Bed and Breakfast in Zeeland

Tijdens een Bed and Breakfast in Zeeland geniet je zoals de naam al verraadt niet alleen van een prettig verblijf, maar ook van een heerlijk ontbijt in de ochtend. Zeeland is een prachtige provincie met mooie plaatjes en een veelzijdige kustlijn. Kortom, verblijven in een Bed and Breakfast in Zeeland is de perfecte manier om van de vakantie een herinnering te maken om nooit te vergeten!

Lees meer over b&b's in Zeeland

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Bed and Breakfast Zeeland

Tijdens een Bed and Breakfast in Zeeland geniet je zoals de naam al verraadt niet alleen van een prettig verblijf, maar ook van een heerlijk ontbijt in de ochtend. Zeeland is een prachtige provincie met mooie plaatjes en een veelzijdige kustlijn. Kortom, verblijven in een Bed and Breakfast in Zeeland is de perfecte manier om van de vakantie een herinnering te maken om nooit te vergeten!

Het leuke aan een Bed and Breakfast is dat je verblijf een stuk persoonlijker is dan in een hotel. De gastvrijheid van de gastheer en/of gastvrouw maakt het verblijf een stuk aangenamer. Bij een Bed and Breakfast boek je vaak een kamer die grenst aan het woonhuis van de gastheer en/of gastvrouw ter plaatse. Omdat de verhuurder zelf ook op de locatie van de Bed and Breakfast woont, is de omgeving bekend. Zo kan de verhuurder vaak goede tips geven over de leukste restaurantjes en mooiste plekjes. Dit is natuurlijk erg handig als je nog niet eerder in de omgeving bent geweest.

Zeeland heeft veel moois te bieden. Je kan er natuurlijk voor kiezen om bekende kustplaatsen als Vlissingen, Domburg en Goes te bezoeken. In deze plaatsen vind je genoeg gezellige restaurantjes en winkeltjes, maar natuurlijk ook havens, zee en strand. Natuurlijk is er naast de grotere kustplaatsen ook genoeg ander moois te ontdekken. Je kan de Zeeuwse mosselen en oesters ontdekken in Yerseke, genieten van het vier kilometer lange strand bij Breskens of wandelen door het prachtige natuurgebied Het Zwin. Kortom, Zeeland heeft genoeg te bieden en is de perfecte locatie voor een vakantie in Nederland.

De natuur en omgeving

De natuur in Zeeland maakt deel uit van de Voordelta, en bestaat uit een combinatie tussen polders, akkers, bossen, duinen en water. Dit maakt dat je zeker wel een landschap vindt dat je kan bekoren, ongeacht waar je terecht. Hoewel het gebied absoluut de moeite is om zelf te ontdekken, kan je met een gids of boswachter op stap gaan. Hij of zij kan je dan alle plekjes tonen die echt de moeite waard zijn om te bekijken, en je alles vertellen over de unieke fauna en flora van het gebied. Wandelaars en fietsers hebben het hier zeker naar hun zin op de talrijke en ellelange paden die zich een weg banen door het landschap.

Naast een prachtig landschap is de fauna in Zeeland ook echt bijzonder. In de wateren rondom Zeeland vind je namelijk bruinvissen en zeehonden. De beste plek om hen te aanschouwen, is ongetwijfeld het Nationaal park Oosterschelde. Dankzij de combinatie aan zoet en zout water, én de afwisseling van eb en vloed, leven hier letterlijk duizenden soorten vogels, vissen, zoogdieren en planten. De zeehonden kom je het snelst tegen op de Roggenplaat, waar ze bij laag water heerlijk zonnen. De bruinvissen zie je dan weer boven water komen langs de kust. Een waar schouwspel, en één dat je niet verwacht in onze lage landen. Naast waterdieren, kom je met een beetje geluk ook damherten tegen op het droge. Deze dieren zijn van nature enorm schuw, dus de kans dat je hen ziet is groter wanneer je met een gids op pad gaat!

