Bed and breakfast Friesland

Ben jij op zoek naar een persoonlijke en gezellige accommodatie en heb jij altijd al een keer Friesland willen bezoeken, dan is een Bed and Breakfast in Friesland echt iets voor jou! Of je nu het liefst wakker wordt met uitzicht op de landerijen, aan het water of op het erf van een boerderij, de keuze is groot.

Lees meer over b&b's in Friesland

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

B&B Friesland

Ben jij al eens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt.

Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de water provincie van Nederland genoemd wordt. Ben jij een liefhebber van watersport of pleziervaart? Dan voel jij je in een vakantiehuisje in Friesland vast als een vis in het water. Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je alleen het landoppervlak meetelt, dan is Friesland de op twee na grootste provincie van het land.

Friesland kent maar liefst vier verschillende nationale parken, te weten: Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park De Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer en tot slot Nationaal Park Drents-Friese Wold. In al deze parken staan het water, de rust en de weidse vergezichten centraal. Waterdieren hebben hun plekje hier al helemaal gevonden, waaronder verschillende amfibieën, vogels, insecten, geleedpotigen en natuurlijk vissen. In de provincie bevinden zich verschillende buitencentra en natuurmusea waar vrijwilligers en medewerkers je met liefde meer vertellen over de Friese natuur én cultuur waar zij zo trots op zijn. De Friese natuur wordt beheerd door It Fryske Gea (‘’Het Friese Landschap’’). Deze vereniging zorgt ervoor dat het open en waterrijke landschap behouden blijft en niet te veel wordt aangetast door het toedoen van mens of dier.

Flora en fauna van Friesland

Friesland kent maar liefst vier Nationale Parken, allemaal op hun eigen manier even mooi. Dit zijn het Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park de Alda Feanen, Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park Lauwersmeer. In al deze natuurgebieden kun je rekenen op de prachtigste vergezichten, rijk aan prachtige wateren en eindeloze weidelandschappen. Hier ervaar je de ware rust en dus het ultieme vakantiegevoel, echt opladen! Door het vele water vind je hier een grote variatie aan waterdieren, zoals vogels, amfibieën, vissen en insecten.

Deze dieren behoren natuurlijk tot het grote trots van Friesland, dus in verschillende buitencentra en natuurmusea vertellen medewerkers graag meer over de flora en fauna in Friesland. De Friese natuur wordt beschermd door It Fryske Gea (Het Friese Landschap): een vereniging die ervoor zorgt dat het landschap niet teveel wordt aangetast door de mensen.

Er zijn talloze noemenswaardige landschappen in Friesland te vinden. Het Waddengebied is er daar één van. In Friesland vind je namelijk vier van de vijf bewoonde Waddeneilanden, namelijk Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Als je van stranden houdt, zit je in Friesland dus wel goed. De stranden van de Waddeneilanden lenen zich perfect voor een geslaagde strandvakantie, waarbij je kunt genieten van eindeloze strandwandeling, en van het spelen in het zand voor de kleintjes. Uiteraard kun je ook heerlijk zwemmen, vliegeren, fietsen en wadlopen in deze regio. Tevens kun je hier doen aan surfen, op eigen houtje of met een surfles.

De Friese Wouden is ook een prachtig landschap in Friesland. Hier vind je niet zo zeer zoveel water, maar juist een prachtige coulissenlandschap met de mooiste vergezichten. De Friese Wouden vind je in het oosten van Friesland, dichtbij de grens met Groningen. Ook Gaasterland is de moeite waard te bezoeken. Dit prachtige natuurgebied ligt in het zuidwesten van Friesland en maakt deel uit ven het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Je vindt hier glooiend bossen waardoor je heerlijk kunt wandelen. Deze plek is ook een uitstekende uitvalsbasis om de Friese Meren te verkennen. Hier kun je heerlijk recreëren, watersporten en varen.

