Vakantiehuizen Kroatië

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Kroatië

Kroatië is een schitterende vakantiebestemming voor elke natuurliefhebber. Kroatië is een hoefijzervormig land in het zuiden van Europa. In het zuiden grenst het land aan de Adriatische zee. Aan de andere zijden wordt het land begrenst door onder andere Slovenië, Hongarije en Bosnië. Kroatië is een land met bijzondere natuur, en kent dan ook gebieden met spectaculaire natuurverschijnselen. Daarnaast kent Kroatië ook veel leuke en gezellige steden en dorpen. Langs de kust vind je veel gezellige havendorpjes. Landinwaarts kun je vanuit jouw vakantiewoning enkele grote steden bezoeken, waaronder Zagreb, deze stad is zeker een bezoek waard. Je vindt hier diverse historische gebouwen en interessante musea.

Ontdek de schitterende natuur

Misschien ben je nog niet bekend met de natuur in Kroatië. Als je dit al wel bent, hoeven wij je zeker niet meer te vertellen waarom Kroatië zo’n bijzondere plek is. De Kroatische bevolking is enorm trots op hun natuur en dat is ook te zien in de acht nationale parken en de twaalf beschermde regionale natuurparken. Rondom de vakantiehuisjes bestaat het gevarieerde landschap uit graslanden, heuvels, dichtbeboste gebieden, meren en rotsachtige kustlijnen. Hierdoor is er in het land een groot scala aan flora en fauna te vinden. In de dichtbeboste gebieden vind je zelfs beren en wolven en een aantal zeldzame vogelsoorten, de perfecte locatie voor een vakantiehuisje voor de fanatieke vogelaar! In de zomers vormen de berggebieden een kleurrijk plaatje door hun rijke vertegenwoordiging qua flora. De bergweides zijn dan gevuld met orchideeën en edelweiss, maar wat Kroatië echt kenmerkt zijn de olijfbomen, cipressen en lavendel.

Nationaal Park Krka is een prachtig gebied waardoor de rivier Krka stroomt. In dit fantastische gebied zijn onder andere de zeven Travertine watervallen te bewonderen. Ook de bergen in Nationaal Park Noordelijke Velebit vormen een spektakel dat je niet op je bucketlist mag ontbreken! Het afwisselende landschap dat bestaat uit bossen, groene weiden en rotsen is een plek om nooit te vergeten. Het Nationaal Park Plitvicemeren is een groot natuurlijk waterpark met kraakhelder water en een overvloed aan indrukwekkende watervallen. De combinatie van de smaragdgroene meren en betoverende watervallen zorgen ervoor dat dit Nationaal park bijna uit een sprookjesboek lijkt te komen.

Het noordelijke gedeelte van Kroatië is bedekt met heuvelachtige bossen. De bossen worden afgewisseld door meren en rivieren. Op sommige plekken zijn schitterende natuurgebieden ontstaan, met indrukwekkende watervallen en rustgevende bosmeren. Vanuit een natuurhuisje kun je deze gebieden prima bezoeken voor een heerlijke wandeling. Ook de verschillende kronkelende rivieren die door het land lopen, zoals de Kupa en de Mreznica, zijn een bezoek waard.

Onderneem de leukste activiteiten

In kroatië zal je een kenmerkende, hartverwarmende gastvrijheid ervaren. Het is een redelijk goedkoop vakantieland. Het is een populaire vakantiebestemming vanwege de heerlijke temperaturen gedurende de zomerperiode, de culturele bezienswaardigheden en de azuurblauwe zee. Tijdens je verblijf kun je de wijncultuur ontdekken, liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een wijnexcursie. Daarnaast is Kroatië uitermate geschikt voor familievakantie. Actieve families hebben de mogelijkheid om kanotochten of wandelingen te maken. Snorkelen is ook zeker een geschikte activiteit, het water in Kroatië is enorm helder.

Door de ligging van het land en de verschillende staten die ooit regeerden over Kroatië, is de Kroatische cultuur sterk beïnvloed door andere culturen. Dit is niet alleen terug te zien in de keuken, maar ook aan de vele oude gebouwen die volop geschiedenis ademen en zeker een bezoek waard zijn. Zo kun je onder andere het romeinse amfitheater van Pula, het historisch complex in Split en het oude centrum van Dubrovnik bezoeken. Qua natuur mag je het Nationaal Park Plitvicemeren zeker niet overslaan! In dit park zijn door de verschillende natuurlijke dammen een aantal helderblauwe meren, groten en watervallen ontstaan.

Maak een citytrip naar een prachtige stad

Als je ervan houdt om een citytripje te gaan maken, dan is Dubrovnik absoluut een goed idee. Dit prachtige, pittoreske plaatsje ligt helemaal in het Zuiden van Kroatië en wordt ook wel de parel van de Adriatische Zee genoemd. Dubrovnik beschikt over een Oude Stad, dat tevens een werelderfgoed is. Ben je op zoek naar cultuur, natuur, geschiedenis en pracht en praal? Dan zit je in Dubrovnik zeker goed! Deze stad beschikt dan ook over een aantal prachtige bezienswaardigheden. Hetzelfde geldt voor Split. Deze grote stad bevindt zich aan het water, waardoor je er dus kunt genieten van de prachtige zee. Daarnaast vind je er ook weer allerlei bezienswaardigheden. Een aantal andere prachtige steden die de moeite waard zijn, zijn onder andere Zadar, Sibenik en Makarska.

Het diverse Kroatische klimaat

Dit prachtige land kun je in drie stukken verdelen, in elke gebied heerst weer een ander klimaat. De lagergelegen kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met milde vrij natte winters en drogere warmere zomers. Dan heb je nog het vasteland, waar zich direct achter de kust de Dinarische Alpen bevinden, een gebergte dat van noord naar zuid langs het hele kustgebied loopt. In de hoger gelegen gebieden heerst een gematigd zeeklimaat. Hier zijn de winters kouder en natter, en in de zomer stijgt de temperatuur niet zo hoog als in de lagergelegen gebieden. Het oostelijke deel, dat grenst aan Hongarije is veel vlakker en ligt een stuk lager dan het westen van het binnenland. De zee heeft hier geen invloed omdat het gebied achter een bergrug ligt.

Net zoals in België kan er in Kroatië het hele jaar door neerslag vallen. Echter hangt dit wel af van de plaats en de periode. De regen (en sneeuw) valt vooral in het najaar en de wintermaanden, maar in het oostelijke deel van Kroatië is het weer erg droog, met maar 700 mm neerslag op jaarbasis. Mocht je een glamping hebben in het noorden van Kroatië, dan kan het zomaar zijn dat er veel neerslag valt. Mocht je liever naar de kust willen, dan geniet je van warme, droge zomers en zachte, natte winters. In de winter wordt het ongeveer 10 graden Celsius en in de zomer gemiddeld 25 graden Celsius. In de periode van mei tot september is de beste periode om een glamping te boeken in Kroatië.

Inloggen