Agriturismo Toscane

Overnachten in een agriturismo in Toscane is echt iets dat op iedereens bucketlist zou moeten staan, vooral voor de liefhebbers van Italië! Op deze manier kun je genieten van de landelijke omgeving, terwijl je kennis maakt met de traditionele Italiaanse cultuur. Ben jij het beu om op vakantie te gaan naar Italië maar nooit de échte authentieke Italiaanse ervaring te beleven? Dan zou je echt eens in een agriturismo in Toscane moeten overnachten. Op het Toscaanse platteland zal jij de Italiaanse droomvakantie beleven!

Lees meer over agriturismo's in Toscane

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Agriturismo Toscane

Overnachten in een agriturismo in Toscane is echt iets dat op iedereens bucketlist zou moeten staan, vooral voor de liefhebbers van Italië! Op deze manier kun je genieten van de landelijke omgeving, terwijl je kennis maakt met de traditionele Italiaanse cultuur. Ben jij het beu om op vakantie te gaan naar Italië maar nooit de échte authentieke Italiaanse ervaring te beleven? Dan zou je echt eens in een agriturismo in Toscane moeten overnachten. Op het Toscaanse platteland zal jij de Italiaanse droomvakantie beleven!

Wanneer je in een agriturismo verblijft, kun je goed kennis maken met de traditionele Italiaanse cultuur. De term agriturismo is een combinatie die is ontstaan door de woorden ‘agriculture’ en ‘turismo’ samen te voegen. Je verblijft namelijk op een boerenbedrijf waar gastenverblijven zijn gemaakt. Tijdens een verblijf in een agriturismo kun je een kijkje nemen op het Italiaanse platteland, terwijl je geniet van de rust en het prachtige landschap. Op een agriturismo worden verschillende producten verbouwd. Je kan bijvoorbeeld denken aan fruit, granen, druiven voor de wijn of olijven voor de olijfolie. Het is vaak ook mogelijk om ‘s avonds aan te schuiven bij de gastheer en/of gastvrouw. Zij koken zelfgemaakte gerechten waar vaak producten vanuit de agriturismo en omgeving in worden verwerkt. Zo kun je lokale delicatessen proeven en genieten van de overheerlijke Italiaanse wijn.

Verschillende soorten van agriturismo in Toscane

Zoals je weet, bestaan er veel verschillende soorten hotels en vakantiehuizen, maar waar je minder snel aan denkt, is dat er ook veel verschillende manieren zijn om het Toscaanse boerenleven te ontdekken. Zo er luxe en eenvoudige hotels bestaan, bestaan er ook luxe en eenvoudige overnachtingen van agriturismo in Toscane. Bij de meest eenvoudige overnachtingen krijg je een eigen slaapkamer en eet je samen met de eigenaar aan tafel, wat natuurlijk ook een enorm pluspunt is als je houdt van de Italiaanse gezelligheid. Er wordt veelal gekookt met ingrediënten van het land. Bij de meest luxe variant van agriturismo in Toscane krijg je je eigen huis op het terrein. In sommige gevallen krijg je er je eigen zwembad en airconditioning bij. Ook kun je dan zelf kiezen wat je wilt eten. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om af en toe mee te helpen op het land om graan, druiven voor de wijn of verschillende groentes te verbouwen. Wat is er nou leuker om te genieten van de wijn die je zelf hebt verbouwd of het eten te bereiden met de groentes die jij zelf hebt geplant?

Bij een agriturismo in Italië overnacht je dus bij de boer. Vaak zijn op de boerderij een of meerdere kamers ingericht voor verblijfsgasten. Vaak hebben de boeren wat ruimte over die ze op deze manier kunnen gebruiken voor wat extra inkomsten. Sinds 1985 is in de Italiaanse wet vastgelegd dat boeren deze nevenactiviteit mogen uitvoeren. Voor deze tijd was het voor veel Italiaanse boeren lastig om rond te komen waardoor ze gedwongen werden om ander werk te zoeken. Door deze wet konden de boeren hun boerderij behouden. De boeren zijn trots op hun cultuur en willen je als vakantieganger graag onderdompelen in deze sfeer. Wanneer je verblijft in een agriturismo sta je dicht bij de natuur. Je ontdekt op een leuke manier het plattelandsleven en ziet hoe boeren hun producten zoals fruit, wijn, graan, olijfolie en groenten kweken en verbouwen.