Ga er op uit

De meeste bezoekers van Friesland komen hier natuurlijk om te genieten van het water. Kanovaren, zeilen, zwemmen, skûtsjesilen, fierljeppen, vissen en surfen, het is allemaal mogelijk op de tientallen meren, sloten en kanalen die de provincie Friesland rijk is. Beschik je niet over een boot of een kano? Geen nood, want er zijn honderden locaties waar je tijdens je vakantie gemakkelijk dit soort vervoersmiddelen kunt huren. In het noorden van de provincie vind je de Waddenkust, vanaf waar je al wadlopend of per veerboot een paar van de Waddeneilanden kunt bereiken. En wat te denken van fietsen, paardrijden of wandelen? Het kan allemaal uitstekend vanuit een vakantiehuisje in Friesland.

Hoewel de verschillende Friese landschappen volop te bieden hebben voor actieve vakantiegangers en liefhebbers van buitenleven, mag je tijdens jouw vakantie ook zeker een bezoek aan gezellige Friese (Elf)steden niet overslaan. We lichten er graag een paar voor je uit. Allereerst Sneek, een enorm waterrijke stad. De binnenstad wordt omringd door stadsgrachten, waarlangs je prima stadswandelingen kunt maken. Voor een watersportvakantie ben je in de omgeving van Sneek aan het juiste adres. De stad ligt namelijk vlak bij het Sneekermeer, waar je tal van watersportfaciliteiten vindt.

De havenstad Harlingen bevindt zich in het uiterste westen van de provincie, aan de Waddenzee. Je vindt er oude pakhuizen, grachtengordels en resten van verdedigingswerken. Verblijf je in een vakantiehuisje in de buurt van Harlingen, dan kun je gemakkelijk de oversteek maken naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Vanuit de Harlinger haven vertrekt namelijk de veerboot naar deze eilanden.

En dan is er nog de Friese hoofdstad Leeuwarden, die in 2018 samen met het Maltese Valletta werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Leeuwarden heeft de meeste inwoners van alle Friese steden. De historische binnenstad, de gegraven singels en de honderden rijksmonumenten getuigen van een enorme geschiedenis. Leuk om te bezoeken tijdens jouw dagtrip naar deze stad zijn het Fries Museum, het Natuurmuseum Fryslân en het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof. Natuurlijk is het ook mogelijk om een stadswandeling met gids te maken, de vele horecagelegenheden te bezoeken of een dagje te winkelen.

Verken het landschap

Een aantal noemenswaardige van de verschillende Friese landschappen zijn het Waddengebied, het Gaasterland en de Friese Wouden. Vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Voor een ontspannende strandvakantie ben je in Friesland dan ook aan het juiste adres. Op de Wadden kun je strandwandelingen maken, zwemmen, vliegeren, fietsen, wadlopen, zonsondergangen bekijken en surfen. Dit is in de Friese Wouden wel anders. Hier draait het niet om een samenspel van lucht en water, maar juist om de openheid van het coulissenlandschap. De streek bevindt zich in het oosten van Friesland, nabij de grens met de provincie Groningen.

In de Drentse-Friese Wold vind je zo’n 6 duizend hectare aan heide, stuifzanden en bomen. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit natuurgebied op de grens van twee provincies: Drenthe en Friesland. Door dit gevarieerde landschappen hebben veel diersoorten het park inmiddels tot hun leefgebied gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de steenmarter, de buizerd, de raaf, de levendbarende hagedis en de adder.

Tevens vind je in dit gebied het eerste vlinderreservaat van ons land en ook Schotse Hooglanders leven in dit gebied. In Appelscha en Diever bevinden zich een bezoekers- en informatiecentrum; beide een goede uitvalsbasis om het Drents-Friese Wold in te trekken. Je vindt er allerhande informatie over fietsroutes en bezienswaardigheden, zoals een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Een andere aanrader is het Nationaal Park Lauwersmeer, gelegen aan de rand van de Waddenzee. Met uitgestrekte weilanden, open wateren, loofbossen, graslanden en orchideeënvelden is dit een groot natuurgebied dat zowel wandelend, fietsend als varend goed te verkennen is.

Daarnaast staat het gebied als vogelrijk bekend: zo’n 100 verschillende soorten komen hier voorbij gevlogen gedurende het jaar. De Friese waterpartij de Alde Faenen is een laagveenmoeras met een rijke flora en fauna. Zo’n vierhonderd plantensoorten en meer dan honderd verschillende broedvogels leven hier doorgaans. Het is het hele jaar door een populair gebied voor toeristen om te verkennen. Waterfanaten vinden het heerlijk om gedurende de zomer door dit gebied te varen of om in de winter juist te schaatsen over kilometers aan ijs door winterse gebieden.

