Cottage

Een verblijf in een cottage is in de loop der jaren uitgegroeid tot een populaire manier van vakantie vieren. Een cottage wordt van origine ook wel een Engels landhuis genoemd. Dit type woning is in de 19e eeuw ontstaan in Engeland. Deze stijl is na het ontstaan snel overgewaaid naar landen als Nederland en België, waardoor ook hier prachtige cottages te vinden zijn. Dat is dan ook je kans om eens vakantie te vieren in zo’n prachtige cottage! In een zo’n typische Engelse cottage zal jij je al gauw als thuis voelen, omringd door prachtige natuur en oneindige schoonheid!

Lees meer over cottages

2105 Natuurhuisjes

Cottage

Een verblijf in een cottage is in de loop der jaren uitgegroeid tot een populaire manier van vakantie vieren. Een cottage wordt van origine ook wel een Engels landhuis genoemd. Dit type woning is in de 19e eeuw ontstaan in Engeland. Deze stijl is na het ontstaan snel overgewaaid naar landen als Nederland en België, waardoor ook hier prachtige cottages te vinden zijn. Dat is dan ook je kans om eens vakantie te vieren in zo’n prachtige cottage! In een zo’n typische Engelse cottage zal jij je al gauw als thuis voelen, omringd door prachtige natuur en oneindige schoonheid!

De grootte van een cottage verschilt per woning, waardoor ook de hoeveelheid personen waarmee je in een cottage kan verblijven erg varieert. Hierdoor is een cottage een geschikte accommodatie voor ieder reisgezelschap. In een cottage vind je alle luxe en comfort die je nodig hebt. Cottages worden zowel van steen als van hout gemaakt en vormen echt hele huisjes in verschillende maten. Door de grote variatie die je vind je in de soorten en maten cottages, is er voor ieder reisgezelschap wel een geschikte cottage te vinden. Met je partner op pad? Dan is er vast wel een knusse, romantische cottage te vinden ergens in Europa. Met de kinderen op vakantie? Ga dan eens voor een wat ruimere cottage, middenin de natuur!

Op veel verschillende plekken vind je cottages in Europa. De meeste verhuurders van Natuurhuisje spreken Nederlands, waardoor een cottage in Europe een toegankelijke plek is voor iedereen. Je kan hierdoor gemakkelijk om tips vragen in de omgeving. Sommige verhuurders bieden verschillende extra faciliteiten aan. Zo weten ze soms de mooiste wandelroutes in de omgeving of is het mogelijk om een fiets te huren, zodat je de omgeving op eigen houtje goed kan verkennen. Niet alleen in Engeland, België of Nederland vind je zeer geschikte cottages om te kunnen genieten van de vakantie. Ook in de Spaanse streek Andalusië, het natuurpark Arrábida in Portugal of in het heuvellandschap van La Marche vind je prachtige cottages die de moeite waard zijn om in te verblijven. Sommige cottages staan op het landgoed of erf van de verhuurder, maar er zijn ook cottages die afgelegen liggen met een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Een unieke vakantie in een cottage

Al vanaf heel lang geleden, en dan hebben we het over de Middeleeuwen, waren cottages kleine huisjes met een tuintje en een klein stuk land waar boeren landelijke producten verbouwden. De cottage was dus eigenlijk een mini boerderijtje met eventueel een bijgebouwtje, het was dus niet veel bijzonders en eigenlijk iets voor de arme mensen. De cottage en het land viel ook nog eens onder het feodale systeem, dus het was ook nog eens het eigendom van de landheer en niet eens van de boer. De term cottage is afgeleide van cotter, de term die op de bewuste landarbeider slaat. Later werden de landarbeiders het recht op dat kleine stukje grond ook afgenomen. De cottage en de cotter die er in woonde noemen ze in Schotland een croft en de crofter.

Wie tegenwoordig aan een  cottage denkt, krijgt romantische beelden op van knusse, oude huisjes met rieten daken, met van die zichtbare houten balken in het plafond, in een landelijke omgeving, met daarbij zo’n traditioneel Engelse cottage garden - helemaal dat huisje uit The Holiday dus. In vele gevallen zal je met een cottage van Natuurhuisje terechtkomen in een échte oude cottage die uiteraard helemaal is gerenoveerd en omgebouwd om als accommodatie te dienen, maar er zijn ook nieuwe cottages gebouwd die helemaal lijken alsof ze uit een andere tijd komen. Een hoop beter dan die middeleeuwse versie dus! In de 19e eeuw waaide de cottage bouwstijl over naar andere landen en dus is er buiten het Verenigd Koninkrijk ook veel moois te vinden, dus je kunt met een cottage van Natuurhuisje alle kanten op. 

Doordat zo’n typische Engelse cottage tegenwoordig erg internationaal bekend is, heeft in niet Engelstalige landen de cottage vaak een lokale naam en een geheel eigen, met vaak een uniek, lokaal uiterlijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van de cottages in Finland? In het Fins heet de cottage bijvoorbeeld een mökki en lijkt hij meer op een blokhut! Deze Finse cottages staan ze vlakbij water en hebben bijna altijd een sauna, want het kan soms behoorlijk koud worden in Scandinavië. Lekker die extra luxe van een sauna! In Zweden heten de typische cottages een fritidshus (vakantiehuis) of stuga en de traditionele cottage is daar vaak een rood, eenvoudig houten huis.  Wil je liever wat dichterbij huis blijven, dan kun je gerust de auto pakken naar Nederland of gewoon in België blijven om een prachtige cottage op te zoeken middenin de natuur! Zoek je liever de zon op? Denk dan eens aan een vakantie in een cottage in het warme Portugal!

Faciliteiten in een cottage

Cottages zijn in de loop der eeuwen uitgegroeid van arbeidershuisjes tot een populair vakantieverblijf, wat inhoudt dat je allesbehalve primitief zult verblijven. De meeste cottages zijn zelfs best luxe ingericht! Je hoeft je dus niet druk te maken om zaken als slechte isolatie en ongemakkelijkheden, zoals bij kamperen bijvoorbeeld. Eigenlijk is een cottage gewoon een soort van glamping accommodatie! In een cottage vind je altijd alle luxe en comfort die je nodig hebt op vakantie en vaak bieden de verhuurders verschillende ook nog eens extra faciliteiten aan, zoals fietsenhuur, hot tubs, wifi, een zwembad of een sauna. Natuurhuisje heeft niet alleen in de glooiende  provincies van België en Nederland cottages, maar ook op vele andere plekken in Europa prachtige, comfortabele cottages beschikbaar. Het is zeker de moeite waard om te proberen een praatje te maken met de verhuurders, ook al praten zij misschien een andere taal. De lokale inwoners weten namelijk altijd de mooiste wandelroutes, het beste uitzicht in de omgeving, of het mogelijk is om een fiets te huren waarmee je de omgeving op eigen houtje goed kan verkennen, en waar je de beste ijsjes koopt. Wanneer de verhuurders dus aanwezig zijn, kun je alle beste lokale tips lospeuteren!

Mocht je op zoek zijn naar een comfortabele en sfeervolle vakantiewoning die geschikt en toegankelijk is voor jouw reisgezelschap, dan is een cottage precies wat je zoekt! Middenin de natuur in een cottage van Natuurhuisje zal jij je voelen als een avonturier in de natuur, en kun je volledig tot rust komen en de dagelijkse sleur even vergeten. Boek nu jouw favoriete cottage middenin de natuur!