Gite Bretagne

Ben jij op zoek naar een overnachtingsplek in Frankrijk, ver weg van het massatoerisme? Dan ben je bij Natuurhuisje.be aan het juiste adres. Op deze website heb je de keuze uit tientallen gites in Bretagne, een schiereiland aan de westkust van het Franse vasteland. Bretagne bevindt zich in Midden-Frankrijk en heeft een lange kustlijn.

Lees meer over gites in de Bretagne

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Gite Bretagne

Ben jij op zoek naar een overnachtingsplek in Frankrijk, ver weg van het massatoerisme? Dan ben je bij Natuurhuisje aan het juiste adres. Op deze website heb je de keuze uit tientallen gites in Bretagne, een schiereiland aan de westkust van het Franse vasteland. Bretagne bevindt zich in Midden-Frankrijk en heeft een lange kustlijn.

Vakantie vieren in Bretagne

De provincie Bretagne bewijst wel dat je voor Frans natuurschoon niet perse helemaal naar het zonnige zuiden hoeft af te reizen. De lange kustlijn is adembenemend mooi. Hij varieert van ruig met duizelingwekkende kliffen tot lieflijk met lange zandstranden. Trek je verder het binnenland in, dan zul je overwegend akkers en weilanden tegenkomen, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen of fietsen indien je dat wenst. Meer een fan van cultuurhistorie of architectuur? Volg dan de talrijke sporen van de Keltische cultuur of bezoek één van de vele vuurtorens langs de kust.

Wat is een gite precies?

Bretagne is een bijzondere streek, waar je na jouw verblijf in een gite in Bretagne zeker zal kunnen beamen. Met een ‘gite’ worden alle overnachtingsmogelijkheden in Franstalige gebieden bedoeld. Het kan hierbij dus gaan om een vakantiehuisje of bungalow, maar ook om een bed & breakfast, trekkershut of safaritent. In de meeste gevallen bevinden gites zich op het Franse platteland, omdat daar de meeste ruimte is om gasten te ontvangen en hen te laten overnachten. Voor alle gites geldt dat je er kunt geniete n van zeeën van rust en ruimte. Van zeer luxe tot simpel, gîtes zijn er in vele soorten en maten en bieden voor elk soort gezelschap een geschikte overnachtingsplek. Kortom, de gîtes in Bretagne zijn toegankelijk voor iedereen.

Flora en Fauna

De kust

Aangezien Bretagne een schiereiland is met maar liefst meer dan 2500 kilometer aan ongerepte kusten, heerst er een mild zeeklimaat met een zachte zomer. Langs de kust vind je de smaragdgroene zee en pittoreske badplaatsjes waar de typische gezellige sfeer van de regio duidelijk te zien is. In het Noorden en het Westen is de kust vooral erg ruig en wild en zijn er vaak kleine stranden te vinden in de baaien tussen de rotsen. De wanden van de brutaal hoge kliffen worden gekleurd door de grote diversiteit aan bloemen. Voor de wat langere stranden moet je in het zuiden zijn, hier is de kust wat lieflijker.

Het mysterieuze binnenland

Het binnenland van Bretagne is groen en heuvelachtig met akkers en weilanden. Het is een verrassend zacht en continu veranderend landschap. Land en zee gaan zo in elkaar op dat er nauwelijks een scheiding gemaakt kan worden tussen kust en platteland. De heidevelden in het binnenland vormen een mysterieus landschap en kunnen bewonderd worden vanuit verscheidene uitkijktorens of vanuit een van de vakantiehuisjes.

Dieren

Door de ligging van de regio is er een groot aanbod aan zeedieren, zo ook dolfijnen. De scholen dolfijnen volgen de boten in de Iroise zee. Maar ook de grijze zeehond is op enkele plekken te spotten! Qua gevogelte zijn er diverse soorten meeuwen te spotten waaronder de welbekende zilverkleurige zeemeeuw, de grote mantelmeeuw en de drieteenmeeuw. In de natuurgebieden zijn ook nog allerlei dieren te spotten zoals de grote karekiet en de ijsvogel in Parc Naturel Régional de Brière, een moerasreservaat van maar liefst 40.000 hectare.

Tot snel in Bretagne!

Wanneer je één van onze vakantiehuisjes in Bretagne boekt, dan zijn er zeer veel activiteiten die je kunt gaan ontdekken. We hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet!

