Gite Dordogne

Gite Dordogne

Lees meer over gite Dordogne
Lees meer over:

Gite Dordogne

Jouw vakantie in de Dordogne breng je natuurlijk het liefst door in een gîte. Op deze manier beleef je dit prachtige deel van Frankrijk namelijk op zijn best. Je verblijft op de mooiste plekjes tussen het afwisselende landschap van de Dordogne. Met enerzijds donkergroene heuvels, plateaus en stenige weilanden, en anderzijds romantisch kronkelende rivieren en wijnvelden. Vanuit jouw gîte in de Dordogne zul je het met ons eens zijn dat dit één van de meest mooie bestemmingen is voor een natuurvakantie.

Als we het hebben over een natuurvakantie in Frankrijk, dan mogen de woorden gîte én Dordogne daar absoluut niet bij ontbreken. Rust en ruimte zijn een garantie. De accommodaties van natuurhuisje bevinden zich altijd op de mooiste plekjes van de streek. Lekker afgelegen, dichtbij de heerlijk geurende wijngaarden of juist op het platteland. Een prima uitgangspunt voor een onvergetelijke vakantie dus.

Het landschap van de Dordogne

Het landschap van de Dordogne wordt gekenmerkt door glooiende, groene heuvels. Op veel van de heuvels vind je uitgestrekte wijngaarden, waarschijnlijk ooit aangelegd door de Romeinen. In het heuvellandschap wisselen bosgebieden, cultuurlandschappen en met rivieren doorsneden rotsformaties elkaar af. De Dordogne is de perfecte uitvalsbasis om een of meerdere van de drie beschermde natuurparken in de regio Aquitaine te bezoeken. Nationaal park de Pyreneeën is hier de bekendste van. Maar regionaal natuurpark Périgord-Limousin en les Landes de Gascogne hebben ook veel te bieden.

Nationaal park de Pyreneeën

Een grote bergketen die voor een deel gelegen is in het departement Pyrénées-Atlantiques. De bergketen ligt zowel in Frankrijk als Spanje. De Pyreneeën beschikken over enorme bergtoppen en grote meren. De hoge bergen bieden habitat voor een bijzondere vogelsoort als de rotskruiper. Maar ook voor verschillende andere schaarse flora en fauna. De bergen in de Pyreneeën staan vooral bekend om zijn variërende karakter. De bergen hebben soms hele steile stukken die voor wandelaar en wielrenner een uitdaging zijn.

Regionaal natuurpark Périgord-Limousin

Wanneer je dit natuurpark verkent zul je je afvragen of de Pyreneeën ook daadwerkelijk in dezelfde regio liggen. Périgord-Limousin is namelijk compleet anders. Het park is gelegen in de Dordogne zelf en geeft een prachtig voorbeeld dat natuur en cultuur samen iets heel moois kunnen vormen. Kijk rond in een oude chateau of maak een wandeling door het heuvelachtig groene landschap.

Regionaal natuurpark Les Landes de Gascogne

Het gebied Les Landes de Gascogne is een enorm beschermd gebied van ongeveer 290.000 km2 groot. Het is een gebied dat volledig door de mens aangelegd natuurgebied, des tijds voor ecologische redenen. Dat het door de mens is aangelegd is vaak niet meer te zien. De natuur is zijn eigen weg ingeslagen en dat geeft het een uniek karakter.

Je zult je niet vervelen

De grotten van Lascaux zijn een niet te missen bezienswaardigheid in de Dordogne. Niets bereidt zich voor op een bezoek aan Lascaux, vooral sinds de recente opening van een nieuw centrum, compleet met futuristische speciale multimedia-effecten en interactieve iPad-gidsen. Dit is de tweede recreatie van deze grotten en hun 600 prehistorische muurschilderingen. De oorspronkelijke grot, ontdekt in 1940, werd in 1963 gesloten voor het publiek om het fragiele Cro Magnon-kunstwerk te beschermen dat bekend staat als de "Sixtijnse kapel van de prehistorie". De nieuwe Lascaux trekt grote menigten, met tourgroepen die elke zes minuten vertrekken, dus overweeg om het rustigere, originele Lascaux II-complex te bezoeken, dat eerlijk gezegd net zo indrukwekkend is als een recreatie van de originele grotten.

Of je nu een liefhebber bent van wandelen, mountainbiken, watersporten of hiken, de Dordogne leent zich bij uitstek voor het beleven van een heerlijke natuurvakantie. Water liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De rivier de Dordogne is namelijk gemaakt voor een heerlijke kanotocht. Terwijl je ontspannend door het water peddelt, trakteer je jouw zintuigen op adembenemende uitzichten op heuvels, rotswanden én kastelen. Want die vind je namelijk genoeg langs de oevers van de rivier. Als je vanuit jouw gite de omgeving liever wandelend verkent, dan kun je rekenen op tal van avontuurlijke wandelroutes.

Pittige klimmen, maar ook rustige paadjes waarbij het naast je gelegen bergstroompje vrolijk met je mee kabbelt. Vanuit jouw gite in de Dordogne, kun je vrijwel direct met een mooie route beginnen. Er is altijd wel een startpunt in de buurt. Ook mountainbikers hoeven zich geen moment te vervelen in deze omgeving. Er zijn heel veel verschillende routes die voldoende uitdaging bieden voor beginners én gevorderden. Onderweg fiets je tussen wijngaarden, op kiezelige paden én door andere snel afwisselende landschappen. Geen zin om een stevige wandeling te maken, maar liever heerlijk ontspannen? Plof dan neer bij het eventuele zwembad van de B&B of rijdt naar de nabijgelegen Atlantische Oceaan om heerlijk tot rust te komen. Tijdens een vakantie met kinderen kan een bezoek aan één van de vele kastelen in de regio natuurlijk niet ontbreken. Keer terug in de tijd en waan je in de Middeleeuwen...

Een mooie bestemming tijdens elk seizoen

Dordogne is een prachtige regio in ieder jaargetijde. De winter is er een stuk minder streng dan hier in België. In de winter is deze regio heerlijk rustig. Veel natuur, weinig mensen, en heel veel rust. Wil je eens lekker rustig de jaarwisseling mee maken? Dan ben je in Dordogne aan het juiste adres. De lente begint vroeg in Dordogne. In maart is de temperatuur al aangenaam en zijn de eerste tekenen van de lente al goed zichtbaar. Door de aangename temperatuur en de zingende vogels, bloeiende bloemen kun je er prachtige wandelingen maken.

Dat Zuid-Frankrijk heel lekker is in de zomer dat weet je waarschijnlijk al. Het aangename klimaat met veel droog en zonnig weer zorgt voor een heerlijke ontspannen vakantie. Voor afkoeling is er vaak een zwembad aanwezig of kun je natuurlijk naar de dichtbij gelegen Atlantische Oceaan rijden. De herfst is een fantastische periode om Dordogne te bezoeken. De toeristische piek is dan al voorbij want de scholen zijn dan alweer begonnen. De iets koelere temperaturen maken het de ideale periode om een wandeling te maken. De bomen doen het landschap prachtige kleuren geven doordat de bladeren verschillende kleuren aannemen.