Je kunt lekker luieren in en rond de boerderij, maar je kunt ook de omgeving gaan verkennen. Italië is een schitterend land met veel natuur die zeker de moeite waard is om te gaan bewonderen. Neem dus zeker je wandelschoenen mee. Vaak kan de boer je enkele routes aanbevelen zodat je langs plekjes komt die je zeker gezien moet hebben. Uiteraard kun je altijd terecht voor vragen bij de eigenaren van een agriturismo. Misschien is er op het platteland niet heel veel te doen aan toeristische attracties en enorme bezienswaardigheden, maar eigenaren weten precies wat je gezien moet hebben bij een bezoek aan hun agriturismo. De boerderijen zelf zijn vaak al eeuwenoud en dragen een hoop verhalen met zich mee. Je krijgt op deze manier een mooi stukje historie van Italië mee. Een agriturismo is ook zeker geschikt voor kinderen. Voor jong en oud is er genoeg te beleven.

Vaak kun je in een agriturismo ook (tegen betaling) heerlijk mee eten met het vers bereide diner, wat gegarandeerd één van de lekkerste maaltijden worden die je ooit op hebt! In een agriturismo is het mogelijk om ‘s avonds aan te schuiven bij de gastheer en/of gastvrouw. Hier kun je kennismaken met de lokale lekkernijen uit Toscane en je verder verdiepen in de traditionele Italiaanse cultuur. In een agriturismo worden veel verschillende soorten producten verbouwd. Zo kun je denken aan wijnen en granen, maar ook aan olijven voor de overheerlijke Italiaanse olijfolie. Het kan zijn dat er mensen aanschuiven die ook in de agriturismo verblijven, maar ook mensen die ergens anders verblijven en de locals zullen naar een agriturismo komen om hier heerlijk te dineren en te genieten van de lekkerste antipasti, vleeswaren, kazen, pasta’s en toetjes. De interactie die plaatsvindt met de locals aan zo’n tafel in een agriturismo is ook erg leuk! Je vindt agriturismos eigenlijk overal in Italië, maar meer Italiaans dan een agriturismo in Toscane zal het niet worden!

Waarom zou je kiezen voor agriturismo Toscane?

In Toscane zijn natuurlijk genoeg prachtige vakantieverblijven te vinden met uitzicht over de Toscaanse akkers, dus waarom zou je specifiek voor een verblijf op een lokale boerderij in Toscane kiezen? De lokale boeren maken van hun boerderij steeds vaker een verblijfplaats voor toeristen om een neven bron van inkomsten te hebben. Op deze manier kan het boerenleven in Toscane blijven bestaan. Een eerste goede reden om te verblijven op een boerderij in Toscane is om je eigen steentje bij te dragen aan het blijven bestaan van deze cultuur in Toscane. Ook is het een erg unieke ervaring om te verblijven op een echte boerderij in Toscane. Op deze manier kun je van dichtbij meemaken hoe deze cultuur van Toscane is ontstaan het hoe het dagelijks leven in deze regio van Italië eruitziet. Naast dat je de lokale boeren helpt om hun cultuur in stand te houden, is Toscane ook gewoon een prachtige regio om te verblijven. Overal waar je kijkt, zie je de beelden van internet: mooie velden, heuvels, de bomen en natuurlijk de authentieke boerderijen. Wie wil er nou niet wakker worden met uitzicht over de velden met sinaasappelbomen en rozenstruiken?

Luxe agriturismos

Naast alleen een kleine eenvoudige slaapkamer bestaan er verschillende agriturismo die soms wat meer te bieden hebben. Zo kan een agriturismo beschikken over een speciale tuin voor de gasten en meestal een zwembad. Vaak moet je dit zwembad wel delen met de andere gasten. Een agriturismo is geen vakantiepark. Op een agriturismo wordt echt gewerkt en jij bent er te gast. Omdat de kans aanwezig is dat er in de omgeving weinig restaurants te vinden zijn, kun je als gast vaak aanschuiven bij de verhuurder van de agriturismo. Op tafel krijg je een heerlijke maaltijd voorgeschoteld die vaak bereid zijn met hun eigen producten. Ook heb je vaak de mogelijkheid om een aantal producten te kopen van de boer. Zo heb je een leuk souvenir voor thuis en kun je thuis nog nagenieten met een wijn of olijfolie van de agriturismo waar je verbleven hebt.