Fietsen

Fietsfanaten zijn op de juiste plek in Bretagne. Met meer dan 1700 kilometer aan fietsroutes is er voldoende keuze voor een of meerdere tochten. Zo kan je bijvoorbeeld een deel van de Tour de Manche fietsen die over prachtige weggetjes door de groene binnenlanden, maar ook langs de kustgebieden komt. Deze route komt ook langs de roze granietkust, twee vliegen in één klap! Een tweede beroemde route is de Vélodyssée. Deze route loopt door Engeland, Frankrijk en Spanje. 80% van de route loopt over rustige groene wegen dus voor de natuurliefhebber zeker een prachtige route. Hieronder vind je nog wat meer informatie over goed voorbereid op fietsvakantie gaan!

Vuurtorens bezoeken

Langs de kust van Bretagne zijn zeer veel vuurtorens te vinden, ook wel de gidsen van de zee genoemd. Een deel hiervan staan op het vaste land, maar een aantal bevinden zich in de zee en zijn toegankelijk met een gids. Er is zelfs een heuse vuurtorenroute mét museum die je eventueel kunt volgen. Na een dagje al die trappen op- en aflopen in de vuurtorens, is het tijd om uit te rusten in je vakantiehuisje.

Een natuurwandeling maken

Zoals eerder benoemd heeft Bretagne een erg variërend landschap, beleef het zelf en trek je schoenen aan voor een lange wandeling in de natuur. De adembenemende uitzichten zullen je verrassen en je zult vaak terugdenken aan dit moment van ongerepte natuur en rust. Wandelen langs de kapen als alles in bloei staat is ook zeker een ervaring om niet te missen.

De hoofdstad

De hoofdstad van Bretagne is Rennes en in deze leuke stad valt genoeg te beleven. Je vindt er gezellige straatjes vol met prachtige, historische huizen en gebouwen. In deze stad kun je diverse kathedralen en kerken ontdekken, die zeker een bezoekje waard zijn. Daarnaast kun je je nog laten verrassen door een aantal prachtige, grote parken en tuinen die je in Rennes kunt vinden. Wanneer jullie kiezen voor een vakantiehuisje in Bretagne, wees er dan zeker van dat jullie dit mooie schiereiland een bezoekje brengen.

Natuurgebieden in Bretagne

Twee belangrijke natuurgebieden waar je eigenlijk niet omheen kunt in Bretagne, zijn Parc Naturel Régional de Briere en Parc Naturel Régional d’Amorique. Het eerstgenoemde park staat bekend als moerasreservaat en beslaat ruim 40.000 hectare. Het gebied staat vooral bekend om de enorme rijkdom aan flora en fauna, zoals de vele rietvogels en broedvogels. Het andere natuurgebied beslaat 172.000 hectare. Je vindt hier voornamelijk marine reservaten langs een lange kustlijn. Met een beetje geluk kom je een jan-van-gent tegen!

Parc Naturel Régional de Briere

De Brière, een moerasgebied ten noorden van het estuarium van de Loire, is een doolhof van kanalen, waterpartijen en eilanden. Door de Brière loopt de Brivet, het laatste zijriviertje van de Loire. Het bijzondere van de moerassen van de Brière is dat zoet water zich met het zoute zeewater mengt en een bijzonder habitat creëert voor een grote diversiteit aan flora en fauna. Welbekend zijn de huisjes met rieten daken die op terpen in het moeras zijn gebouwd.

Parc Naturel Régional d’Amorique

Een ander bekend natuurpark in Bretagne is natuurpark d’Armorique. Dit park bevindt zich in het westen van Bretagne en is gelegen vanaf de kust tot een eind het binnenland in. Het in 1969 opgerichte park strekt zich uit over 112.000 hectare, waarvan 60.000 maritiem natuurgebied is. Het gebied kent van west naar oost verschillende zones: de eilanden in de Mer d’Iroise, de kuststreek rond de rivier de Aulne en het berggebied Monts s’Arrée. De sterke stroming rond de eilanden, en de grillige kusten en gevarieerde zeebodem leiden tot zeer zuurstofrijk zeewater wat rijk aan plankton is. De zee rond de eilanden is dan ook zeer rijk aan vis. De rivier de Aulne rondt uit ter hoogte van Landévennec in een kust vergelijkbaar met de fjorden van Scandinavië. Het gerbergte van de Monts d’Arrée is door erosie afgebroken tot een hoogte van 380 meter. De heuvels zijn bedekt met dopheide en gaspeldoorn en met dichte bossen.

