Gite Provence

Ontdek Zuid-Frankrijk vanuit een gite in de Provence. De veelzijdige streek staat bekend om zijn prachtige paars/blauwe lavendelvelden, ontelbare wijngaarden, glooiende heuvels en sfeervolle dorpjes. Dompel je onder in het mediterrane leven en maak van je vakantiehuis een fijne uitvalsbasis om de natuur van die regio te leren kennen.

Lees meer over gites in de Provence

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Gite Provence

De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk. Dit gebied grenst aan de Middellandse Zee, Italië en het Rhônedal. Je vindt hier grote steden als Nice, Marseille, Toulon en Avignon, maar daarnaast is er ook erg veel natuur! Tijdens een verblijf in een gite in de Provence leef je midden in de natuur en kom je even helemaal tot rust.

In de Provence spelen bergen een belangrijke rol in het landschap. Ook de flora en fauna die in de Provence voorkomen voelt zich helemaal thuis in het bergachtige karakter van de regio. Leuke vogelsoorten die waar te nemen zijn in dit gebied zijn alpenkraai, vale gier, rotszwaluw en bergfluiter. Maar ook de prachtige steenarend is met wat geluk waar te nemen in Provence. Daarnaast is de regio ook goed voor vele verschillende plantsoorten waaronder sommige vetplantachtige. Ook staat de Provence bekend als de grootste roséwijnproducent ter wereld.

Geniet van de rijke flora en fauna

In het noorden van de Provence liggen er gites in het zuidelijke gedeelte van de Franse Alpen. In dit hooggebergtelandschap kun je heerlijke wandelingen maken en genieten van uitgestrekte ongerepte natuur. In de Alpen groeien tal van plantensoorten die alleen hier voorkomen. Ook leven er hoog in de bergen zoogdiersoorten als alpenmarmot, gems en steenbok. Ook vlinders en vogels zijn rijk vertegenwoordigd in dit fraaie berggebied. Je kunt moeiteloos een aantal weken doorbrengen in een gite in de Alpen.

Aan flora en fauna is de regio te rijk. Naast de vele dennenbomen staat deze streek bekend om andere bijzondere bomen, waaronder cipressen, plantanen, lotusbomen, vijgenbomen en amandelbomen. Het aangename klimaat zorgt ervoor dat er heel wat exotische planten te vinden zijn. Van vijg- en sinaasappelbomen tot vijgcactussen, Jasmijn en lavendel. Er is zelfs een lavendelroute die je langs de mooiste velden uit de streek leidt. Het meest kenmerkende geluid uit de Provence komt van de krekel. Deze hoor je overal bovenuit. Naast de krekel wonen er nog heel wat diersoorten op deze plek van het Franse land, waaronder de zilverreiger, meeuwen, zwarte stieren, rovegeiten, vos, wezel en genetkat. In de Middellandse zee vind je nabij de kust bovendien inktvissen, schorpioenvis en zandbaars.

De Camargue

In het zuiden grenst de Provence aan de Middellandse Zee. Hier vind je onder andere vakantiehuizen die vlakbij de Camargue liggen. De Camargue is een zeer bijzonder wetlandgebied. Er zijn verschillende biotopen aanwezig, waaronder duinen, bossen, moeras, grasland en lagunes. Het gebied is een waar vogelparadijs en staat vooral bekend vanwege de flamingo. Er broeden hier namelijk duizenden paren van deze fraaie vogel. Daarnaast heb je kans om de steltkluut, ralreiger, purperkoet, kuifkoekoek, griel en vele andere spectaculaire vogelsoorten te zien.

Er valt hier genoeg te beleven

Struin over de brocantes en gezellige markten in de slapende dorpjes of breng een bezoek aan één van de middeleeuwse kastelen die Frankrijk rijk is. Of leer surfen op één van de beste plekken van Frankrijk. Ook voor andere watersporten is dit een erg mooie plek. Maar ook om te skiën, klimmen of mountainbiken zijn er genoeg mogelijkheden. Je kunt gaan skiën in de Alpen, paardrijden in de Camargue of abseilen in de Provence. Ook op de rivieren zijn er veel mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld kajakken of kanoën over de rivier de Ardèche, de Dordogne, de Rhône of de Seine.

Ga heerlijk wandelen of fietsen

Frankrijk is ook uitermate geschikt om een rustigere vakantie te hebben. Geen enkel ander land in Europa heeft zoveel mogelijkheden om te wandelen of fietsen. Wandelingen starten vaak al vanuit het natuurhuisje. Bij terugkomst geniet je in jouw vakantiehuisje met zwembad van een heerlijk glas traditionele Franse wijn op jouw eigen terras. Omdat er zoveel wandelroutes door het hele land zijn, in totaal is er meer dan 18.000 km aan gemarkeerde routes, heeft Frankrijk zijn eigen systeem ontwikkeld.

Een letterlijk hoogtepunt in de Provence is de berg de Mont Ventoux. De actieve natuurliefhebber kan de uitdaging aangaan door de berg per fiets te beklimmen. Voor andere toeristen is de berg populair vanwege zijn vergezichten over de regio. De Franse streek staat bekend om zijn goede wandel- en fietspaden, waardoor je actief de natuur en oude stadjes en kerken kunt verkennen. Het eerder genoemde Gorges du Verdon is een actieve trekpleister bij natuurliefhebbers.

Naast de vele wandelpaden die prachtige uitzichten op en in de kloof bieden, is de rivier populair bij watersporters zoals kayakkers, zwemmers en canyoing tours en dare devils die de rotswanden beklimmen. Nabij de kust zijn diverse plaatsen erg populair bij duikers om te duiken. Hoewel de Middellandse zee niet de grootste vispopulatie heeft, zijn er veel mooie siervissen en grassen te vinden. Er is een hoop te doen en te beleven in de Provence. Veel mensen maken een rondreis of bezoeken de regio vanuit één uitvalsbasis.

Geniet van het heerlijke weer

Het weer in Frankrijk is vaak een stuk beter dan bij ons in België. Er is geen beste reisperiode voor een vakantie in een gite in de Provence, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur in de Provence weer op te leven. De Provence heeft een subtropisch klimaat en de lente komt vaak al vroeg. Dit zorgt vooral in mei voor heerlijke geuren van de lavendelvelden.

Deze velden zijn soms zo groot dat je ze al van ver kunt ruiken. Het is dan ook niet voor niets dat deze regio al eeuwen lang een inspiratiebron is voor vele schilders. Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om hier op vakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam op de meeste plekken en je kunt genieten van de veranderingen die plaatsvinden in de natuur. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden en in de winter komt de temperatuur zelden onder de 0.