Chambre d'hotes Bourgogne

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. Tijdens een verblijf in een Chambre d'hôte in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

Lees meer over chambre d'hotes in de Bourgogne
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Chambre d'hôtes Bourgogne

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. Tijdens een verblijf in een Chambre d'hôte in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

De Bourgogne als wijnstreek

Frankrijk is een van de grootste wijnproducenten ter wereld. In het land zijn dan ook een aantal populaire wijnstreken te vinden die geliefd zijn onder toeristen. De Bourgogne is al van oudsher een van deze bekende wijnstreken. Tegenwoordig staat de Bourgogne vooral bekend om zijn rode en witte wijnen. Een aantal grote wijnproducten zijn in deze regio gevestigd.

In de Bourgogne zijn verschillende wijnroutes te vinden die je kennis laten maken met de vele wijngaarden maar ook de schitterende natuur waar de wijngaarden in verborgen zijn. Een iconisch punt tussen de wijngaarden dat je zeker niet mag missen is de Roche de Solutré. Tussen de wijngaarden van Maçon vind je deze steile rotswand midden tussen de wijngaarden wat zorgt voor een indrukwekkend plaatje. Vanuit jouw chambre d'hôtes in de Bourgogne kun je dus werkelijk alle kanten op, of je nu van natuur of cultuur houdt! Alle chambre d'hôtes die je hier vindt zijn in ieder geval gelegen op de mooiste plekjes in de natuur, zodat je altijd gelijk vanuit je accommodatie een prachtige wandeling kunt gaan maken. Geniet van de pure rust, ruimte en privacy ver weg van de toeristenmassa in een chambre d'hôtes in de Bourgogne!

De prachtige natuur

In het zuiden van Frankrijk heb je bekende bergachtige gebieden zoals de Alpen en de Pyreneeën en aan de Atlantische kust is het minder bergachtig en kun je glooiende heidevelden vinden. Naast de bekende bergachtige gebieden in het zuiden hebben ook de minder bekende natuurgebieden, zoals de Jura, de Vogezen, de Ardennen, de Vendee en het Massif Central, veel te bieden. De belangrijkste beboste gebieden zijn te vinden in de Elzas-Ardennen en in Gascogne.

In totaal zijn er in Frankrijk zeven nationale en veertig regionale parken te vinden, deze liggen verspreid door het hele land. Boomsoorten die vaak in deze bossen voorkomen zijn beuken, eiken, elzen, berken, essen, loofbomen en iepen. Frankrijk staat natuurlijk ook bekend om zijn wijnstreken met de vele wijngaarden. In het zuiden zijn zelfs citroenbomen en sinaasappelplantages te vinden. Ook komen er ontzettend veel bloemen voor in Frankrijk, bijvoorbeeld lavendel en narcissen. Een vakantie naar Frankrijk kan een goed idee zijn voor vogelliefhebbers. Kraanvogels, reigers en andere trekvogels zijn vooral te vinden in de omgeving van Lac du Der-Chantecoq.

De natuur in de Bourgogne

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. Met een vakantiehuisje in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust. In Bourgogne vind je geen nationale parken, en ook zijn er maar enkele natuurparken aangesteld. Toch hoef je je in dit gebied als natuurliefhebber geen moment te vervelen. Verspreid over de provincie vind je namelijk overal wel natuurgebieden. Bij alle vakantiehuizen zit je dan ook dicht bij de natuur. Vooral beboste heuvels, afwisselend met beekjes en graslanden zijn talrijk aanwezig. De bergen zijn over het algemeen glooiend en niet heel hoog waardoor het landschap lieflijk aandoet.

Geniet van de mooie omgeving

Naast mooie en verrassende landschappen heeft de Bourgogne natuurlijk nog meer te bieden. Ga er met de fiets op uit en bezoek oude stadjes die niets anders doen dan sfeer uitademen. De historie is hier niet alleen te zien, maar ook zeker te voelen en te proeven. Deze kleine dorpjes zijn namelijk bij uitstek geschikt om even te stoppen voor een wijntje uit de streek. Zowel de wandel- als de fietsroutes in de Bourgogne zijn van uitstekende kwaliteit. De paden zijn goed onderhouden en de navigatie is prima aangegeven. De routes brengen je langs én door de mooiste plekjes van deze regio. Je kunt de routes natuurlijk ook te voet volgen.

De Abdij van Fontenay

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Bourgogne is de Abdij van Fontenay. De abdij staat op de werelderfgoed van UNESCO en ligt afgelegen in een groene vallei ver van de bewoonde wereld. Je komt hier helemaal tot rust tussen de bouwwerken uit de 12e eeuw en schitterende tuinen. Rond de abdij vind je een aantal wandelroutes over paden waar vroeger monniken hebben gelopen. Voor jong en oud is het een indrukwekkend gebied.

