Bed and Breakfast Utrecht

Utrecht is een erg leuke provincie waar veel te zien en beleven is. De provincie biedt niet alleen veel pracht en praal voor de natuurliefhebber, maar ook voor iedereen die graag mooie, oude plaatsen bezoekt. Natuurlijk vindt niet iedereen die het leuk vindt om een Utrechtse stad te bezoeken het ook automatisch prettig om in een hotel te verblijven. Je kan er daarom ook voor kiezen om in een Bed en Breakfast te verblijven.

Lees meer over b&b's in Utrecht

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Bed and Breakfast Utrecht

Utrecht is een erg leuke provincie in Nederland waar veel te zien en beleven is. Ondanks dat de provincie tot de dichtbevolkte Randstad wordt gerekend, vind je hier alsnog enkele prachtige stukjes natuur, voornamelijk ten oosten van de stad Utrecht. Het oosten van de provincie wordt gekenmerkt door het uitgestrekte Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland kan worden genoemd.

De provincie biedt niet alleen veel pracht en praal voor de natuurliefhebber, maar ook voor iedereen die graag mooie, oude plaatsen bezoekt. Natuurlijk vindt niet iedereen die het leuk vindt om een Utrechtse stad te bezoeken het ook automatisch prettig om in een hotel te verblijven. Je kan er daarom ook voor kiezen om in een Bed en Breakfast te verblijven.

In een Bed and Breakfast wordt de comfort van een hotel gecombineerd met de gezelligheid en persoonlijke aanpak van een gastheer en/of gastvrouw. Zoals de naam al verklapt, kun je in een Bed and Breakfast naast een prettige overnachting ook genieten van een overheerlijk ontbijt. Het aantal kamers dat wordt aangeboden voor de verhuur verschilt erg per Bed and Breakfast. Maar in de meeste Bed and Breakfasts worden maximaal 7 kamers verhuurd. In Utrecht vind je op veel verschillende plekken Bed and Breakfasts en vanwege de kleine oppervlakte van de provincie is dit een goede uitvalsbasis voor tochtjes naar natuurgebieden, bezienswaardigheden, pretparken, grote steden of mooie wandelingen. Alles is dichtbij! Op de Utrechtse Heuvelrug is een groot netwerk aangelegd van wandel-, fiets- en ruiterroutes: ideaal voor natuurliefhebbers die samen of alleen willen genieten van het Utrechtse landschap.

Wat valt er allemaal te ontdekken?

Hoewel Nederland bekend staat als een goed bebouwd oppervlakte, blijft er nog talloze vierkante kilometers aan natuur over voor de natuurliefhebber. Iedere provincie heeft zo zijn eigen natuurgebieden- en parken die voorzien zijn van duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden waarvandaan je de flora en fauna van desbetreffend gebied goed kunt leren kennen.

Utrecht heeft fijne natuurgebieden die worden gekenmerkt door wateren, bossen, weilanden en vele flora en fauna. Zowel in als buiten de officiële Nationale Parken is het heerlijk vertoeven in de Utrechtse natuur! Ondanks dat Utrecht wellicht bekend staat om de grote steden, files en de drukte, vallen er nog vele pure en rustige stukjes natuur te vinden, bijvoorbeeld in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Hier beleef je het echte buitenleven en het ultieme vakantiegevoel! De bossen van de Utrechtse Heuvelrug kunnen worden beschouwd in twee verschillende type; loofbossen en naaldbossen. De loofbossen bestaan voornamelijk uit (Amerikaanse) eikenbomen, beuken en berkenbomen. De naaldbossen worden gevormd door voornamelijk verschillende spar soorten. Struikheide is de plant die vooral voorkomt op de heide gebieden van de Utrechtse heuvelrug.

Flora en fauna

De stuwwallen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden in Utrecht vormen het leefgebied van veel verschillende diersoorten, waaronder de vos, ree, das, boommarter en honderden vogelsoorten. Naast de “gewone” zoogdieren zijn er ook boommarters en dassen waar te nemen. Beide dieren zijn niet gemakkelijk waar te nemen. Dassen zijn dieren die vooral vertrouwen op hun geur en zijn met name tijdens de nachtelijke uurtjes actief. De boommarter is een schaars zoogdier in Nederland.

