Gite Bourgogne

Voor alle overnachtingsmogelijkheden in Franstalige gebieden is één overkoepelend begrip bedacht: ‘gîtes’. Er bestaan veel verschillende soorten vakantiehuisjes die als gîte worden aangeboden voor de verhuur aan vakantiegangers. In veel gevallen is een gîte onderdeel van een boerenerf op het Franse platteland. In een Franse boerderij is namelijk volop ruimte om gasten te laten overnachten en bovendien vind je er zeeën van rust en ruimte. Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. In een gîte in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

Lees meer over Gite Bourgogne
Lees meer over:

Gite Bourgogne

Voor alle overnachtingsmogelijkheden in Franstalige gebieden is één overkoepelend begrip bedacht: ‘gîtes’. Er bestaan veel verschillende soorten vakantiehuisjes die als gîte worden aangeboden voor de verhuur aan vakantiegangers. In veel gevallen is een gîte onderdeel van een boerenerf op het Franse platteland. In een Franse boerderij is namelijk volop ruimte om gasten te laten overnachten en bovendien vind je er zeeën van rust en ruimte.

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. In een gîte in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

De prachtige natuur

Het hart van Frankrijk wordt gevormd door Parijs en de streken daar omheen. Eén van deze streken is de Bourgogne. Bourgogne, ook wel Bourgondië genoemd, bevindt zich in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne kenmerkt zich vooral als een natuurrijk gebied met mooie bosrijke streken, meren en heuvelachtige landschappen. Met een vakantiehuisje in de Bourgogne leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

In Bourgogne vind je geen nationale parken, en ook zijn er maar enkele natuurparken aangesteld. Toch hoef je je in dit gebied als natuurliefhebber geen moment te vervelen. Verspreid over de provincie vind je namelijk overal wel natuurgebieden. Bij alle vakantiehuizen zit je dan ook dicht bij de natuur. Vooral beboste heuvels, afwisselend met beekjes en graslanden zijn talrijk aanwezig. De bergen zijn over het algemeen glooiend en niet heel hoog waardoor het landschap lieflijk aandoet.

Naast vele bezienswaardigheden en schitterende dorpen en steden, is de Bourgogne vooral een regio waar de natuur centraal staat. Dit kun je letterlijk opvatten want in het centrum van de Bourgogne ligt Parc Naturel Régional du Morvan. Dit regionale natuurpark is een lust voor het oog en kenmerkt zich door de heuvelachtige bosgebieden en fauna, maar ook door de vele waterwegen en vijvers. Ook voor de dierenliefhebber is dit park echt een aanrader om te bezoeken. Een vijftigtal diersoorten leven hier waardoor de kans groot is dat je een ree ziet bij een van de meren of wilde zwijnen en vossen in het bos ziet spelen. De Morvan is de ideale plek om te wandelen in de Bourgogne. Er liggen veel aangelegde wandelpaden die je langs de mooiste plaatjes voeren.

Geniet van de mooie omgeving

Naast mooie en verrassende landschappen heeft de Bourgogne natuurlijk nog meer te bieden. Ga er met de fiets op uit en bezoek oude stadjes die niets anders doen dan sfeer uitademen. De historie is hier niet alleen te zien, maar ook zeker te voelen en te proeven. Deze kleine dorpjes zijn namelijk bij uitstek geschikt om even te stoppen voor een wijntje uit de streek. Zowel de wandel- als de fietsroutes in de Bourgogne zijn van uitstekende kwaliteit. De paden zijn goed onderhouden en de navigatie is prima aangegeven. De routes brengen je langs én door de mooiste plekjes van deze regio. Je kunt de routes natuurlijk ook te voet volgen.

Op de meren van Morvan kun je kano’s en waterfietsen huren. Zo kun je met het hele gezin op avontuur naar een van de eilanden in de grote meren. Veel van de meren in het gebied zijn door mensen aangelegd. Sommige voor het opslaan van water van de zijrivieren van de Yonne en de Cure, maar ook een aantal voor het vervoer van hout. Bij het meer van Settons wordt tegenwoordig geen hout meer vervoerd maar vormt het een halteplaats die populair is onder mountainbikers.

De Abdij van Fontenay

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Bourgogne is de Abdij van Fontenay. De abdij staat op de werelderfgoed van UNESCO en ligt afgelegen in een groene vallei ver van de bewoonde wereld. Je komt hier helemaal tot rust tussen de bouwwerken uit de 12e eeuw en schitterende tuinen. Rond de abdij vind je een aantal wandelroutes over paden waar vroeger monniken hebben gelopen. Voor jong en oud is het een indrukwekkend gebied.

De wijnhoofdstad

Wanneer je opzoek bent naar de wijnhoofdstad van de Bourgogne moet je in Beaune zijn. Beaune ligt in het hart van het wijngebied Côte d’Or, niet te verwarren met de chocolade. Côte d’Or vertaald in ‘gouden helligen’ omdat de wijn uit dit gebied aan de prijzige kant is. Laat je dit niet afschrikken want in Beaune kun je de lekkerste wijnen proeven. In de stad vind je verschillende wijnproeverijen en zelfs een wijnmuseum. In Musée du Vin leer je alles over het maken van wijnen en de streek. Een echte aanrader voor de wijnliefhebber.

In de Bourgogne zijn verschillende wijnroutes te vinden die je kennis laten maken met de vele wijngaarden maar ook de schitterende natuur waar de wijngaarden in verborgen zijn. Een iconisch punt tussen de wijngaarden dat je zeker niet mag missen is de Roche de Solutré. Tussen de wijngaarden van Maçon vind je deze steile rotswand midden tussen de wijngaarden wat zorgt voor een indrukwekkend plaatje.

Het weer in de Bourgogne

Op zonnige zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Met name in de winter en in het voorjaar kan het flink regenen en komen er regelmatig stormen voor. Kenmerkend is de snelle wisseling van het weer. Wind, mist, regen en zon kunnen elkaar in een hoog tempo opvolgen. In de zomer kun je dus genieten van de heerlijke zomerzon. Op heldere zomerdagen, waarbij de temperatuur kan oplopen tot boven de dertig graden Celsius, is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van een zwembad, rivier of stuwmeer. In de Bourgogne is er geen gebrek aan plekjes om af te koelen! Verblijf bijvoorbeeld in een gite met zwembad en duik na het ontbijt het water in.