b&b Kreta

b&b Kreta

Lees meer over b&b Kreta
Lees meer over:

B&b Kreta

Toe aan een vakantie in een natuurrijke omgeving op een prachtig eiland aan de middellandse zee? Kreta heeft je als grootste eiland van Griekenland een hoop te bieden, van oude ruïnes, tot sfeervolle dorpjes, een azuurblauwe zee en vele gebergtes. Wil je dit Griekse eiland verkennen? Boek een b&b op Kreta en trek je in alle rust terug uit de drukke routine van je leven in België.

Natuur op Kreta

Ter zuiden van het Griekse vasteland en omgeven door de Middellandse zee ligt Kreta. Het is het grootste eiland van het land en bestaat voor een groot deel uit bergketens. Het eiland is bij wandelaars enorm populair, want met het Ida gebergte in het midden van het eiland, de Diktibergen in het oosten en de Lefka Ori (Witte Bergen) in het westen bieden prachtige uitzichten over het eiland en zijn tegelijk een ruig landschap met diepe kloven en inheemse planten.

In en langs de kloven lopen diverse spectaculaire wandelpaden die meestal het hele jaar door geopend zijn. De Samariakloof en Imbroskloof zijn bijvoorbeeld erg populair vanwege de veelzijdige en spectaculaire paden en uitzichten. De Lassithihoogvlakte is een ander populair natuurgebied waar je mooie wandelingen kunt maken. De karakteristieke windmolens en gekleurde wijngaarden zullen je bekend voorkomen van kaarten en souvenirs uit Kreta. Vlakbij dit gebied vind je de Dikitgrot. De legende vertelt dat dit de grot is waar de bekende Griekse god Zeus geboren is.

Op het eiland vind je weinig diersoorten. Het grootste aanwezige zoogdier is de wilde geit, die nog voorkomt op de moeilijk bereikbare plaatsen van het eiland en in enkele stadsparken. Kleinere dieren zoals een haas, konijn en uil zijn zeldzaam geworden, wat komt vanwege het feit dat inwoners van Kreta erg van de jacht houden. Wel leven de Kretenziche wilde kat, de Kretenziche das en de unieke stekelmuis nog op het eiland. In de bomen hoor je continu het gezang van de cicaden. Er zijn een aantal zeldzame roofvogels die op Kreta leven, dit zijn de lammergier, de goudadelaar en de Kretenziche gier. Op een aantal stranden komen in het broedseizoen zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen.

Op Kreta zijn veel verschillende bomen, planten en bloemen te vinden. Dit is te danken aan het gematigde klimaat. Op het eiland groeien meer dan 2000 inheemse planten en ongeveer 200 hiervan komen nergens anders voor. Voorbeelden zijn de Kretenzische crocus, de Kretenzer tulp, het Kretenzer wolbloempje en de steenroos. Verder zijn er op Kreta volop druivengaarden, citroenbomen, mandarijnbomen en sinaasappelbomen te vinden en staan er miljoenen olijfbomen verspreid over het eiland.

Er valt ontzettend veel te doen

Kreta kent een kustlijn van ruim 1050 kilometer lang. Waar je in het zuiden vooral steile rotsen en erosie vindt, kun je in het noorden juist genieten van vlakkere landschappen. In het noorden vind je dan ook de meeste stranden, die veelvuldig door liefhebbers van zon, zee en strand worden gebruikt. De plaatsen Chania en Rethimnon bieden een sfeervolle, oude binnenstad, waar je heerlijk kunt slenteren en uit eten kunt gaan.

Voor de sportievelingen onder ons is een wandeling door de Samariakloof een absoluut hoogtepunt tijdens een bezoek aan Kreta. Dit is de smalste kloof ter wereld en men zegt dat dit met zijn 18 kilometer ook het langste ravijn van Europa is. Halverwege de tocht kom je langs Samaria, een verlaten dorpje waar nu berggeiten leven. Een stukje verderop in de kloof vind je waarschijnlijk het mooiste gedeelte. Hier raken de 300 meter hoge rotsen boven je hoofd elkaar namelijk bijna aan. De Samariakloof eindigt bij de Libische zee. Hier kun je een verfrissende duik nemen, waarna je in het dorpje Agia Roumeli kunt bijkomen. Naast de Samariakloof zijn er nog andere imposante bewandelbare kloven die ook de moeite waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook door de Imbros-kloof, de Aradena-kloof, de Kourtaliotis-kloof en de Aposelemi-kloof wandelen.

Zwemmen in azuurblauw water

Het mediterrane karakter en ligging van Kreta maakt dit tot een fijne bestemming voor strandliefhebbers. Bij Vai vind je een van de mooiste stranden van het eiland. Een parelwit strand omgeven door palmbomen en groene heuvels maken dit een goede plek om een duik te nemen in het water en rustig te genieten van de natuurpracht van het Griekse eiland. Tevens wordt deze plek getipt als snorkelspot om exotische vissen, zoals de papegaaivis, te spotten. Maar er is meer water. Zo worden Elafonissi getipt als een paradijselijk strand met blauw water en waar het niet al te diep is, waardoor het water al gauw een fijne temperatuur bereikt. Filaki is een mooi nudistenstrand en het duivelsstrand Stefanou ligt verborgen in de baai van Seitan Limania. Het Meer van Kournas is een azuurblauw zoetwatermeer die ontstaan is en gevoed wordt door ondergrondse bronnen. Voor vogelspotters een machtige plek om de vele soorten te spotten.

Vanwege de grootte van het eiland, is het onmogelijk om alles in één vakantie te ontdekken, te zien en te doen. Veel vakantiegangers keren hier dan ook nog een aantal keren terug en verkennen telkens vanuit een nieuw vakantiehuisje het prachtige eiland.

Geniet hier van heerlijke temperaturen

Kreta heeft een mediterraan klimaat dat erg beïnvloed wordt door zijn ligging aan de Middellandse Zee. De zomer is erg warm en droog. Tijdens de zomermaanden ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond de 30 graden Celsius. Verblijf je aan de kust dan kun je tijdens de warme dagen genieten van een verkoelende zeewind. In het binnenland wordt het al snel een paar graden warmer, hier komt deze verkoelende zeewind namelijk niet. Tijdens de warmste dagen van het jaar kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot 40 graden Celsius. De temperaturen zijn tijdens de herfst vaak nog aangenaam. Wel kan het in de avond een stuk afkoelen vanwege de koele zeewind. De meeste neerslag valt in december, en ook tijdens de overige wintermaanden kan er regelmatig wat neerslag vallen. In de winter is het vaak ook een stuk koeler, maar met een gemiddelde temperatuur van 16 graden Celsius wordt het niet echt koud.