Zie jij het wel zitten om een zwembad te hebben bij je agriturismo? Uitstekend idee. De temperaturen in Toscane gaan namelijk in de zomer vaak gepaard met weinig regen en daardoor kan het voor veel toeristen erg vermoeiend zijn en misschien net iets te warm. Op dat moment is een duik in het zwembad de ideale uitkomst. Vooral bij het boeken van een natuurhuisje ben je verzekerd van een mooi uitzicht en kun je op deze manier ontspannen en genieten van de omgeving zonder de hitte te hoeven trotseren. Laten we het maar toegeven, niets is lekkerder dan thuiskomen tijdens een vakantie en een sprong in het zwembad te maken! Ook heb je geen gedoe met zwemtassen inpakken, het vervoer naar het zwembad of de zee en na een lange dag alles weer in moeten pakken en maar hopen dat je niks vergeten bent. In een agriturismo met zwembad stap je naar buiten en kun je direct de verkoeling opzoeken van het zwembad!

Faciliteiten in een agriturismo

De grootte van een agriturismo verschilt sterk per accommodatie. Zo heb je een agriturismo in Toscane waar je met vier personen kan verblijven, maar het is bij een aantal ook mogelijk om met 16 personen te verblijven. Ga je dus met je gezin op pad? Dan is er gegarandeerd een geschikt agriturismo in Toscane voor je te vinden. In een ruime kamer met comfortabele bedden en met veel mooie details zullen jullie je al snel thuis voelen! Ook is er altijd privé en schoon sanitair aanwezig in de kamer van de agriturismo. In vele gevallen kunnen gasten ook gebruik maken van een gedeelde keuken, maar in sommige agriturismo kamers zijn er ook privé keukentjes aanwezig zodat je nóg flexibelere bent op vakantie.

Niet alleen voor gezinsvakanties, maar ook voor koppelvakanties is een agriturismo erg geschikt. Je zult al wel romantische gevoelens krijgen bij het denken aan Toscane als regio, en als je hier een agriturismo aan toevoegt heb je de perfecte ingrediënten voor een romantische vakantie of weekendje weg met zijn tweeën. Met zijn tweetjes kunnen jullie dan heerlijk de Toscaanse groene heuvels intrekken voor de mooiste natuurwandelingen, fietstochten, mountainbiketochten en andere activiteiten in de natuur. Als dat niet romantisch is! S ’avonds kunnen jullie dan gezellig aanschuiven voor een heerlijke maaltijd in de agriturismo, wat ook erg romantisch is.

Wil je met een wat grotere groep op pad, zoals een vriendengroep of een groep collega’s? Dan kun je eens kijken of je meerdere kamers in één agriturismo kunt huren. Dan ben je toch met zo’n grote groep lekker dichtbij elkaar, maar niet in een grootschalig hotel waar iedereen zo ver van elkaar af verblijft en alles zo onpersoonlijk is. Ga dus eens voor een prachtige agriturismo in Toscane en beleef een fantastische groepsvakantie!

Natuur in Toscane

Toscane is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Italië en dit is niet voor niets! Deze prachtige, historische regio heeft erg veel te bieden en de diversiteit van het landschap is groot. Je kan steden als Florence, Pisa en Siena bezoeken, maar ook kiezen voor een strandvakantie in Orbetello. Maar niet alleen in de steden of aan de kust is veel pracht en praal te vinden. De binnenlanden van Toscane bezitten over een prachtig landschap met de kenmerkende cipressen op glooiende heuvels.

Maremma

In de Maremma en langs de kust overheerst de groene maquis, ook wel macchia genoemd, met onder andere de jeneverbes, citrus roos, kurkeik, steeneik, haagdoorn, muisdoorn, mirte, brem, affodil, dopheide, steekbrem, laurierbomen, rozemarijn en de gele papaver. Aan de kust vind je tevens uitgestrekte dennenbossen, met vooral parasoldennen en zeedennen. In deze regio zijn de plassen en moerassen gedeeltelijk bedekt met waterlelies en dichte rietvelden. In heel Toscane kun je kastanje wouden vinden, op de Monte Amiata, in de Casentino en in de Apennijnen groeien zilversparren en beuken tussen wel 1000 en 1700 meter hoogte. In de streek van Abetone, Vallombrosa en Camaldoli zijn schitterende sparrenbossen te vinden. Op het eiland Elba komen veel vijgcactussen, agave en kastanjebomen voor. In de Apennijnen groeit onder andere de alpenroos boven de boomgrens.

