b&b West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is de provincie in het noordwesten van België, grenzend aan Nederland. Het omvat een gedeelte van de Belgische kustlijn, maar het gebied loopt ook redelijk ver het binnenland in. Hierdoor zijn er in West-Vlaanderen niet alleen vakantiehuizen te vinden aan de kust, maar ook verder het binnenland in. Hier vind je namelijk bijzondere natuurgebieden als het landgoed Wijnendale.

Lees meer over b&b West-Vlaanderen
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

B&B West Vlaanderen

West-Vlaanderen is de provincie in het noordwesten van België, grenzend aan Nederland. Het omvat een gedeelte van de Belgische kustlijn, maar het gebied loopt ook redelijk ver het binnenland in. Hierdoor zijn er in West-Vlaanderen niet alleen vakantiehuizen te vinden aan de kust, maar ook verder het binnenland in. Hier vind je namelijk bijzondere natuurgebieden als het landgoed Wijnendale.

Tijdens jouw verblijf in een bed & breakfast zul je de mooiste plekjes van West-Vlaanderen ontdekken. Aan de andere kant hoef je niet bang te zijn afgesloten te zijn van de buitenwereld. De vakantiewoningen bevinden zich meestal niet ver van een dorpskern vandaan, waardoor je zowel dichtbij de natuur, als dichtbij de bewoonde wereld zit. West-Vlaanderen is een ideale provincie om lekker te wandelen. Zowel op het strand als in de bossen zijn er vele mogelijkheden. De eigenaren van de vakantiehuizen zullen u hierover graag willen informeren.

Overnachten in een Bed and breakfast

Het leuke aan een Bed and Breakfast is dat je even helemaal loskomt van het massatoerisme en tot rust kan komen in een kleinschalige en persoonlijke accommodatie. Het grote voordeel van een verblijf in een Bed and Breakfast is dat de eigenaren bekend zijn in de omgeving en je veel goede tips kunnen geven over plekken die je echt moet hebben gezien. Natuurlijk is het tweede grote voordeel dat je niet alleen kan genieten van een ontspannen overnachting, maar ook nog kan genieten van een overheerlijk ontbijt de ochtend erna. Overnachten in een Bed and Breakfast wordt steeds populairder en wij snappen waarom! Het is een erg leuke vorm van overnachten en geen enkele B&B is hetzelfde, je beleeft altijd wel iets bijzonders.

Belgische natuur

Ruim 20% van het Belgische landschap bestaat uit bossen, welke voornamelijk te vinden zijn in Wallonië. Eén van de bekendste bosrijke gebieden is natuurlijk de Ardennen. De natuur is hier uitgestrekt, omdat de bevolkingsdichtheid hier een stuk lager ligt dan in Vlaanderen. Vlaanderen kenmerkt zich voornamelijk door de uitgestrekte landbouwgebieden. In natuurreservaat de Hoge Venen vind je één van de meest ongerepte stukjes van het land. Hier komen vanwege het strenge klimaat, de neerslag en de lange winters een aantal zeldzame plantensoorten voor. Daarnaast lopen hier nog steeds wilde dieren rond. Misschien spot je hier zelfs wel een lynx, edelhert of wild zwijn vanuit jouw vakantiehuisje! In West-Vlaanderen is er ook genoeg natuur te vinden! Er zijn veel natuurgebieden en aan de kust zijn ook genoeg natuurlijke landschappen waar je van kunt genieten.

Op natuurhuisje vind je een groot aanbod aan vakantiehuizen, die allemaal gelegen zijn op een prachtige plek in de Belgische natuur. In België vind je een grote diversiteit aan natuurlandschappen. In het westen van België vinden we bijvoorbeeld de prachtige duinen die het land beschermen tegen de Noordzee. Verder naar het oosten zijn er eerst nog wat meer vlakke landschappen, maar in het oosten van België domineren heuvelachtige bosgebieden, zoals de Ardennen.

