Chambre d'hôtes Ardèche

Voor een typische, authentieke vakantie in Frankrijk zit je in een Chambre d'hôtes helemaal goed! Wellicht heb je nog nooit van deze Franse term gehoord, maar het komt er eigenlijk op neer dat je in een gastenkamer verblijft in het huis of op het erf van de eigenaren. Een soort Bed and Breakfast dus! Je beleeft een kleinschalige vakantie waarbij je gemakkelijk in direct contact kunt komen met de lokale bevolking. Hier vind je het mooiste aanbod aan chambre d'hôtes middenin de natuur van Frankrijk!

Lees meer over Chambre d'hôtes Ardèche
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Chambre d'hôtes Ardèche

Voor een typische, authentieke vakantie in Frankrijk zit je in een Chambre d'hôtes helemaal goed! Wellicht heb je nog nooit van deze Franse term gehoord, maar het komt er eigenlijk op neer dat je in een gastenkamer verblijft in het huis of op het erf van de eigenaren. Eigenlijk is dit hetzelfde als een Bed and Breakfast en geniet je dan ook net zoals in een B&B van een vers, zelfgemaakt ontbijt door de verhuurders. Zo kun je ook gelijk kennismaken met de lokale tradities en cuisine! Hier vind je het mooiste aanbod aan chambre d'hôtes middenin de natuur van Frankrijk!

Bewonder de schitterende natuur

De grootste troef van het departement is absoluut het aanwezige natuurschoon, zoals de Gorges de l'Ardèche en het Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche. Dit laatste natuurpark is een typisch roofvogel domein. Hier komen namelijk zo’n zestien soorten voor, zowel broeders als migranten. In Ardèche zijn door het bergachtige karakter (met Mont Mezenc als hoogste berg) vooral flora en fauna te vinden die zich thuis voelen in deze omgeving. Denk hierbij aan leuke vogelsoorten als bergfluiter, rotszwaluw en blauwe rotslijster.

Ardèche staat voornamelijk bekend om zijn “gorges” (kloofdalen). Daarnaast is er een regionaal natuurpark te vinden in dit departement; Monts d’Ardèche. In Ardèche zijn door het bergachtige karakter (met Mont Mezenc als hoogste berg) vooral flora en fauna te vinden die zich thuis voelen in deze omgeving. Denk hierbij aan leuke vogelsoorten als bergfluiter, rotszwaluw en blauwe rotslijster. Ook kun je tijdens een bergwandeling in deze prachtige omgeving verschillende mooie bloemen en planten tegen komen. Zo kun je er onder andere elsbes, blauw parelzaad en geel vingerhoedskruid vinden.

Het Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche staat bijna helemaal in het teken van tamme kastanjes. De bomen groeien op een leistenen granietbodem tot op een hoogte van 1000 meter. De met groen begroeide rotsen en heuvels typeren het landschap rondom jouw vakantiehuisje in de Ardèche. Na elke paar kilometer kun je genieten van nieuwe panorama’s en na elke bocht stoot je op weer een bijzondere natuurparel. Grotten zijn er in overvloed en bieden je - vooral in de warme zomermaanden - aangename verkoeling. Het is dus zeker een aanrader om eens een bezoek te brengen aan de prachtige grotten die in de omgeving terug te vinden zijn zoals Grottes de Saint-Marcel, Aven d’Orgnac en Grotte Chauvet Pont d’Arc.

Er is een duidelijk verschil tussen de flora van het zuiden en het noorden van de Ardèche. In het zuiden komen veel mediterrane soorten voor zoals olijfbomen, lavendel, jeneverbesstuiken, bonenkruid, tijd, brem, en nog vele anderen. In het noorden zijn alpiene en zelfs arctische soorten de vinden uit de laatste ijstijd in deze regio. Op de hoogvlaktes en in de bergen is het een aaneenschakeling van bossen, vlaktes en weidegebieden, elk met hun eigen flora.

Actief genieten van natuurschoon

Met de auto kun je prachtige tochten maken door dit groene landschap, maar een veel leukere manier om je onder te dompelen in de Franse natuur, is door te gaan kanoën. Langs de rivier de Ardèche vind je tal van opstapplaatsen waar je kano’s of kajaks kunt huren. Stap in, peddel op en neer en passeer sfeervolle Franse dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Onderweg vaar je onder de Pont d’Arc door, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van heel het departement.

Struin over de brocantes en gezellige markten in de slapende dorpjes of breng een bezoek aan één van de middeleeuwse kastelen die Frankrijk rijk is. De Ardèche is ook uitermate geschikt om een rustigere vakantie te hebben. Wandelingen starten vaak al vanuit het natuurhuisje. Bij terugkomst geniet je in jouw vakantiehuisje met zwembad van een heerlijk glas traditionele Franse wijn op jouw eigen terras. Omdat er zoveel wandelroutes door het hele land zijn, in totaal is er meer dan 18.000 km aan gemarkeerde routes, heeft Frankrijk zijn eigen systeem ontwikkeld.

De meeste natuurgebieden in de buurt van jouw Natuurhuisje hebben heel wat wandel- en fietsroutes waarmee je gemakkelijk een weekend en langer kan vullen. Online zijn vaak veel fiets- en wandelroutes te vinden, maar ook bij de lokale toeristenpunten kan je vaak routes vinden. Vaak is er in de natuurhuisjes zelf ook informatie voorhanden over fietstochten in de buurt van je natuurhuisje. Maar natuurlijk kan je ook gewoon op eigen houtje op pad! Zolang je niet gemakkelijk kunt verdwalen in een natuurgebied, bos of landschap, kun je prima zelf de uitdaging aangaan om een wandeling of fietstocht te maken door de natuur. Als je van wandelen houdt, dan is het te voet verkennen van een natuurgebied bij jou in de buurt een echte must! Hetzelfde geldt natuurlijk voor fietsen. Je komt gegarandeerd helemaal tot rust met een fietstocht of wandeling terwijl je ook nog eens gezond bezig bent!

Geniet van het heerlijke weer

Ardèche is een populaire regio om op vakantie te gaan. Dit komt voornamelijk door de vele zonuren en de aangename temperatuur die in de regio aanwezig is. Over het algemeen heeft Zuid-Frankrijk het beste klimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur hier oplopen tot wel 27 graden. Langs de westkust is het klimaat gematigder dan in het midden van Frankrijk en in het westen zijn de winters zachter en de zomers koeler. Het wordt het koudst in de Alpen en in Toulon aan de Middellandse Zee het warmst. Deze verschillen zijn het gevolg van de stijging van het landschap en de afnemende invloed van de Atlantische Oceaan. De invloed van de Middellandse Zee neemt in het zuidoosten toe.

De Ardèche heeft met zijn Middellandse Zeeklimaat ook in het voorjaar en najaar nog lekkere temperaturen. Over het algemeen heeft de Ardèche een continentaal klimaat met mediterrane invloeden. In de zomer heeft de noordelijke hoogvlakte van de Ardèche een aangename temperatuur, want het wordt hier maar zelden heel warm. In de herfst kan het er spoken met zware stortregens en in de winter ligt er op de plateaus een pak sneeuw. De skigebieden zijn hier minder groot dan in de Alpen, maar ’s winters kan ook hier volop van de wintersport worden genoten.