Het dierenleven van Zeeland vindt voornamelijk onder water plaats. De vele waterpartijen, waaronder de Grevelingen en de Oosterschelde, vormen de leefomgeving van allerlei soorten dieren: garnalen, oesters, krabben, kreeften en verschillende andere soorten vissen. In de Grevelingen is er geen sprake van eb en vloed bewegingen. Hier leven vooral dieren die behoefte hebben aan rustiger water, zoals de verschillende soorten steurgarnalen. In de Oosterschelde is het onderwaterleven interessanter. Er is een enorme aanvoer van plankton door de stroming, hierdoor is het leven onder water op sommige plaatsen overweldigend. Het westelijke gedeelte, dat het dichtst bij de Noordzee ligt, is erg in trek bij vissen als de kabeljauw, zeebaars en de dodemansduim, een planktonfilteraar. Op rustigere plaatsen kun je op de zandbodem kokerwormen en platvissen tegenkomen.

Onderneem een van de vele activiteiten

Zeeland is natuurlijk de provincie bij uitstek voor een strandbezoek in Nederland. Je kunt er dan ook heerlijk uitwaaien in de duinen of op het strand, met of zonder de hond. Uitrusten kan in één van de vele strandpaviljoens. Zeeland heeft zijn stranden opgedeeld in drie categorieën; natuurlijk, familie en watersport. Op de natuurlijke stranden vind je unieke planten zoals zee hulst en zeevenkel, en dieren als de nachtegaal en hooglandrunderen.

Bij het strand ’t Zwin kun je zelfs oude haaientanden vinden! Bezoek het strand Zwarte Polder om onder leiding van een gids het strand op te gaan. Op de speciale familiestranden zijn er speelfaciliteiten voor de kinderen en badmeesters om alles in de gaten te houden. Bij het strand van Ouddorp kun je zeehonden spotten als het laagwater is! Op enkele stranden is het toegestaan om verschillende watersporten uit te voeren. Ga hier surfen, kitesurfen, wakeboarden of blokarten. Het meest bekende strand onder watersporters is de Brouwersdam, hier zijn de golven meestal hoog en het is makkelijk te bereiken. In de buurt van Renesse zijn ook verschillende geschikte stranden te vinden!

Interesse in iets educatiefs? Breng dan eens een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans, waar je van alles leert over zand, wind en water, de elementen die het Zeeuwse landschap typeren. Dit themapark is erg leuk om met de hele familie te bezoeken, maar ook zonder kinderen is het heel interessant. Je kunt hier van alles leren over de waternoodramp van 1953, en het is zeker een ‘must-do’ wanneer je de deltawerken bezoekt. Wil je liever iets avontuurlijks en actiefs ondernemen? Onderneem dan een mountainbiketocht door één van de boswachterijen, een snorkel- of duikexcursie in de Zeeuwse wateren, maak een kanotocht over het water of huur een boot en ga op de Noordzee vissen. Langs de kust van de Noordzee kun je zelfs zeehonden en bruinvissen spotten!

Het ontdekken van de Zeeuwse natuur vanuit een vakantiehuisje in Zeeland kan niet alleen per fiets of te voet, maar ook per boot of per paard (en wagen). Fiets bijvoorbeeld over een van de fietsroutes bij de deltawerken of bezoek het nationale park de Oosterschelde of de Brouwersdam waar je heerlijk kunt wandelen. Het allerleukst is het natuurlijk om het landschap van Zeeland te ontdekken met behulp van een gids. Hij of zij kan je alles vertellen over de planten, dieren en bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Nationale parken

Nationaal park Oosterschelde

Water is erg belangrijk voor dit park. Het Nationaal park Oosterschelde bestaat eigenlijk uit meerdere delen. Zo is er de Oosterschelde, een zeearm, dat oorspronkelijk een aftakking van de rivier de Schelde is.

Daarnaast is ook Plan Tureluur onderdeel van de grote Nationale Park. Plan Tureluur is een project dat opgezet is om met name vogels een uitgebreid foerageer gebied te bieden. Het project is vernoemt naar de vogel “Tureluur”, een vogel die zich erg thuis voelt in het beoogde project. De tureluur is dan ook talrijk en vrij gemakkelijk waar te nemen wanneer een bezoekje aan dit gedeelte van Nationaal Park Oosterschelde wordt gebracht. Naast de Tureluur zorgt Plan Tureluur voor een goede foerageer plek voor vele duizenden vogels, gedurende winter, zomer en trektijd, waaronder veel steltlopers.