De wijnhoofdstad

Wanneer je opzoek bent naar de wijnhoofdstad van de Bourgogne moet je in Beaune zijn. Beaune ligt in het hart van het wijngebied Côte d’Or, niet te verwarren met de chocolade. Côte d’Or vertaald in ‘gouden helligen’ omdat de wijn uit dit gebied aan de prijzige kant is. Laat je dit niet afschrikken want in Beaune kun je de lekkerste wijnen proeven. In de stad vind je verschillende wijnproeverijen en zelfs een wijnmuseum. In Musée du Vin leer je alles over het maken van wijnen en de streek. Een echte aanrader voor de wijnliefhebber.

Wat te bezoeken?

Frankrijk biedt tijdens je vakantie ontelbaar veel mogelijke activiteiten en uitstapjes. Het is dan ook een geschikt vakantieland voor jong en oud: de hele familie komt hier aan zijn trekken! Elke regio heeft iets unieks te bieden en overal vind je historische bezienswaardigheden, mooie natuurparken en leuke dorpjes. Wil je graag rustig aan doen dan kun je relaxen aan de rand van je zwembad, of je kunt gaan zwemmen in de zee of in een van de vele meren of rivieren. Zoek je liever het avontuur op en wil je meer te weten komen over het leven van de Fransen? Ook dan is er in Frankrijk genoeg te doen!

Naast vele bezienswaardigheden en schitterende dorpen en steden, is de Bourgogne vooral een regio waar de natuur centraal staat. Dit kun je letterlijk opvatten want in het centrum van de Bourgogne ligt Parc Naturel Régional du Morvan. Dit regionale natuurpark is een lust voor het oog en kenmerkt zich door de heuvelachtige bosgebieden en fauna, maar ook door de vele waterwegen en vijvers. Ook voor de dierenliefhebber is dit park echt een aanrader om te bezoeken. Een vijftigtal diersoorten leven hier waardoor de kans groot is dat je een ree ziet bij een van de meren of wilde zwijnen en vossen in het bos ziet spelen. De Morvan is de ideale plek om te wandelen in de Bourgogne. Er liggen veel aangelegde wandelpaden die je langs de mooiste plaatjes voeren.

Op de meren van Morvan kun je kano’s en waterfietsen huren. Zo kun je met het hele gezin op avontuur naar een van de eilanden in de grote meren. Veel van de meren in het gebied zijn door mensen aangelegd. Sommige voor het opslaan van water van de zijrivieren van de Yonne en de Cure, maar ook een aantal voor het vervoer van hout. Bij het meer van Settons wordt tegenwoordig geen hout meer vervoerd maar vormt het een halteplaats die populair is onder mountainbikers.

Wandelingen starten vaak al vanuit het natuurhuisje. Bij terugkomst geniet je in jouw vakantiehuisje met zwembad van een heerlijk glas traditionele Franse wijn op jouw eigen terras. Omdat er zoveel wandelroutes door het hele land zijn, in totaal is er meer dan 18.000 km aan gemarkeerde routes, heeft Frankrijk zijn eigen systeem ontwikkeld.

De Bourgogne als bestemming

Wie aan Frankrijk denkt, denkt aan wijn. Frankrijk is een van de grootste wijnproducenten ter wereld. In het land zijn dan ook een aantal populaire wijnstreken te vinden die geliefd zijn onder toeristen. De Bourgogne is al van oudsher een van deze bekende wijnstreken. Al in 51 voor Christus troffen de Romeinen Kelten aan die wijn produceerden in dit gebied. Tegenwoordig staat de Bourgogne vooral bekend om zijn rode en witte wijnen. De chardonnay en pinot noir zijn de meest voorkomende druivenrassen in de regio. Een aantal grote wijnproducten zijn in deze regio gevestigd.

In de Bourgogne zijn verschillende wijnroutes te vinden die je kennis laten maken met de vele wijngaarden maar ook de schitterende natuur waar de wijngaarden in verborgen zijn. Een iconisch punt tussen de wijngaarden dat je zeker niet mag missen is de Roche de Solutré. Tussen de wijngaarden van Maçon vind je deze steile rotswand midden tussen de wijngaarden wat zorgt voor een indrukwekkend plaatje. Als je opzoek bent naar avontuur kun je deze rots van 493 meter hoog beklimmen voor een schitterend uitzicht over de vallei van de Saône en de Alpen. Ook voor kinderen is deze wandeltocht door de natuur van Frankrijk een echte belevenis. Na deze mooie wandeling kun je bij je Chambre d’hotes even bijkomen met een lekkere wijn. Voor een echte wijnliefhebber is de Bourgogne dus de uitgelezen plek om een Chambre d’hotes te huren.

Dorpen en steden

Tussen de natuur in de Bourgogne liggen schitterende dorpen en steden die zeker de moeite waard zijn om een bezoek te brengen. De hoofdstad van de Bourgogne is Dijon. In het centrum van Dijon vind je oude herenhuizen, statige gebouwen maar ook veel gezellige restaurantjes. Tussen het wandelen in de natuur en het proeven van de wijnen is dit een leuke dag uit in je vakantie.Als je graag historische straatjes en steegjes wil bezoeken is een dag in Vézelay echt een aanrader. Vézelay is een pelgrimsstad en ligt op de route naar Santiago de Compostella. In dit stadje kun je heerlijk rondwandelen en de verschillende oude gebouwen ontdekken.