Voor elke natuurliefhebber is er daarom wel een geschikt vakantiehuisje te vinden in België, of je nu gaat voor het avontuur in de natuur of juist voor het pure relaxen. Vanwege de verschillende landschappen zijn er in België veel verschillende soorten dieren en planten te vinden. Je kunt vanuit een vakantiehuis aan de kust bijvoorbeeld de plevieren over het huisje heen zien vliegen. Elk gebied in België wordt gekenmerkt door haar unieke flora en fauna! Hierdoor is geen enkel vakantiehuisje saai, en zal je altijd kunnen terugzien op een prettig verblijf in België.

Spot de verschillende dieren

Ondanks dat België een redelijk klein land is, zijn er nog veel dieren te vinden. De vele bossen bieden een leefgebied voor de vele verschillende diersoorten. Er groeien talloze houtachtige en kruidachtige planten, die een biotoop vormen voor de verschillende diersoorten. Zo zoeken zoogdieren in de winter hun toevlucht bij de sparrenbossen. De everzwijnen, reeën en herten leven samen met vossen, eenhoorns, hazen, wilde katten of de marter. In de bomen leven het roodborstje, de mus, sperwer, klapekster, vink en mees. Maar ook vogels als de oehoe, de uil en sinds enkele jaren de zwarte ooievaar zijn te zien in de boomtoppen. Je kunt tijdens de vakantie dus ook vogels gaan spotten!

Ga er op uit

Omdat een Bed and Breakfast juist vaak op een bijzondere plek is gelegen, zit je vaak al snel in de natuur. En door het persoonlijke aspect van een B&B kan jouw gastheer/-vrouw je vaak hele leuke tips geven. Ga wandelend de omgeving van jouw B&B ontdekken of neem de fiets mee en ga verder de natuur in en volg een van de routes die jouw host aanraad. Door deze persoonlijke sfeer kun je veel beter opgaan in het leven van de lokale inwoners. Een B&B is ook vaak gelegen in een klein dorpje of een afgelegen gebied dicht bij een grote stad. Zo kun je toch verblijven in een kleinschalige accommodatie terwijl je overdag gemakkelijk de grote stad in kunt en ’s avonds kun je je even heerlijk ontspannen terugtrekken.

De kustlijn van België is niet lang - 66 kilometer - en daarom is het heel geschikt om diverse badplaatsen te gaan verkennen tijdens jouw weekendje weg. Nieuwpoort, De Haan, Knokke, Blankenberge en Oostende zijn veruit de bekendste badplaatsen van het land. Mogelijke activiteiten tijdens jouw verblijf aan de Belgische kust zijn een bezoek aan het aquarium van SEA Life, het bezichtigen van de diverse havens, wandelen door de duinen, struinen over de lange boulevards met hun winkels en restaurants, een bezoek aan Plopsaland of het bezichtigen van een museum.

Natuurliefhebbers grijpen iedere kans om wat tijd te spenderen in de natuur. De meeste natuurgebieden in de buurt van jouw Natuurhuisje hebben heel wat wandel- en fietsroutes waarmee je gemakkelijk een weekend en langer kan vullen. Online zijn vaak veel fiets- en wandelroutes te vinden, maar ook bij de lokale toeristenpunten kan je vaak routes vinden.

Vaak is er in de natuurhuisjes zelf ook informatie voorhanden over fietstochten in de buurt van je natuurhuisje. Maar natuurlijk kan je ook gewoon op eigen houtje op pad! Zolang je niet gemakkelijk kunt verdwalen in een natuurgebied, bos of landschap, kun je prima zelf de uitdaging aangaan om een wandeling of fietstocht te maken door de natuur. Als je van wandelen houdt, dan is het te voet verkennen van een natuurgebied bij jou in de buurt een echte must! Hetzelfde geldt natuurlijk voor fietsen. Je komt gegarandeerd helemaal tot rust met een fietstocht of wandeling terwijl je ook nog eens gezond bezig bent!