Het Zwin

Het Zwin is een natuurgebied dat op de grens met België ligt aan de oever van de Westerschelde. Met 75 hectare ligt ongeveer een derde van dit gebied in Nederland. De Kievittepolder is wellicht het bekendste deel van het Zwin. Het schorrengebied is voornamelijk begroeid met zeekraal en lamsoor, dit laatste geeft een mooie paarse kleur aan het anders rustige kleurenpalet. Plaatselijk is het dan ook bekend als schorrebloem. Er groeien ook soorten als strandbiet, zeevenkel en zoutmelde. Meer land inwaarts groeien zeldzame planten als de viltroos en grauwe mosterd maar ook algemenere soorten als gele hoornpapaver, brede lathyrus en stekend loogkruid. Er zijn ook mossen als oranje dooiermos, groot dooiermos, sinaasappelkorst en gewone zeecitroenkorst te vinden.

In de natte gebieden zijn vele insecten te vinden als libellen zoals de zwervende pansterjuffer en tengere grasjuffer of sprinkhanen als de krasser en de greppelsprinkhaan. De duindoornboorvlieg, boogjesmineermot en pruimenballonmot zijn ook waargenomen. Er zijn natuurlijk ook vogels te vinden in het gebied, zo zijn er een aantal soorten reigers, de kleine zilverreiger, purperreiger, blauwe reiger en koereiger. Dichterbij de zee zult u soorten als de paarse strandloper, zwarte ruiter, groenpootruiter en drieteenmeeuw. Er zitten ook veel roofvogels zoals slechtvalk, havik, ruigpootbuizerd, blauwe kiekendief en velduil.

Zeeland als bestemming

De provincie Zeeland bestaat uit zes verschillende schiereilanden, namelijk; Tholen, Sint Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren, plus de regio Zeeuws-Vlaanderen, die grenst aan België. Omdat een aantal van deze schiereilanden vroeger geïsoleerd waren, kent elke streek zijn eigen dialect. Het water speelt een grote rol in Zeeland en wordt gezien als de rode draad in de geschiedenis van de provincie. De hele provincie, afgezonderd de duinstreek, ligt onder of op zeeniveau. Het landschap in Zeeland kan gezien worden als een lappendeken, gemaakt van dijken en polders.

Renesse

Renesse is een klein dorpje in het noordwesten van het eiland Schouwen-Duiveland. In de omgeving liggen er mooie duingebieden. Enkele bezienswaardigheden in het dorp zijn de oude Jacobuskerk en het slot Moermond. Niet ver ten zuiden van Renesse kun je een bezoek brengen aan het deltapark Neeltje Jans. Ten westen van Renesse ligt een uitgestrekt duingebied. Vanuit een vakantiewoning wandel je hier door een gevarieerd duingebied waarin je een afwisseling ziet van bossen, zandige duinpannen, graslanden en enkele duinmeren. Ook zijn er enkele natte duinvalleien. Deze duinvalleien worden gekenmerkt door een bijzondere flora. Je kunt er plantensoorten zien als bitterling, geelhartje en sierlijke vetmuur. Er leven veel verschillende vogelsoorten in de duinen rond Renesse.

Cadzand

In het uiterst westelijke deel van de provincie Zeeland ligt het dorp Cadzand met het bijbehorende Cadzand-Bad. Hier ligt een mooi zandstrand waar je een mooie strandwandeling kunt maken. Vanuit een vakantiehuis in Cadzand is het prachtige, deels Vlaamse natuurgebied Het Zwin gemakkelijk bereikbaar. Dit bijzondere gebied leent zich uitstekend voor urenlang wandel- en fietsplezier! De gezellige steden Brugge en Knokke zijn gemakkelijk te bereiken, waardoor er talloze mogelijkheden zijn in de omgeving van Cadzand! De Vlaamse badplaats Knokke bevindt zich op 22 minuten rijden. Door de aanwezigheid van zes verschillende watersportclubs zijn er genoeg mogelijkheden voor watersportliefhebbers.

Zoutelande

Zoutelande is een dorp met ongeveer vijftienhonderd inwoners op het Zeeuwse eiland Walcheren. Vroeger was Zoutelande een typisch boerendorp, maar tegenwoordig is Zoutelande een belangrijke badplaats met vele vakantiewoningen. Tijdens een verblijf in een vakantiehuis in Zoutelande kun je dan ook uitrusten op het mooie zandstrand, maar er zijn rond Zoutelande ook rustige duingebieden te vinden. Tussen Zoutelande en Vlissingen vind je langs de kust van de Noordzee een strook met duinen. Vanuit een vakantiewoning kun je zowel te voet als met de fiets deze duingebieden verkennen. Je vind er een afwisseling van bossen, struikgewassen en open duinen. In het duingebied leven zangvogels als goudvink en nachtegaal.