En dan is er tot slot nog Gaasterland, een streek in de zuidwesthoek van de provincie, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoewel Friesland vrijwel overal bestaat uit vlakke weidegronden met prachtige vergezichten, is Gaasterland juist glooiend met bossen. Een vakantiehuisje in Gaasterland is een goede uitvalsbasis om te recreëren op of rondom de Friese Meren. Tal van grote en kleine meren vormen samen een uitgestrekt merengebied. Het gebied is een walhalla voor de watersporters, waar grote boot-evenementen die hier georganiseerd worden, van getuigen. Voorbeelden daarvan zijn de bekende Sneekweek en het Skûtsjesilen, twee evenementen die jaarlijks veel bezoekers naar de provincie trekken.

Verken de omgeving

Wanneer je in een vakantiehuis Friesland verblijft, kun je ervoor kiezen om ook eens een bezoekje te brengen aan de naastgelegen provincies Groningen en Drenthe.

Groningen

Wanneer je een bezoek brengt aan Groningen, is het absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Vesting Bourtange. Dit historische pand bevindt zich vlak bij de grens naar Duitsland en is erg mooi om een keer bezocht te hebben. Zeker wanneer je van architectuur en geschiedenis houdt. Het gehele jaar door vind je er diverse evenementen van markten tot nagespeelde veldslagen. Houd je van natuur, landschap én cultuurhistorie? Breng dan zeker een bezoekje aan het Coendersborg. Van mei tot november kun je daar terecht voor rondleidingen en je kunt er heerlijke wandelingen maken door het Coendersbos. Het landschap bestaan er uit bossen en landschappen waar ook zeer veel bijzonder leven te spotten is. Zo kun je er onder ander reeën, eekhoorns, ijsvogels, bosuilen en bijzondere soorten vleermuizen. Wanneer je er zelf wilt gaan wandelen, dan kun je kiezen voor een route van 6 km.

Drenthe

Omdat Drenthe de meest dunbevolkte provincie van Nederland is, is er des te meer ruimte voor natuurschoon en recreatie. Er zijn drie nationale parken en daarnaast vind je er nog enkele losse natuurgebieden en boswachterijen. Verspreid over de provincie vind je tevens 52 hunebedden. Deze unieke bouwwerken, gemaakt van enorme keien, dienden heel vroeger als prehistorische grafkamers en zijn kenmerkend voor de provincie Drenthe. De bouwwerken dateren uit de periode 3350 - 3050 voor Christus. Ze bestaan uit een aantal draagstenen met daar bovenop een deksteen.

Ondanks het relatief kleine oppervlak van Drenthe, is er een duidelijk verschil in soorten landschappen. Het midden van de provincie, het ‘oude Drenthe’, wordt gekarakteriseerd door brinkdorpen, heidevelden en beekdalen waar nog regelmatig schaapskuddes te zien zijn. De lager gelegen delen van de provincie zijn gevormd door veengronden, die tot halverwege de vorige eeuw werden ontgonnen voor turfwinning. Dieren die zich thuis voelen op de Drentse heides zijn onder andere de ringslang, veenvlinder, salamander, havik, Schotse hooglander en ree.

Het weer

Vanwege de weersomstandigheden zijn de lente en zomer vaak de twee fijnste seizoenen om in een Bed & Breakfast in Friesland te verblijven. Het is wel altijd een goed idee om van tevoren te kijken wat voor weer het wordt, het weer in Nederland kan namelijk erg onvoorspelbaar zijn. In de lente begint de natuur in Friesland op te leven. De bloemen beginnen te groeien, de vogels gaan weer zingen en de bomen krijgen bladeren. Dit is dus de ideale periode om naar Friesland te reizen. In de zomer kun je genieten van de heerlijke zomerzon.