Natuurgebieden in West-Vlaanderen

Langs de Belgische kustlijn zijn er Bed and Breakfasts in de buurt van verschillende bijzondere natuurgebieden te vinden. Hier vind je namelijk natuurgebieden als de IJzermonde, de Westhoek en het Zwin. Het Zwin is een bijzonder natuurgebied, omdat de zee vrij het gebied in kan lopen. De planten die in het Zwin groeien zijn dan ook goed aangepast tegen extreem zoute condities. Naast planten, is het gebied belangrijk voor vogelsoorten. Vele soorten steltlopers, maar ook reigersoorten komen hier foerageren. Tijdens een wandeling vanuit uw vakantiehuis moet u dus zeker uw verrekijker niet vergeten!

Verder het binnenland in zijn er in West-Vlaanderen ook diverse natuurgebieden te vinden. Hier ligt Wijnendale, een prachtig bosgebied met zowel loof- als naaldbos en diverse beekjes. In het voorjaar bloeit er in het bos een uitbundige voorjaarsflora. Onder andere goudveil, anemonen en muskuskruid zijn dan in grote aantallen aanwezig. In het najaar zijn er juist veel paddenstoelen te vinden in het bos. In de omgeving van dit bosgebied vind je verschillende B&B ’s. Tenslotte zijn er verschillende andere natuurgebieden in West-Vlaanderen te vinden. Langs de kust vindt u nog natuurgebieden als de Westhoek en de IJzermonde, terwijl er verder naar het oosten nog talrijke bosgebieden te vinden zijn. Tijdens een verblijf in een Bed and Breakfast heeft u dus altijd de mogelijkheid om meerdere natuurgebieden te bezoeken.

De Westhoek

Natuurgebied de Westhoek bestrijkt 345 ha en maakt deel uit van het grootste duingebied van de Vlaamse kust. Het is naast de Hoge Venen het enige staatsnatuurreservaat van België. Kenmerkend voor het gebied zijn de dynamische processen van het duinlandschap. Hier kun je alle verschillende stadia van duinvorming met uw eigen ogen waarnemen. Doordat de duinen hier vrij spel hebben zijn er verschillende soorten habitattypen ontstaan die interessant zijn voor veel verschillende planten en dieren. Een paar verschillende typen zijn strand, voorduinen en stuifduinen. Alle drie met een compleet verschillende flora en ook fauna.

Verschillende bestemmingen om jouw vakantie door te brengen

West-Vlaanderen is de perfecte vakantiebestemming voor iedereen die graag dichtbij huis wilt blijven. Dit gebied in België heeft prachtige landschappen, zoals prachtige heuvels en kronkelende rivieren. We kunnen wel stellen dat België met de eindeloze kustlijnen, de pittoreske dorpen en steden, de glooiende heuvels, prachtige weilanden en groene bossen een waar paradijs is voor vakantiegangers die houden van het buitenleven. Je hoeft dus helemaal niet in het buitenland te zoeken! Je kunt in België heerlijk wandelen en fietsen, en er zijn dan ook door het hele land uitstekende fiets- en wandelroutes te vinden, zowel lange als korte. Ook in West-Vlaanderen zijn er genoeg plekken waar je heerlijk jouw vakantie kunt doorbrengen!

Oostende

Oostende staat bekend als één van de belangrijkste badplaatsen van België. De stad is gelegen in de provincie West-Vlaanderen, centraal aan de Belgische Noordzeekust, op ongeveer 30 kilometer afstand van zowel de Nederlandse als de Franse grens. Vanuit een vakantiehuis in Oostende sta je binnen enkele minuten op de boulevard langs het strand. De stad promoot zich als ''Stad aan Zee'' en richt zich voornamelijk op toeristen die komen voor de culturele bezienswaardigheden of voor het uitgestrekte strand. Oostende kent een rijk maritiem verleden, wat er mede voor gezorgd heeft dat de stad in 2010 werd aangewezen als Cultuurstad Vlaanderen.

Knokke

Badplaats Knokke is voor veel Nederlandse en Belgische bezoekers een geliefde bestemming om het strand te bezoeken. De plaats is onderdeel van de gemeente Knokke-Heist. Knokke staat bekend als een deftig strandoord vanwege de vele kapitale villa's en appartementen die vlakbij zee en vlakbij het casino liggen. Daarnaast zijn er veel winkels, galeries en terrassen, waaraan Knokke ook haar bijnaam ''Petit Paris'' te danken heeft.