Het land van kastelen

Frankrijk is natuurlijk ook het land van de kastelen. In de Bourgogne staan een aantal kastelen die je zeker gezien moet hebben. Het kasteel van Cormatin is een schitterend kasteel met veel invloeden uit renaissance periode. Dit kasteel is een van de weinige zeventiende eeuws geïnspireerde kastelen die nog over zijn in Frankrijk. Ook het kasteel van Clos de Vougeot is door zijn ligging in de open velden een parel om te zien. Zo blijft de Bourgogne je verbazen met de afwisseling tussen de verschillende soorten natuur.

Het Franse weer

Het weer in Frankrijk is vaak een stuk beter dan in Nederland en België. Frankrijk is een groot land en de verschillen in het weer kunnen daarom ook groot zijn. Het klimaat kan zeker verschillen in het noorden, oosten, westen of zuiden van het land. Over het algemeen heeft Zuid-Frankrijk het beste klimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur hier oplopen tot wel 27 graden.

Langs de westkust is het klimaat gematigder dan in het midden van Frankrijk en in het westen zijn de winters zachter en de zomers koeler. Het wordt het koudst in de Alpen en in Toulon aan de Middellandse Zee het warmst. Deze verschillen zijn het gevolg van de stijging van het landschap en de afnemende invloed van de Atlantische Oceaan. De invloed van de Middellandse Zee neemt in het zuidoosten toe. Het

Er is geen beste reisperiode voor een vakantie in een Chambre d’hotes in de Bourgogne, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur in de Bourgogne weer op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien. Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om hier op vakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam op de meeste plekken en je kunt genieten van de veranderingen die plaatsvinden in de natuur.

Op zonnige zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Met name in de winter en in het voorjaar kan het flink regenen en komen er regelmatig stormen voor. Kenmerkend is de snelle wisseling van het weer. Wind, mist, regen en zon kunnen elkaar in een hoog tempo opvolgen. In de zomer kun je dus genieten van de heerlijke zomerzon.

Op heldere zomerdagen, waarbij de temperatuur kan oplopen tot boven de dertig graden Celsius, is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van een zwembad, rivier of stuwmeer. In de Bourgogne is er geen gebrek aan plekjes om af te koelen! Verblijf bijvoorbeeld in een Chambre d’hotes met zwembad en duik na het ontbijt het water in.

Een fijne vakantie in een Chambre d’hotes

Chambre d’hotes is niet alleen de Franse benaming voor Bed and Breakfast, maar deze kamers komen alleen voor in Frankrijk. Je vindt deze accommodaties verspreid door heel Frankrijk. Bij een overnachting in een Chambre d’hotes is altijd een ontbijt inbegrepen. Je kan een verblijf van één nacht boeken, maar het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere nachten te verblijven. De meeste Chambre d’hotes hebben één tot vijf kamers die verhuurd kunnen worden aan gasten. Het gaat hierbij dus om een kleinschalige accommodatie. Het leuke hieraan is dat het verblijf persoonlijk is en rustig.

De verblijfsvorm van een chambre d'hôtes is al heel erg lang geleden ontstaan op het Franse platteland. Vroeger werden er enkele kamers aangeboden op sommige plaatsen waar mensen dan voor korte tijd comfortabel konden verblijven tegen een kleine vergoeding. Dit is vandaag de dag eigenlijk nog steeds hetzelfde concept, maar nu vind je chambre d'hôtes door het hele land, in zowel de steden als op het platteland, en is het een ontzettend populaire accommodatievorm in Frankrijk onder de toeristen!

Het is dan ook een uitstekende vorm van accommodatie als je graag eens kennis maakt met de lokale bevolking en graag de beste tips wilt krijgen om de omgeving. Je verblijft namelijk direct op het erf of in het huis van de verhuurders, die je maar al te graag voorzien van de allerbeste tips over de omgeving. Zo kom jij op de mooiste stranden, de indrukwekkendste natuurgebieden, de mooiste wandelpaden en de beste restaurants!

Een chambre d'hôtes is eigenlijk altijd kleinschalig, omdat er natuurlijk een beperkte ruimte beschikbaar is in de woning of op het erf van de verhuurders. De meeste chambre d'hôtes in Frankrijk hebben maximaal 5 kamers beschikbaar voor gasten. Je hoeft je dus niet druk te maken over herrie en drukte van vele andere toeristen, want hier waan je je in een oase van rust, ruimte en privacy! Vaak beschikt een chambre d'hôtes op het platteland ook nog eens over een prachtige tuin waar je heerlijk kunt genieten in de buitenlucht, of zelfs een zwembad! Alle chambre d'hôtes die je bij Natuurhuisje vindt worden in ieder geval gekenmerkt door de prachtige ligging in de natuur. Je kunt dus zo vanuit je accommodatie de prachtige Franse natuur gaan verkennen zonder dat je daar ver voor hoeft te reizen!