Het zal dus niet meevallen om één van beide soorten waar te nemen. In het noordwesten van de provincie liggen de Vinkeveense Plassen, een groot natuur- en watersportgebied. In een bepaald deel van deze plassen is een lepelaarkolonie gevestigd. Buiten het broedseizoen kun je dit gebied alleen per kano verkennen. In het noordwesten van het gebied ligt het natuurgebied Botshol. Wanneer je vanuit een natuurhuisje dit natuurgebied bezoekt vind je er een schitterend ruig natuurgebied met stukjes moerasbos, uitgestrekte rietvelden en plassen met laag water. Er zijn in het natuurgebied regelmatig vogelsoorten te zien als ijsvogel, purperreiger, bruine kiekendief en ooievaar.

De leukste activiteiten

Een B&B bij uitstek hét ideale uitstapje voor echte natuurliefhebbers. Misschien houd je wel van fotografie of vind je het geweldig om vogels, herten of andere wilde dieren te spotten. Denk je eens in dat je ’s ochtends wakker wordt, de vogeltjes hoort fluiten en nog voor zonsopkomst sta je al klaar om een frisse wandeling te gaan maken. Je hebt je camera al in de aanslag, want bij de B&B hebben ze je verteld dat er vaak wilde dieren worden gespot in de omgeving.

Natuurliefhebbers grijpen natuurlijk iedere kans om wat tijd te spenderen in de natuur. De meeste natuurgebieden in de buurt van jouw Natuurhuisje hebben heel wat wandel- en fietsroutes waarmee je gemakkelijk een weekend en langer kan vullen. Online zijn vaak veel fiets- en wandelroutes te vinden, maar ook bij de lokale toeristenpunten kan je vaak routes vinden. Vaak is er in de natuurhuisjes zelf ook informatie voorhanden over fietstochten in de buurt van je natuurhuisje. Maar natuurlijk kan je ook gewoon op eigen houtje op pad!

Zolang je niet gemakkelijk kunt verdwalen in een natuurgebied, bos of landschap, kun je prima zelf de uitdaging aangaan om een wandeling of fietstocht te maken door de natuur. Als je van wandelen houdt, dan is het te voet verkennen van een natuurgebied bij jou in de buurt een echte must! Hetzelfde geldt natuurlijk voor fietsen. Je komt gegarandeerd helemaal tot rust met een fietstocht of wandeling terwijl je ook nog eens gezond bezig bent!

Zoals je waarschijnlijk aan doorhebt, is een vakantie in Utrecht erg veelzijdig. Je kunt gemakkelijk afwisselen tussen natuur en cultuur, en ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Denk maar aan een uitstapje naar Madurodam of naar één van de dierentuinen die Nederland rijk is. Bestemmingen zoals Giethoorn, Gouda en Heusden zijn ook zeker een bezoekje waard. Met de vele wateren die Nederland rijk is kun je je ook uitstekend vermaken met watersporten, boottochten en zwemplezier. Er zijn volop plekken waar je nog kunt genieten van ongerepte en onontdekte Nederlandse natuur.

Utrechtse natuurgebieden

De Utrechtse natuur staat vooral bekend om het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een grandioos mooi natuurgebied, het een na grootste bosgebied van Nederland na de Veluwe! Het landschap wordt hier vooral gekenmerkt door stuwwallen, heidevelden, stuifzanden, uiterwaarden en plassen. Van alles dus! Tijdens je dagje uit in dit Nationaal Park zal je kunnen genieten van de mooiste wandelingen, fietstochten en misschien wel paardrijtochten. De bossen in de Utrechtse Heuvelrug worden gekenmerkt door loofbossen en naaldbossen, met vele soorten eiken, beuken, berken en sparren. De bossen zijn natuurlijk de perfecte omgeving voor vele vogels, zodoende vind je hier vogelsoorten zoals de kuifmees, de goudhaan, de kruisbek, spechten en klapeksters. Zoogdieren zoals reeën, boommarters, konijnen en eekhoorns leven ook volop in de Utrechtse Heuvelrug. Dierenliefhebbers kunnen hier dus echt hun hart ophalen!