Normaal gesproken komt het kwik in de zomermaanden nauwelijks boven de vijfentwintig graden, maar op heldere zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden Celsius. Op deze dagen is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Dit betekent echter niet dat je hier in de koudere maanden niet terecht kunt. Integendeel! In de herfst verkleuren de bladeren en ziet de natuur er heel anders uit. En als je geluk hebt, vriest het in het hoge noorden tijdens wintermaanden, en kun je vanuit je accommodatie zó het ijs op stappen om te gaan schaatsen op natuurijs. Leuk voor jong én oud.

Het onvoorspelbare Nederlandse weer

Het weer in Nederland kan erg onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen zijn de winters en zomers relatief mild en is er gedurende het hele jaar kans op neerslag. Nederlandse zomers zijn over het algemeen onvoorspelbaar en wisselvallig. Tijdens een zomer kan er een zeer grillig verloop zijn van temperaturen en weerbeeld. Zo kan een warme en zonnige juni opgevolgd worden door een natte en grijze juli. Ook kan er zo ineens een hittegolf over het land trekken. Ook de winters zijn onvoorspelbaar. In januari kan het tien graden vriezen, maar de temperatuur kan overdag ook oplopen tot ruim boven de 10 graden. Er valt de laatste jaren vaak onvoldoende sneeuw om een wit landschap te krijgen en ook is het vaak niet koud genoeg om te kunnen schaatsen.

Verblijf in een knusse Bed and Breakfast

In een Bed and Breakfast van Natuurhuisje beleef je een heerlijke vakantie in een prachtige accommodatie op een uiterst rustige locatie. Hierdoor zal je niet snel last krijgen van herrie van andere vakantiegangers, want die zijn in de buurt van jouw vakantiehuisje bijna niet te bekennen!

Tijdens een verblijf in een Bed and Breakfast verblijf je in een kleinschalige accommodatie. De kamers bevinden zich in het huis of op het erf van de verhuurder. Hierdoor heb je makkelijk persoonlijk contact met de verhuurder en kun je altijd om tips vragen in de omgeving. Ontdek de beste restaurantjes waar je lokale gerechten en streekproducten kan proeven of leer meer over de mooiste wandelingen in de directe omgeving. In de meeste Bed and Breakfasts zul je niet meer dan zeven kamers aantreffen. De faciliteiten op de kamer van een Bed and Breakfast verschillen nogal per accommodatie. Zo heb je kamers met een aparte zithoek en badkamer, maar het kan ook voorkomen dat de badkamer gedeeld moet worden met andere gasten.

Overnachten in een B&B is voor iedereen

Ga je met een grote groep op vakantie maar wil je wel de unieke ervaring van een B&B op vakantie? Kies dan eens voor meerdere kamers in één B&B! Je moet hiervoor wel een beetje zoeken, want niet in alle Bed and breakfasts worden er meerdere kamers verhuurd, maar als je er eentje vindt in jouw favoriete land, beschouw dit dan zeker eens als goede optie als groepsaccommodatie. Het is veel knusser in een B&B dan in een grootschalig hotel met een grote groep! Zo kun je gemakkelijk elkaar bezoeken op elkaars kamer en s’ochtends genieten van een heerlijk vers ontbijtje. Maar ondanks de kleinschaligheid kun je in een B&B met een grote groep nog wel genieten van meer dan genoeg ruimte. Zo kun je in de grote tuin en in alle natuur om je heen prima met het hele reisgezelschap genieten van mooie wandelingen, lekkere buiten diners en nog veel meer recreatie buiten de deur.

Ga je met je partner op pad om bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg te beleven of om een jubileum te vieren? Ook dan is een Bed and breakfast een uitstekende keuze. Door de kleinschaligheid zullen jullie je voelen alsof jullie de enige mensen op de hele wereld zijn. Als dat niet romantisch is! In een B&B wanen koppeltjes zich in een oase van rust, ruimte, privacy en prachtige natuur. Een echt paradijsje! Ook voor gezinnen met kinderen is een B&B natuurlijk uiterst geschikt. Kinderen zullen het helemaal geweldig vinden in zo’n B&B! Wij zijn nog nooit een gezin tegengekomen die het zich niet naar hun zin heeft gehad in een B&B!