b&b Bourgogne

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. In een B&B in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

Lees meer over b&b Bourgogne
Lees meer over:

B&B Bourgogne

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. In een B&B in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

De bed and breakfast accommodaties die je kunt vinden en boeken op de website van natuurhuisje, bevinden zich allemaal op de mooiste plekjes van deze Franse streek. Je maakt het leven in de Bourgogne dus van dichtbij mee. Dat betekent ontwaken door het zacht loeien van de koeien, de geur van de wijngaarden om je heen of de wilde waterstroom uit de rivier. Pak na het ontbijt de fiets en verken de heuvelachtige landschappen van heel dichtbij. Liever hiken of wandelen? Ook dan biedt de Bourgogne veel uitdaging. Zelfs de wijnvelden dagen je uit tot het maken van een mooie wandeling die nog lang in je herinnering blijft.

De natuur staat centraal

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. Met een vakantiehuisje in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

In Bourgogne vind je geen nationale parken, en ook zijn er maar enkele natuurparken aangesteld. Toch hoef je je in dit gebied als natuurliefhebber geen moment te vervelen. Verspreid over de provincie vind je namelijk overal wel natuurgebieden. Bij alle vakantiehuizen zit je dan ook dicht bij de natuur. Vooral beboste heuvels, afwisselend met beekjes en graslanden zijn talrijk aanwezig. De bergen zijn over het algemeen glooiend en niet heel hoog waardoor het landschap lieflijk aandoet.

Naast vele bezienswaardigheden en schitterende dorpen en steden staat de natuur centraal in de Bourgogne. Dit kun je letterlijk opvatten want in het centrum van de Bourgogne ligt Parc Naturel Régional du Morvan. Dit regionale natuurpark is een lust voor het oog en kenmerkt zich door de heuvelachtige bosgebieden en fauna, maar ook door de vele waterwegen en vijvers. Ook voor de dierenliefhebber is dit park echt een aanrader om te bezoeken. Een vijftigtal diersoorten leven hier waardoor de kans groot is dat je een ree ziet bij een van de meren of wilde zwijnen en vossen in het bos ziet spelen. De Morvan is de ideale plek om te wandelen in de Bourgogne. Er liggen veel aangelegde wandelpaden die je langs de mooiste plaatjes voeren.

Wat is er te doen in de Bourgogne?

In de Bourgogne zijn verschillende wijnroutes te vinden die je kennis laten maken met de vele wijngaarden maar ook de schitterende natuur waar de wijngaarden in verborgen zijn. Een iconisch punt tussen de wijngaarden dat je zeker niet mag missen is de Roche de Solutré. Tussen de wijngaarden van Maçon vind je deze steile rotswand midden tussen de wijngaarden wat zorgt voor een indrukwekkend plaatje. Als je opzoek bent naar avontuur kun je deze rots van 493 meter hoog beklimmen voor een schitterend uitzicht over de vallei van de Saône en de Alpen. Ook voor kinderen is deze wandeltocht door de natuur van Frankrijk een echte belevenis.

Op de meren van Morvan kun je kano’s en waterfietsen huren. Zo kun je met het hele gezin op avontuur naar een van de eilanden in de grote meren. Veel van de meren in het gebied zijn door mensen aangelegd. Sommige voor het opslaan van water van de zijrivieren van de Yonne en de Cure, maar ook een aantal voor het vervoer van hout. Bij het meer van Settons wordt tegenwoordig geen hout meer vervoerd maar vormt het een halteplaats die populair is onder mountainbikers.

De Abdij van Fontenay

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Bourgogne is de Abdij van Fontenay. De abdij staat op de werelderfgoed van UNESCO en ligt afgelegen in een groene vallei ver van de bewoonde wereld. Je komt hier helemaal tot rust tussen de bouwwerken uit de 12e eeuw en schitterende tuinen. Rond de abdij vind je een aantal wandelroutes over paden waar vroeger monniken hebben gelopen. Voor jong en oud is het een indrukwekkend gebied.

Het klimaat

De Bourgogne heeft een landklimaat, dit betekend dat de zomers hier warm zijn, maar de winters kunnen erg koud zijn. Door het heuvelachtige landschap kunnen er door de warme zon in de zomermaanden wel makkelijk onweersbuien ontstaan. Op zonnige zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Met name in de winter en in het voorjaar kan het flink regenen en komen er regelmatig stormen voor. Kenmerkend is de snelle wisseling van het weer. Wind, mist, regen en zon kunnen elkaar in een hoog tempo opvolgen. In maart is het weer vaak al goed genoeg om buiten te zitten en in april kan er vaak al gezwommen worden. Vanaf deze periode valt er minder regen, maar als het regent dan is het vaak een heftige regenbui die daarna opgevolgd wordt door de zon.

Mei en juni worden vaak gezien als de beste maanden om de Bourgogne te bezoeken. Hierna wordt het droger, maar dat wordt vaak niet als iets ergs gezien. Tijdens de zomermaanden is het nooit echt benauwd want bij relatief warm weer voel je toch een beetje een briesje. In de zomer kun je dus genieten van de heerlijke zomerzon. Op heldere zomerdagen, waarbij de temperatuur kan oplopen tot boven de dertig graden Celsius, is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van een zwembad, rivier of stuwmeer. In de Bourgogne is er geen gebrek aan plekjes om af te koelen! Verblijf bijvoorbeeld in een Bed & Breakfast met zwembad en duik na het ontbijt het water in.