gemaakt met de charme en gemoedelijkheid van een glamping vakantie of zou je dit graag willen? Huur dan een luxe accommodatie in Europa via Natuurhuisje! Wanneer je een kort uitstapje wilt maken van maar twee of drie overnachtingen dan is er in België genoeg keuze voor een prachtig natuurhuisje. In België is namelijk ook nog erg veel te zien en te ontdekken. Maar ook buiten België zijn er genoeg glamping accommodaties waaruit je kunt kiezen. Heb je langer de tijd, dan kun je iets verder weg gaan en overnachten in een natuurhuisje in het zonnige Spanje of Italië.

Zie jij het wel zitten om een keer te overnachten in een yurt in the middle of nowhere? Wil je helemaal back to basic met alleen de basisvoorzieningen tot je beschikking? Of wil je juist meer luxe voorzieningen? Een bijzondere overnachting kan je helpen bij het doorbreken van je normale routine of bij het veranderen van je levenswijze, maar is ook zeer geschikt wanneer je gewoon iets nieuws wilt proberen. Vanuit de bijzondere accommodatie gelegenheden kun je het thuisgevoel ervaren, terwijl je juist een hele nieuwe omgeving verkent. Bovendien krijg je de kans om een kant van de omgeving te ontdekken die je nooit ontdekt had wanneer je op een vakantiepark zou overnachten. Een groot voordeel is dat veel van de aangeboden bijzondere huisjes op een duurzame wijze gemaakt zijn.

Yurt bestemmingen

In haast alle Europese landen kun je wel op vakantie gaan naar een yurt, zo ook in België! Dit is dus hartstikke fijn voor diegenen die niet ver willen reizen. Er staan prachtige exemplaren midden in de prachtige natuur van bijvoorbeeld de Ardennen. Aan de rand van de grotere steden zijn ook yurts te vinden. Dit is dus ideaal als je natuur met cultuur wilt combineren! Vanuit je yurt zit je namelijk zo in de bruisende binnenstad waar je eindeloos kunt shoppen, struinen en musea kunt bezoeken. Je komt niks te kort tijdens een vakantie in eigen land!

Uiteraard kun je ook uitstekend de grens over als je op zoek bent naar een yurt. Vooral de Franse regio de Ardèche staat bekend om het ruime aanbod aan yurt accommodaties. In deze regio vind je vele grotten en kastelen, wat gelijk staat aan veel vertier voor jong en oud. Ook in Andalusië, Spanje zijn vele yurts te vinden. In dit gedeelte van Spanje vind je prachtige landschappen en gebergtes, maar ook toeristische, historische steden zoals Malaga, Cordoba, Sevilla en Granada. Hier kun je je uitleven met musea, winkels en heerlijke tapas restaurants. De Algarve in Portugal is een andere topbestemming voor een verblijf in een yurt. Hier vind je de prachtigste, rotsachtige kustlijnen met goudgele stranden en uitstekende golven om te surfen. Originele bestemmingen zoals Hongarije en Schotland hebben ook yurts op prachtige locaties voor een onvergetelijke vakantie.

Nederland

Ook in Nederland hebben wij talloze yurts staan. Wat dacht je van de prachtige provincie Drenthe? Ingeklemd tussen buurland Duitsland en de provincies Friesland, Groningen en Overijssel, ligt Drenthe. Deze provincie heeft prachtige natuur voor fijne fiets- en wandelvakanties. Omdat Drenthe de meest dunbevolkte provincie van Nederland is, is er des te meer ruimte voor natuurschoon en recreatie. Er zijn drie nationale parken en daarnaast vind je er nog enkele losse natuurgebieden en boswachterijen. De natuur is vanuit jouw vakantiehuisje in Drenthe dus nooit ver weg!

Verspreid over de provincie vind je tevens 52 hunebedden. Deze unieke bouwwerken, gemaakt van enorme keien, dienden heel vroeger als prehistorische grafkamers en zijn kenmerkend voor de provincie Drenthe. De bouwwerken dateren uit de periode 3350 - 3050 voor Christus. Ze bestaan uit een aantal draagstenen met daar bovenop een deksteen. Naast de 52 Drentse hunebedden, bevinden zich er ook nog twee in de provincie Groningen. Eén daarvan bevindt zich in een bosperceel nabij de plaats Noordlaren. Het andere hunebed schittert momenteel in het Muzeeaquarium in Delfzijl. Samen vormen zij de 54 bewaard gebleven hunebedden van Nederland.

Ondanks het relatief kleine oppervlak van Drenthe, is er een duidelijk verschil in soorten landschappen. Het midden van de provincie, het ‘oude Drenthe’, wordt gekarakteriseerd door brinkdorpen, heidevelden en beekdalen waar nog regelmatig schaapskuddes te zien zijn. De lagergelegen delen van de provincie zijn gevormd door veengronden, die tot halverwege de vorige eeuw werden ontgonnen voor turfwinning. Dieren die zich thuis voelen op de Drentse heides zijn onder andere de ringslang, veenvlinder, salamander, havik, Schotse hooglander en ree.

Wat dacht je van een yurt in het prachtige Zuid-Limburg? Niet alleen ziet Zuid-Limburg er heel anders uit dan de rest van Nederland, het voelt ook anders. Een vuursteenmijn, holle wegen, kapelletjes langs zandpaden, vakwerkhuizen met zwarte balken, ouderwetse hoogstamboomgaarden en beboste hellingen. De riviertjes Gulp en Geul slingeren tussen de glooiingen en ontspringen in bronnetjes. En wat denk je van de kalkgraslanden en kalksteengroeves die nergens anders in ons land voorkomen? Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. De natuur hier blijft je verrassen!