Brugge

De hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen, Brugge, staat bekend om haar historische, middeleeuwse centrum, dat terecht is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie Brugge bezoekt, zal hier zijn ogen uitkijken bij al het cultureel erfgoed. Je waant je hier in een openluchtmuseum! Buiten de prachtige, historische gebouwen kun je hier ook de verschillende waterwegen bewonderen, waardoor de stad omsloten wordt.

Het weer

In België kun je het hele jaar door heerlijk vertoeven in een van onze natuurhuisje. Er is geen beste reisperiode, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie.

In het voorjaar begint de natuur in België op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien. Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur in België eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om op vakantie te gaan in eigen land! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam en je kunt genieten van de veranderingen die plaatsvinden in de natuur.

In de zomer kun je genieten van de heerlijke zomerzon. Normaal gesproken komt het kwik in de zomermaanden nauwelijks boven de vijfentwintig graden, maar op heldere zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden Celsius. Op deze dagen is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van de zee, een zwembad, rivier of stuwmeer. In West-Vlaanderen is er geen gebrek aan plekjes om af te koelen! Verblijf bijvoorbeeld in een bed & breakfast en wandel na het ontbijt zo het strand op.

Bed and Breakfast

In een Bed and Breakfast van Natuurhuisje beleef je een heerlijke vakantie in een prachtige accommodatie op een uiterst rustige locatie. Hierdoor zal je niet snel last krijgen van herrie van andere vakantiegangers, want die zijn in de buurt van jouw vakantiehuisje bijna niet te bekennen!

Tijdens een verblijf in een Bed and Breakfast verblijf je in een kleinschalige accommodatie. De kamers bevinden zich in het huis of op het erf van de verhuurder. Hierdoor heb je makkelijk persoonlijk contact met de verhuurder en kun je altijd om tips vragen in de omgeving. Ontdek de beste restaurantjes waar je lokale gerechten en streekproducten kan proeven of leer meer over de mooiste wandelingen in de directe omgeving. In de meeste Bed and Breakfasts zul je niet meer dan zeven kamers aantreffen. De faciliteiten op de kamer van een Bed and Breakfast verschillen nogal per accommodatie. Zo heb je kamers met een aparte zithoek en badkamer, maar het kan ook voorkomen dat de badkamer gedeeld moet worden met andere gasten.

Overnachten in een B&B is voor iedereen

Ga je met een grote groep op vakantie maar wil je wel de unieke ervaring van een B&B op vakantie? Kies dan eens voor meerdere kamers in één B&B! Je moet hiervoor wel een beetje zoeken, want niet in alle Bed and breakfasts worden er meerdere kamers verhuurd, maar als je er eentje vindt in jouw favoriete land, beschouw dit dan zeker eens als goede optie als groepsaccommodatie. Het is veel knusser in een B&B dan in een grootschalig hotel met een grote groep!

Zo kun je gemakkelijk elkaar bezoeken op elkaars kamer en s’ochtends genieten van een heerlijk vers ontbijtje. Maar ondanks de kleinschaligheid kun je in een B&B met een grote groep nog wel genieten van meer dan genoeg ruimte. Zo kun je in de grote tuin en in alle natuur om je heen prima met het hele reisgezelschap genieten van mooie wandelingen, lekkere buiten diners en nog veel meer recreatie buiten de deur.

Ga je met je partner op pad om bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg te beleven of om een jubileum te vieren? Ook dan is een Bed and breakfast een uitstekende keuze. Door de kleinschaligheid zullen jullie je voelen alsof jullie de enige mensen op de hele wereld zijn. Als dat niet romantisch is! In een B&B wanen koppeltjes zich in een oase van rust, ruimte, privacy en prachtige natuur. Een echt paradijsje! Ook voor gezinnen met kinderen is een B&B natuurlijk uiterst geschikt. Kinderen zullen het helemaal geweldig vinden in zo’n B&B! Wij zijn nog nooit een gezin tegengekomen die het zich niet naar hun zin heeft gehad in een B&B!