Eén van de bekende beschermde natuurgebieden in Toscane is Parco della Maremma. Dit park varieert in hoogte omdat zij gedeeltelijk aan de kust ligt en gedeeltelijk tot het laaggebergte hoort. Daarnaast wordt het park voor een gedeelte bedekt met bos. Parco della Maremma staat bekend om zijn zwijnen, met wat geluk kom je een groepje zwijnen tegen. Natuurlijk zijn er ook verschillende andere soorten zoogdieren aan te treffen, zoals damherten, reeën, dassen, vossen, stekelvarkens, steenmarters, wezels, de wilde, de otter, het kleine Maremmapaard en het massieve Maremmarund. Ook leven hier een redelijk aantal vogelsoorten. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan Monte Amiata, de enige vulkaan van heel Toscane. Dit Park is zeker een bezoekje waard dus!

Apennijnen

In de Apennijnen, bij de grens met Umbrië, leven kleine aantallen wolven. Het eilandje Montecristo is opmerkelijk genoeg de enige plek in Toscane waar wilde geiten voorkomen. Toscane ligt op de route van de grote vogeltrek, waardoor het aantal vogelsoorten zeer gevarieerd is. De patrijs is de meest voorkomende inheemse vogelsoort. Ook de Fazant komt redelijk veel voor. Met name tussen november en maart zijn er veel trekvogels waar te nemen. Zangvogels als de ijsvogel, nachtegaal, ekster, zwaluw en lijster kun je spotten en ook roofvogels als de uil, wouw, buizerd, valk, sperwer en de koningsarend zijn te zien. De verschillende waad- en zwemvogels die voorkomen zijn onder andere de ooievaar, kraanvogel, snip, blauwe reiger, wilde gans, meerkoet, wilde eend en de aalscholver. Wil je flamingo’s zien? Dan kan dat in de lagune van Orbetello. Op sommige plaatsen komen ook landschildpadden voor en rondom Montecristo zijn monniksrobben te vinden.

Wat is er nog meer te doen in Toscane?

Toscane is zo’n regio waar iedereen naar hartenlust vakantie kan vieren. Natuur wordt er gecombineerd met cultuur, waardoor je hier een scala aan mogelijke uitstapjes en activiteiten vindt. Je raakt er niet uitgekeken! Wanneer je naar Toscane gaat, mag je een bezoek aan de steden Pisa of Florence niet vergeten. Bekijk de Toren van Pisa of de bouwwerken van kunstenaar Michelangelo. Voor prachtige uitzichten breng je een bezoek aan het hooggelegen stadje Cortona. De middeleeuwse stad Lucca heeft verrassende kerken en pleinen en beschikt over geheel intacte stadsmuren.

Wanneer je besluit om te overnachten op een Toscaanse boerderij, betekent dit natuurlijk niet dat je niet van het erf af mag komen of dat je niets anders kan doen dan de hele dag helpen op de boerderij. Net als bij een hotel of ander soort overnachting mag je helemaal zelf kiezen wat je wanneer wilt gaan doen. Wil je de ene dag lekker in de zon zitten, dan mag dat. Wil je de volgende dag meer van Toscane zien, ook dat kan. Doordat Toscane een gevarieerde regio is, is er binnen enkele kilometers van jouw boerderij altijd wel een historische stad te vinden. Deze Italiaanse regio heeft meer te bieden dan de groene velden met verse gewassen. Toscane heeft ook een aantal mooie dorpen en steden met een aantal historische bezienswaardigheden. Toscane ligt in het westen van Italië aan de warme Tyrreense zee, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van het lekkere weer en het warme water op het Italiaanse strand. Toscane heeft een aantal prachtige witte zandstranden! Wanneer je in Toscane bent, moet je natuurlijk een boottocht maken naar Elba: het eiland waar Napoleon lange tijd tegen zijn zin moest zitten. Elba, in het Italiaans Isola d’Elba, is een eiland, wat betekent dat je overal parelwitte zandstranden hebt met helderblauw water. Ook heeft Elba een aantal hoge bergen met een prachtig uitzicht over het gehele eiland. Kun je in de verte het vaste land van Toscane al zien liggen?