Portugal

Ook Portugal wordt steeds populairder voor het huren van een yurt. Je zou misschien denken dat de natuur hetzelfde is als dat van Spanje, maar dit is niet juist. Het noorden van Portugal is rijk aan bergen met daaromheen vrij vochtige en groene gebieden. Hier vind je ook vooral bomen zoals kastanjes, eiken, berken en pijnbomen. Het midden van Portugal is dan weer minder bergachtig en ook minder vochtig en groen dan het Noorden. In het Zuiden is het vooral wat droog en subtropisch. Op het vaste land zijn er vooral herten, geiten, konijnen, hazen en wilde zwijnen te vinden. Maar natuurlijk kom je ook in de zee van Portugal vele dieren tegen! Denk aan zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen. Deze dieren kun je allemaal spotten tijdens een boottocht. Door de ligging in Zuid-Europa, is Portugal een belangrijk onderdeel in de grote vogeltrek in het voorjaar en het najaar. Het ideale moment om vanuit je vakantiehuisje de natuur in te gaan en vogels te spotten.

Door de lange kustlijn van maar liefst 832 kilometer, is het strand nooit ver weg tijdens je vakantie in een Natuurhuisje in Portugal. Naast de grotere, drukbezochte stranden, zijn er ook kleine rustige strandjes te vinden tussen de kliffen waar je helemaal alleen kunt zingen. Naast zonnebaden en uitrusten, is Portugal ook een populaire bestemming om te surfen. Er wordt ook wel beweerd dat je in Portugal 364 dagen van het jaar kunt surfen, dus dat is perfect voor de surfliefhebbers! Portugal telt slechts één officieel Nationaal park, die je dan ook echt niet mag missen tijdens je vakantie in Portugal. Dit park met een oppervlakte van 700km2 bevindt zich in het Noordwesten van het land. In dit gebied vind je bergen, schilderachtige dorpjes, bossen en watervallen. De omgeving is niet alleen geschikt voor wandelaars, maar ook voor klimmers en fietsers. Met een beetje geluk spot je groot wild zoals reeën, herten of zwijnen. En mocht je een wandeling met een ‘wolvengids’ plannen, dan zal je ook de Iberische wolf te zien krijgen! Dit prachtige natuurgebied is een waar pareltje in Portugal en erg uniek.

Frankrijk

Net wat dichterbij huis, maar net zo mooi voor een vakantie in een yurt. Frankrijk! De natuur in dit land is zeer gevarieerd. In het zuiden van Frankrijk vind je, op de grens met Spanje, het hooggebergte van de Pyreneeën. Dit berggebied is een ideaal wandelgebied en totaal anders dan wat wij in Nederland kennen. Boven de boomgrens waan je je in een totaal andere wereld, en kun je in de zomer bij de sneeuw komen. Ook vind je hier dieren die aangepast zijn aan het leven in deze barre omstandigheden, zoals de gems, steenbok en alpenmarmot.

In het oosten van Frankrijk vind je yurts bij de Franse Alpen. De Franse Alpen zijn, net als de Pyreneeën, een hooggebergtegebied. Het verschil tussen de Pyreneeën en Alpen is dat de bergen in de Alpen hoger zijn en het klimaat over het algemeen wat kouder. Hierdoor vind je in de Alpen een ruiger landschap en zijn er ook nog gletsjers aanwezig. Een gedeelte van de flora en fauna komt in de beide bergstreken overeen. Ook in de Alpen van Frankrijk vind je steenbokken, gemzen en alpenmarmotten. Tenslotte vind je in het zuidoosten van Frankrijk vakantiehuizen die aan of dichtbij de Middellandse Zee liggen. Als je van zon, zee en stranden houdt, moet je zeker eens een kijkje nemen bij de yurts die wij hier kunnen aanbieden. Je vindt langs de Middellandse Zeegebieden natuurgebieden die uniek zijn voor Frankrijk. JE vindt hier spectaculaire vogel- en plantensoorten.

Yurts voor jong en oud

Het verblijven in een yurt is zo leuk omdat je je écht zult voelen als een nomade in het verre oosten, vooral in de yurts die zijn ingericht in een typisch Mongoolse stijl. Dit maakt het een waar avontuur, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Die zullen zich voelen als echte avonturiers! Er staan yurts op zowel het platteland als op campings waar veel faciliteiten zijn voor kinderen. Dit maakt een verblijf in een yurt zeer geschikt voor de kleintjes. Verblijf je in een yurt op een camping, dan is er vaak een leuk animatieprogramma voor de kinderen of misschien wel een zwembad! Ben je gewend om in een hotel te verblijven tijdens je vakantie, en lijkt een yurt je nog wat primitief? Beleef dan zelf de yurt-ervaring en kom erachter dat het allesbehalve primitief is, het is juist erg comfortabel! Waar je ook een yurt boek bij Natuurhuisje, je kunt erop rekenen dat je op een heerlijk rustige plek terecht komt waar met het hele gezin of als koppel helemaal kunt bijkomen.

Inloggen

Privacy vind je in de natuur! Cookies voor onderweg?

Natuurhuisje maakt gebruik van 3 soorten cookies om jouw online struintocht bijzonderder en persoonlijker te maken! Lees hier alles over in ons cookiebeleid.