Chambre d'hôte Auvergne

Chambre d'hôte Auvergne

Lees meer over chambre d'hôte Auvergne

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Chambre d'hôte Auvergne

Een chambre d’hôte in een voormalig vulkanisch gebied, wakker worden met uitzicht op de groene heuvels én dichtbij huis? Dat kan wanneer je kiest voor een chambre d’hôte in de Auvergne! Een gebied in het midden van Frankrijk met een prachtig heuvelachtig landschap. De Auvergne bestaat uit de vier departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. Hoewel Auvergne een grote regio is, woont er slechts 2,5% van de totale Franse bevolking. Dit betekent dat er genoeg ruimte is om de natuur haar vrije gang te laten gaan en dat hoeft geen twee keer gezegd te worden!

De regio Auvergne heeft een erg uniek en groen landschap met vele natuurlijke slingerende rivieren en beekjes. De rivier L’Allier stroomt door Auvergne en komt uiteindelijk uit in de Nederlandse Maas. Een vakantiehuis in Auvergne heeft als extraatje dat het ligt op het Centraal Massief. Dit is een oud vulkanisch gebied en nog steeds zijn de vulkanen zichtbaar. De vulkanen zijn niet meer actief. Doordat er nog veel overblijfselen te vinden zijn uit deze historische periode is het een erg bijzondere plek om te bezoeken.

Elk departement heeft zijn eigen bijzondere landschappen

Elk van de departementen van de Auvergne heeft zijn eigen bijzondere kenmerken. Houd jij van wilde natuur en unieke vogels, dan is Allier de beste keus voor jou. Dit departement heeft ruim 250 verschillende vogelsoorten die je kunt zien en horen wanneer je van een wijntje zit te genieten in de tuin van jouw vakantiehuis in Allier. Ben je meer van de ambachtelijke Franse kazen en vind je het ook geen straf om door de rustige natuur te wandelen of te fietsen, dan is Cantal de beste keus voor jou. Cantal is het beste te omschrijven als een groot natuurpark. Mooie locaties om te wandelen in dit gebied zijn Mandailles-Saint-Julien en Le Claux. Mandailles-Saint-Julien is een gemeente met veel bergen, watervallen en vulkanen. Waar je ook bent in deze gemeente zul je versteld staan van de prachtige natuur!

Wil je graag kennismaken met de bewoners van Frankrijk, de magische middeleeuwse dorpen dorpen bezoeken en wil je ook verblijven op een belangrijke bedevaartsroute, dan is het historische departement Haute-Loire een uitstekende keus voor jou. In de stad Le-Puy-en-Velay zijn prachtige kathedralen en kloosters te vinden. Ook is deze stad een heilige stad en een belangrijk knooppunt voor pelgrims die naar Santiago de Compostella reizen. Vind je het interessanter om een stukje geologische geschiedenis van dichtbij te zien, dan is Puy-de-Dôme een geschikte plek voor jou. Puy-de-Dôme is te typeren als het paradijs voor wandelaars, fietsers en anderen die willen genieten van het landschap.

Het Parc Régional des Volcans d’Auvergne

Het Parc Régional des Volcans d’Auvergne is een enorm gebied dat uit bijzondere landschappen en al even bijzonder flora en fauna bestaat. De toppen van de vulkanen steken donker af tegen de heldere hemel en kenmerken de horizon van de weide omgeving. Het bestaat uit diverse landschappen die worden gekenmerkt door de diverse vulkanen die het park rijk is. De Vallei van de Chaudefour, gelegen in het hart van het massief van Sancy, is een prachtige glaciale vallei met een flora die typerend is voor de Alpen.

De Chastreix-Sancy en de Godivelle Sagnes kenmerken zich door ruige pieken of door afgeronde rotsen met bergweiden en plateaus met veenvlaktes. Deze moerassen op 1.200 meter hoogte zijn in het verleden ontgonnen en zo zijn turfgaten ontstaan die zich nu gevuld hebben met water en bergmeertjes zijn geworden. Aan de rand van het park wisselen kliffen, droge graslanden, heide en bossen zich af. De vulkanische activiteit is de oorsprong van deze diversiteit aan geologie en landschappen, en daarmee is het een bijzonder park en een must voor iedere natuurliefhebber en wandelaar!

Je kunt heerlijk wandelen in Auvergne

Allier kent een rijke geschiedenis van hertogen en adellijken. Het is dus ook niet gek dat Allier bestaat uit meer dan 500 kastelen! De mooiste plekken om te bezoeken zijn Sioule en het kasteel van La Palice. De Sioule is een meanderende rivier door het groene landschap en is geschikt voor wandelingen en visserij. Het kasteel van La Palice is een kasteel uit de elfde tot de dertiende eeuw. Dit kasteel kenmerkt zich door zijn grote omvang. Al sinds 1430 bewoont dezelfde familie dit kasteel

Le Claux is een gemeente in Cantal en is vooral geschikt voor de actieve vakantieganger en voor gezinnen met kinderen. Er zijn veel activiteiten in deze gemeente, zoals paragliden, skiën en wandelen. Vanaf een van de bergen die deze gemeente telt, kun je veilig paragliden.

Het departement Haute-Loire is te omschrijven als een stukje middeleeuwen in de Franse natuur. Een mooie middeleeuwse kathedraal is Le Puy Catedral. Dit is een Romaanse kathedraal met mooie fresco’s erin. In Haute-Loire zijn er voldoende kastelen en forten te bezichtigen om zo de interessante geschiedenis van dit departement te leren kennen. De mooiste plekken om te bezoeken in het departement Puy-de-Dôme zijn Clermont-Ferrand en Mont-Dore. Clermont-Ferrand is de hoofdstad van dit departement en kent vele oude gebouwen en monumenten. Ook is er een markt waar je de specialiteiten van de streek kunt proeven, maar natuurlijk is de markt ook een gezellige plek om doorheen te wandelen.

Het weer in Auvergne

Auvergne heeft een gematigd continentaal klimaat. De winters zijn hier over het algemeen streng en de zomers zijn warm. Vooral in de dalen en op de laagvlakten kan het in de zomermaanden erg warm worden. Vanaf mei lopen de temperaturen al op, en komt de temperatuur al snel boven de 20 graden Celsius. De temperaturen in de zomer lopen uiteen van 21 tot 26 graden Celsius. Tijdens de herfst is het zo’n vijf graden kouder en in het winterseizoen is het gemiddeld 7 graden Celsius.

In de zomer kan je heerlijke fietstochten maken over de daarvoor aangelegde paden en in de winter zijn er skipistes die je kunt bezoeken. De natuurlijke warmwaterbronnen in Mont-Dore zijn erg populair. In de winter kun je hier dus zeker ook verblijven als je geen fan bent van de kou.