De mooie landschappen

Naast bovengenoemde natuurparken heeft Bretagne ook veel prachtige landschappen. Bezoek je de noordkust, bezoek dan zeker een van de vele sfeervolle kustplaatsjes of indrukwekkende landtongen, zoals Cap d’Erquy en Cap Fréhel. Aan de noordkust van Bretagne bevindt zich de Côte de Granit Rose. Deze zeldzame roze granietblokken bestrijken slechts 30 kilometer van de Bretonse kust en het lijkt wel van een ansichtkaartje te komen. Op slechts drie andere plaatsen in de wereld zijn deze roze granietblokken te bewonderen, namelijk in Ontario, in China en op Corsica. Dus ben je in Bretagne, dan moet je zeker de kans grijpen om deze unieke plek te aanschouwen.

Bretagne als bestemming

Vele mensen denken bij een vakantie in Frankrijk al gauw aan Zuid-Frankrijk of een vakantie in een van de grote steden. Echter is Bretagne ook een ontzettend gave bestemming in Frankrijk! Bretagne is de meest westelijke provincie in Frankrijk, en de landschappen worden gekenmerkt door ruige rotsen, de mooiste kustlijnen en groene glooiende heuvels en weilanden. Bretagne is voor natuurliefhebbers een waar paradijs, want je kunt op vele plekken wandelen, fietsen en paardrijden, genietend van de pure natuur. Daarnaast kun je in Bretagne kennismaken met het echte Franse leven en de Franse gastvrijheid op zijn top. Mensen uit Bretagne zijn namelijk ontzettend trots op hun regio en dat delen ze graag met toeristen! Ze hebben zelfs een eigen slogan voor de kracht van Bretagne, die luidt als ‘’Be Breizh’’!

Of je nu komt voor een strandvakantie, wandelvakantie, fietsvakantie of een vakantie op het platteland, in Bretagne kun je alle kanten op! Er zijn talloze fietsroutes en wandelroutes te vinden door de gehele provincie voor de actieve vakantiegangers, maar er zijn natuurlijk ook meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te ontspannen tijdens een vakantie in Bretagne, op de stranden bijvoorbeeld.

De Bretonse keuken

De provincie Bretagne staat tevens bekend om de heerlijke keuken! Je kunt hier Frans eten op zijn top proeven, en je zult dan ook niet ontkomen aan een heerlijk lokaal stokbrood, oesters, roggebrood, en lokale wijnen. De oesters eet je vooral tussen september en april, wanneer ze het allerlekkerste zijn! De oesters worden meestal geserveerd met gezouten boter, roggebrood, citroen en een mix van onder andere rode wijn en azijn, die je van tevoren over je oesters giet. Een ware culinaire ervaring! Bretagne heeft nog veel meer lekkers uit de zee op het menu staan, want maar liefst 80% van alle vis in Frankrijk komt uit deze provincie!

Naast vis, zijn crêpes ook erg geliefd in Bretagne. Deze dunne zoete pannenkoekjes moet je een keer geproefd hebben tijdens een vakantie in Frankrijk. De crêpes worden gevuld met simpele vullingen zoals kaas, ei en ham (deze combinatie wordt ‘’La complète’’ genoemd), maar je kunt het ook zoet maken met chocola, slagroom en amandelen bijvoorbeeld. Er is zelfs een officieel label in Bretagne om er zeker van te zijn dat je geniet van de authenticiteit en kwaliteit van de producten, namelijk het ‘’Crêpes Gourmandes’’ label die je kunt checken in een restaurant.

Heerlijk weer

Bretagne heeft een gematigd zeeklimaat en het kan erg wisselvallig zijn. Je hebt het mis als je zou verwachten dat dit prachtige ruige gebied wordt gekenmerkt door regen en storm. De zomers zijn aangenaam met een gemiddelde temperatuur van twintig graden Celsius. Door de Warme Golfstroom die rondom Bretagne heen gaat is het hier nooit echt koud en vriest het er zelfs in de winter niet vaak. Als het hier stormt dan is het in de lente of herfst. Door invloed van de wind kan het weer het hele jaar door erg snel omslaan. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur net iets onder de tien graden Celsius. ’s Nachts kan het kwik richting het vriespunt zakken, maar lange periodes met vorst en/of nachtvorst komen maar zelden voor. Dit komt vooral door de invloed van de Atlantische Oceaan.