Een vakantie in Utrecht spendeer je ook heerlijk aan de Vinkeveense Plassen. In dit prachtige watergebied kun je uitstekend recreëren, watersporten en picknicken aan het fonkelende water. Watersporten zoals waterskiën en wake boarden kun je hier volop doen in de zomer! Natuurlijk kun je het ook rustig aan doen en gewoon een kleedje neerleggen en genieten van de rust onder het genot van een heerlijke picknick. Daarnaast kun je in de zomer heerlijk zwemmen, varen, duiken en kanoën op de Vinkeveense plassen.

Je vakantie in Utrecht kun je ook spenderen in de landgoederen Nieuw- en Oud Amelisweerd, waar je bossen, graslanden en vijvers zult vinden. De Gagelpolder, ten noorden van Utrecht, is een regio rijk aan natuurgebieden. Neem bijvoorbeeld het Gagelbos, waar je bossen, graslanden en struikgewassen vindt, net als vele soorten planten en vlinders! Wat dacht je van een dagje uit in de Soesterduinen, een prachtig stuifzandgebied!

Natuurgebieden in de rest van Nederland

Omdat Nederland geen groot land is, zijn de afstanden tussen verschillende plekken relatief kort. Hierdoor kun je tijdens een vakantie in Utrecht ook gemakkelijk andere plekken in Nederland bezoeken. Zo kun je een bezoek brengen aan het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar je dieren zoals wilde zwijnen, vossen en edelherten kunt spotten terwijl je over de heide en door de bossen loopt. Wil je liever vogels spotten? Breng dan vooral een bezoek aan het Nationale Park De Biesbosch. Naast vogels kun je hier ook bevers spotten. In het noorden van het land kun je het Nationale Park Dwingelderveld bezoeken. Dit nationale park heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Nederland.

Bestemmingen in Utrecht

Utrecht

Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de grootste steden van Nederland. Vanuit een B&B in Utrecht kun je de vele bezienswaardigheden in de stad bezichtigen, maar ook een wandeling maken in één van de natuurgebieden direct buiten de stad. Direct buiten de stad kun je een rustige wandeling maken in één van de verschillende natuurgebieden. Ten oosten van Utrecht vind je de landgoederen Nieuw en Oud Amelisweerd. Hier vind je een afwisseling van bossen, graslanden en enkele vijvers. Ten noorden van Utrecht liggen er natuurgebieden in de Gagelpolder, waaronder het Gagelbos.

Rhenen

Rhenen is een stad in het uiterste zuidoosten van de provincie Utrecht, gelegen aan het uiteinde van de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit een B&B in Rhenen heb je de mogelijkheid om zowel de natuurgebieden langs de Neder-Rijn als die op de Utrechtse Heuvelrug te bezoeken. Één van de opvallendste gebouwen in Rhenen is de Cuneratoren. Andere interessante gebouwen die je tijdens een verblijf in een vakantiehuis in Rhenen kunt bezoeken zijn De Brakke en de Binnenmolen. Op de Grebbeberg vind je het Ouwehands Dierenpark en een Militair ereveld.

In de omgeving van Rhenen vind je mooie en gevarieerde natuurgebieden. Vanuit een vakantiewoning kun je een wandeling maken door het uiterwaardengebied de Blauwe Kamer en over de aangrenzende Grebbeberg. In de Blauwe Kamer kun je een wandeling maken die langs een vogelkijkhut loopt. Voor de hut broedt een kolonie aalscholvers, blauwe reigers en lepelaars. In het najaar verblijft er in het uiterwaardengebied regelmatig een visarend. Over en onderlangs de Grebbeberg lopen verschillende wandel- en fietspaden. Op de randzonde van de heuvel en de uiterwaarden komen bijzondere soorten planten voor als kruisbladwalstro, besanjelier en kruisdistel.

Amersfoort

Amersfoort is een grote stad in de provincie Utrecht. Tegenwoordig telt Amersfoort meer dan honderdvijftigduizend inwoners. De stad is gesitueerd aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit een B&B kun je dan ook mooie wandelingen en fietstochten door dit natuurgebied maken. Ook in de stad Amersfoort zelf valt er van alles te beleven. Amersfoort is een cultuurrijke en levendige stad. Tijdens een verblijf in een vakantiehuis kun je in Amersfoort het stadscentrum bekijken, maar rondom Amersfoort zijn er ook verschillende natuurgebieden aanwezig. Je kunt niet alleen de uitgestrekte Utrechtse Heuvelrug verkennen, maar je kunt vanuit een vakantiewoning ook eens een bezoek brengen aan landgoed Hoevelaken, ten oosten van Amersfoort. Op dit oude landgoed vind je oude beukenlanen en mooie doorkijkjes op de omgeving.