Het Nederlandse weer

Het weer in Zeeland kan erg onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen zijn de winters en zomers relatief mild en is er gedurende het hele jaar kans op neerslag. Nederlandse zomers zijn over het algemeen onvoorspelbaar en wisselvallig. Tijdens een zomer kan er een zeer grillig verloop zijn van temperaturen en weerbeeld. Zo kan een warme en zonnige juni opgevolgd worden door een natte en grijze juli. Ook kan er zo ineens een hittegolf over het land trekken. De grootste kans op zon heb je langs de kust en dan vooral op de Waddeneilanden, de kop van Noord Holland en in Zeeland. Omdat het weer dus erg onvoorspelbaar kan zijn, kan het na een aantal dagen zon zo maar ineens regenen. Het is dus handig als je ook voordat je op een last minute vakantie gaat, te kijken wat voor weer het wordt op je bestemming.

Ook de winters zijn onvoorspelbaar. In januari kan het tien graden vriezen, maar de temperatuur kan overdag ook oplopen tot ruim boven de 10 graden. Er valt de laatste jaren vaak onvoldoende sneeuw om een wit landschap te krijgen en ook is het vaak niet koud genoeg om te kunnen schaatsen.

Er is geen beste reisperiode voor een last minute vakantie in Zeeland, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur in Zeeland op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien. Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om op vakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam en je kunt genieten van heerlijke strandwandelingen over een van de vele stranden. Daarna kun je lekker opwarmen in een strandtent, of in je vakantiehuisje!

Verblijf in een bed & breakfast

Tijdens een verblijf in een Bed and Breakfast verblijf je in een kleinschalige accommodatie. De kamers bevinden zich in het huis of op het erf van de verhuurder. Hierdoor heb je makkelijk persoonlijk contact met de verhuurder en kun je altijd om tips vragen in de omgeving. Ontdek de beste restaurantjes waar je lokale gerechten en streekproducten kan proeven of leer meer over de mooiste wandelingen in de directe omgeving. In de meeste Bed and Breakfasts zul je niet meer dan zeven kamers aantreffen. De faciliteiten op de kamer van een Bed and Breakfast verschillen nogal per accommodatie. Zo heb je kamers met een aparte zithoek en badkamer, maar het kan ook voorkomen dat de badkamer gedeeld moet worden met andere gasten.

Overnachten in een B&B is voor iedereen

Ga je met een grote groep op vakantie maar wil je wel de unieke ervaring van een B&B op vakantie? Kies dan eens voor meerdere kamers in één B&B! Je moet hiervoor wel een beetje zoeken, want niet in alle Bed and breakfasts worden er meerdere kamers verhuurd, maar als je er eentje vindt in jouw favoriete land, beschouw dit dan zeker eens als goede optie als groepsaccommodatie. Het is veel knusser in een B&B dan in een grootschalig hotel met een grote groep!

Zo kun je gemakkelijk elkaar bezoeken op elkaars kamer en s ’ochtends genieten van een heerlijk vers ontbijtje. Maar ondanks de kleinschaligheid kun je in een B&B met een grote groep nog wel genieten van meer dan genoeg ruimte. Zo kun je in de grote tuin en in alle natuur om je heen prima met het hele reisgezelschap genieten van mooie wandelingen, lekkere buiten diners en nog veel meer recreatie buiten de deur.

Ga je met je partner op pad om bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg te beleven of om een jubileum te vieren? Ook dan is een Bed and breakfast een uitstekende keuze. Door de kleinschaligheid zullen jullie je voelen alsof jullie de enige mensen op de hele wereld zijn. Als dat niet romantisch is! In een B&B wanen koppeltjes zich in een oase van rust, ruimte, privacy en prachtige natuur. Een echt paradijsje! Ook voor gezinnen met kinderen is een B&B natuurlijk uiterst geschikt. Kinderen zullen het helemaal geweldig vinden in zo’n B&B!