Geniet van de zomerzon

In de zomer kun je dus genieten van de heerlijke zomerzon. Op heldere zomerdagen, waarbij de temperatuur kan oplopen tot boven de dertig graden Celsius, is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van de zee of een zwembad, rivier of stuwmeer. In Bretagne is er geen gebrek aan plekjes om af te koelen!

De beste reisperiode

De zomermaanden zijn de beste periode om een bezoek te brengen aan Bretagne. In de zomer heb je namelijk de minste kans op langdurige neerslag en de temperaturen zijn het aangenaamst. De gemiddelde zee temperatuur is vaak ook aangenaam en je zou dus kunnen gaan zwemmen in de zee. Je moet wel tegen een stootje kunnen want de gemiddelde temperatuur van het water is ongeveer zeventien graden Celsius. Ook zijn tijdens de zomermaanden de meeste toeristische trekpleisters zeven dagen per week geopend. Verblijf je in Bretagne buiten de zomermaanden om, dan is dit vaak een stuk minden. Wil je Bretagne op een rustige manier verkennen, dan kan dit het beste in het voorjaar. Er is in deze periode wel een grotere kans op neerslag.

Wat is een gite precies?

Bretagne is een bijzondere streek, waar je na jouw verblijf in een gite in Bretagne zeker zal kunnen beamen. Met een ‘gite’ worden alle overnachtingsmogelijkheden in Franstalige gebieden bedoeld. Het kan hierbij dus gaan om een vakantiehuisje of bungalow, maar ook om een bed & breakfast, trekkershut of safaritent. In de meeste gevallen bevinden gites zich op het Franse platteland, omdat daar de meeste ruimte is om gasten te ontvangen en hen te laten overnachten. Voor alle gites geldt dat je er kunt genieten van zeeën van rust en ruimte.

Soms biedt een verhuurder behalve overnachtingen ook extra faciliteiten aan zijn gasten aan, zoals fietshuur, wandelroutes en table d'hôtes, wat jouw vakantie helemaal compleet maakt. Onze verhuurders geven je tijdens jouw vakantie tevens graag de beste tips voor wandelroutes, restaurants en bezienswaardigheden in de omgeving van het vakantiehuisje. Van zeer luxe tot simpel, gîtes zijn er in vele soorten en maten en bieden voor elk soort gezelschap een geschikte overnachtingsplek. Kortom, de gîtes in Bretagne zijn toegankelijk voor iedereen.

Gite met zwembad

Een gite met zwembad in Bretagne is ideaal voor wanneer je in de zomer deze prachtige regio bezoekt. De gites met zwembaden zijn vaak voorzien van parasols, ligbedden en ander tuinmeubilair, waardoor het relaxen bij thuiskomst direct kan beginnen. Of wat dacht je van een rustig dagje relaxen aan de rand van het zwembad, in de zon of schaduw, terwijl je geniet van een goed boek met een drankje in je hand? Ook dat is mogelijk in onze gites met zwembad. Wat je plannen ook zijn, de kinderen zullen hier zeker genieten! Een hapje en drankje op het terras of bij de barbecue maken jullie vakantiedag helemaal af.

Verblijf met de hond in een gite

Je trouwe viervoeter is vast een van je beste maatjes en daarom moet hij natuurlijk overal mee naartoe! Voor velen is het dan ook een ware droomvakantie als de hond mee mag en terecht kan op de accommodatie waar je verblijft. Als de hond maar vrij kan rondrennen en genoeg ruimte heeft, dan is iedereen blij! Het mooiste zou natuurlijk zijn om op een plek te verblijven waar je je middenin de natuur bevindt, waardoor je kunt genieten van pure rust, ruimte en privacy om je heen. De hond profiteert hier dan ook gelijk van, want die kan eindeloos rondrennen in de zeeën van ruimte. In de Ardennen zijn genoeg gites te vinden waar huisdieren zijn toegestaan!