Het Nederlandse weer

Het weer in Nederland kan erg onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen zijn de winters en zomers relatief mild en is er gedurende het hele jaar kans op neerslag. Nederlandse zomers zijn over het algemeen onvoorspelbaar en wisselvallig. Tijdens een zomer kan er een zeer grillig verloop zijn van temperaturen en weerbeeld.

Zo kan een warme en zonnige juni opgevolgd worden door een natte en grijze juli. Ook kan er zo ineens een hittegolf over het land trekken. De grootste kans op zon heb je langs de kust en dan vooral op de Waddeneilanden, de kop van Noord Holland en in Zeeland. Ook de winters zijn onvoorspelbaar. In januari kan het tien graden vriezen, maar de temperatuur kan overdag ook oplopen tot ruim boven de 10 graden. Er valt de laatste jaren vaak onvoldoende sneeuw om een wit landschap te krijgen en ook is het vaak niet koud genoeg om te kunnen schaatsen.

In de zomer kun je genieten van de heerlijke zomerzon. Normaal gesproken komt het kwik in de zomermaanden nauwelijks boven de vijfentwintig graden, maar op heldere zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden Celsius. Op deze dagen is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van een zwembad, rivier of stuwmeer.

Er is geen beste reisperiode voor een vakantie in Utrecht, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur weer op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien. Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om op vakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam en je kunt genieten van de veranderingen die plaatsvinden in de natuur.

Verblijf in een bed & breakfast

Tijdens een verblijf in een Bed and Breakfast verblijf je in een kleinschalige accommodatie. De kamers bevinden zich in het huis of op het erf van de verhuurder. Hierdoor heb je makkelijk persoonlijk contact met de verhuurder en kun je altijd om tips vragen in de omgeving. Ontdek de beste restaurantjes waar je lokale gerechten en streekproducten kan proeven of leer meer over de mooiste wandelingen in de directe omgeving. In de meeste Bed and Breakfasts zul je niet meer dan zeven kamers aantreffen. De faciliteiten op de kamer van een Bed and Breakfast verschillen nogal per accommodatie. Zo heb je kamers met een aparte zithoek en badkamer, maar het kan ook voorkomen dat de badkamer gedeeld moet worden met andere gasten.

Overnachten in een B&B is voor iedereen

Ga je met een grote groep op vakantie maar wil je wel de unieke ervaring van een B&B op vakantie? Kies dan eens voor meerdere kamers in één B&B! Je moet hiervoor wel een beetje zoeken, want niet in alle Bed and breakfasts worden er meerdere kamers verhuurd, maar als je er eentje vindt in jouw favoriete land, beschouw dit dan zeker eens als goede optie als groepsaccommodatie. Het is veel knusser in een B&B dan in een grootschalig hotel met een grote groep!

Zo kun je gemakkelijk elkaar bezoeken op elkaars kamer en s ’ochtends genieten van een heerlijk vers ontbijtje. Maar ondanks de kleinschaligheid kun je in een B&B met een grote groep nog wel genieten van meer dan genoeg ruimte. Zo kun je in de grote tuin en in alle natuur om je heen prima met het hele reisgezelschap genieten van mooie wandelingen, lekkere buiten diners en nog veel meer recreatie buiten de deur.

Ga je met je partner op pad om bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg te beleven of om een jubileum te vieren? Ook dan is een Bed and breakfast een uitstekende keuze. Door de kleinschaligheid zullen jullie je voelen alsof jullie de enige mensen op de hele wereld zijn. Als dat niet romantisch is! In een B&B wanen koppeltjes zich in een oase van rust, ruimte, privacy en prachtige natuur. Een echt paradijsje! Ook voor gezinnen met kinderen is een B&B natuurlijk uiterst geschikt. Kinderen zullen het helemaal geweldig vinden in zo’n B&B!