Top 5 Brabantse natuurparels
Noord-Brabant… De provincie van bourgondisch genieten, van worstenbroodjes en van ‘’doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’’. Een provincie barstensvol culturele hoogtepunten, zoals Carnaval en bijzondere musea, maar laten we ook vooral het prachtige natuurschoon niet vergeten. De provincie herbergt tal van schitterende natuurgebieden die je vanuit een vakantiehuisje kunt gaan verkennen. Je vindt er de ene natuurparel na de andere en dus vinden wij het de hoogste tijd om een aantal van deze Brabantse parels in het zonnetje te zetten!
Noord-Brabant is rijk aan nationale parken. Van de 20 Nederlandse nationale parken - Caribisch Nederland niet meegerekend - liggen er vier in Brabant. Buiten deze nationale parken vind je natuurlijk nog talloze andere natuur-, bos- en recreatiegebieden in Noord-Brabant. Ook hiervan zetten we er een aantal op een rijtje.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
De provincie Noord-Brabant is de trotse ‘eigenaar’ van het grootste stuifzandgebied van Europa: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen! Toen er in de Middeleeuwen veel bos gekapt werd en er vee op de vlaktes ging grazen, kreeg stuifzand op deze kale vlaktes vrij spel. Rond 1900 werden er, om deze verstuiving tegen te gaan, op grote schaal grove dennen aangeplant. Vanwege de grote zandvlaktes wordt het gebied ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. In ons lijstje van Brabantse natuurparels mag dit unieke nationaal park daarom niet ontbreken. De flora en fauna zijn door de verschillende habitattypen en de vele temperatuurverschillen erg divers. Zo vind je er moerasvogels, kevers, boomkikkers, mossen en allerlei grassoorten. In de Loonse en Drunense Duinen kun je urenlang heerlijk rondstruinen, fietstochten maken door uitgestrekte bospercelen, boomhutten bouwen of paardrijden en mountainbiken over de heuvels. Je gaat je hier zeker niet vervelen!
Nationaal Park De Biesbosch
Op de grens met de provincie Zuid-Holland bevindt zich een beschermd natuurgebied: Nationaal Park De Biesbosch. Het park is ontstaan door de Sint Elisabethsvloed in 1421. Door deze vloed ontstond een binnenzee van 30.000 hectare, waar rietsnijders, griendhakkers en jagers hun gang gingen. Er wordt wel gezegd dat de Biesbosch gevormd is door mens, water en natuur. Het waterrijke gebied heeft de internationale status van ‘wetland’. Dergelijke gebieden zijn van internationaal belang voor grote aantallen vogels, maar ook de bever kun je hier tegenkomen, want die is hier met succes geherintroduceerd. Hoewel je in De Biesbosch prima kunt wandelen en fietsen, is varen misschien wel de leukste manier om dit gebied goed in je op te kunnen nemen. Huur een kano of fluisterboot of stap op één van de rondvaartboten en laat je verbazen door de pracht van dit unieke natuurgebied...
Het Bossche Broek
Direct achter de stadsmuren van de historische binnenstad van ‘s-Hertogenbosch ligt het schitterende Bossche Broek, dat de inwoners van de stad zien als hun achtertuin. Het gebied bestaat voornamelijk uit natte moerasgronden en graslanden, doorkruist met bruggetjes en fiets- en wandelpaden. De flora en fauna zijn er uniek te noemen. Er groeien bijvoorbeeld zeldzame plantensoorten, zoals het moeraskartelblad en het veenpluis, maar ook bijzondere dieren als vossen worden er regelmatig gespot. Behalve fietsen en wandelen is het ook goed mogelijk om het gebied te verkennen met een fluisterbootje of met een natuurgids. Wie denkt dat stads- en natuurwandelingen niet met elkaar te combineren zijn, is waarschijnlijk nog nooit in het Bossche Broek geweest. Kom en ontdek zelf deze unieke combinatie van stad en groen!
Oisterwijkse Bossen en Vennen
De Oisterwijkse Bossen en Vennen maken deel uit van een groter, groen gebied: Nationaal Landschap Het Groene Woud. Door de centrale ligging van het gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven hebben veel wandelaars en fietsers het gebied al weten te vinden, maar desondanks vind je hier écht nog rust en ruimte. Het uitgestrekte bosgebied wordt gekenmerkt door tientallen kleine en grote vennen die verspreid in het landschap liggen. Deze vennen vormen het leefgebied van talloze vogelsoorten, die je vanuit de aanwezige vogelkijkhutten kunt bekijken. In het Bezoekerscentrum Oisterwijk vind je meer informatie over de flora en fauna in het gebied, alsook diverse fiets- en wandelroutes die het gebied doorkruisen.
Mastbos
Last but not least: het Mastbos! We sluiten onze top 5 af met deze groene oase even buiten het centrum van de stad Breda. Dit bos dankt zijn naam aan de vele ‘mastbomen’ die hier groeien, grove dennen die vroeger werden gebruikt voor de scheepsbouw. Het bos is geliefd onder hardlopers, wandelaars en fietsers, onder jong en onder oud. Je struint er over indrukwekkende lanen en langs fonkelende vennen. Onderweg kruisen dieren als salamanders, reigers, boomklevers en sperwers je pad. Goed om te weten is dat een wandel- of fietstocht door het statige Mastbos prima te combineren valt met een bezoek aan de bruisende binnenstad van bourgondisch Breda. Hier sluit je de dag af met een heerlijk diner of gezellige borrel in één van de vele horecagelegenheden op de Grote Markt.
In welk van deze gebieden ben jij al weleens geweest? Of heb jij wellicht nog aanvullingen op onze top 5? Laat het ons vooral weten!