Glamping Kroatië

Glamping is de perfecte manier om van de natuur te kunnen genieten, zonder te moeten inboeten aan de luxe en comfort van een hotel of B&B. Kameren kan namelijk de nodige ongemakken met zich meebrengen, zoals gebrek aan warm water of sanitair, maar bij glamping is dit allemaal verleden tijd. Origineel is het ontstaan in Zuid-Afrika, toen ontdekkingsreizigers vanuit Amerika of Europa maandenlang in het Afrikaanse continent vertoefden, maar niet wilden besparen op comfort. Ze overnachtten in luxueuze safaritenten, en kwamen dus niets te kort in het wild. De trend om de natuur in te trekken zonder je comfort achter te laten, is vervolgens overgewaaid naar vrijwel alle hoeken van de wereld. Hier bespreken we nu de mogelijkheden binnen één specifieke hoek, namelijk het prachtige Zuid-Oost-Europese land Kroatië.

Lees meer over Glamping Kroatië
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Glamping Kroatië

Wil jij graag genieten in de Kroatische natuur van een unieke accommodatie? Dit kan tijdens glamping in Kroatië. Tijdens glamping kun je genieten van een luxe kampeergelegenheid. Je hoeft dus niet je eigen tent op te zetten, maar de accommodatie staat al keurig voor je klaar! Bij deze vorm van verblijven wordt een combinatie gemaakt tussen het traditioneel kamperen en een comfortabele overnachting in een hotel, zodat jij optimaal kan genieten van de prachtige natuur in de omgeving!

Ontdek de schitterende natuur

Misschien ben je nog niet bekend met de natuur in Kroatië. Als je dit al wel bent, hoeven wij je zeker niet meer te vertellen waarom Kroatië zo’n bijzondere plek is. De Kroatische bevolking is enorm trots op hun natuur en dat is ook te zien in de acht nationale parken en de twaalf beschermde regionale natuurparken. Rondom de vakantiehuisjes bestaat het gevarieerde landschap uit graslanden, heuvels, dichtbeboste gebieden, meren en rotsachtige kustlijnen. Hierdoor is er in het land een groot scala aan flora en fauna te vinden. In de dichtbeboste gebieden vind je zelfs beren en wolven en een aantal zeldzame vogelsoorten, de perfecte locatie voor een vakantiehuisje voor de fanatieke vogelaar! In de zomers vormen de berggebieden een kleurrijk plaatje door hun rijke vertegenwoordiging qua flora. De bergweides zijn dan gevuld met orchideeën en edelweiss, maar wat Kroatië echt kenmerkt zijn de olijfbomen, cipressen en lavendel.

Nationaal Park Krka is een prachtig gebied waardoor de rivier Krka stroomt. In dit fantastische gebied zijn onder andere de zeven Travertine watervallen te bewonderen. Ook de bergen in Nationaal Park Noordelijke Velebit vormen een spektakel dat je niet op je bucketlist mag ontbreken! Het afwisselende landschap dat bestaat uit bossen, groene weiden en rotsen is een plek om nooit te vergeten. Het Nationaal Park Plitvicemeren is een groot natuurlijk waterpark met kraakhelder water en een overvloed aan indrukwekkende watervallen. De combinatie van de smaragdgroene meren en betoverende watervallen zorgen ervoor dat dit Nationaal park bijna uit een sprookjesboek lijkt te komen.

Onderneem de leukste activiteiten

Kroatië staat erom bekend dat je er uren door kan brengen in en om het water. Natuurlijk kun je kiezen om lekker te gaan zwemmen in de zee, maar er zijn nog talloze andere manieren waarop je de zee of een meer kunt ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het huren van een jetski? Het leuke hiervan is dat je echt even helemaal los kan gaan op de waterscooter. Ook kun je ervoor kiezen om het alleen te doen of met z’n tweeën. In dat geval kies je voor een jetski voor 2 personen. Je krijgt altijd duidelijke instructies van een medewerker en de jetski’s zijn zo vergrendeld dat je maar tot een bepaalde snelheid kan gaan. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de zee te gaan ontdekken door middel van paddleboarding. Hierbij maak je gebruik van een supboard waar je op staat en peddel je dus om je voort te bewegen. Erg leuk én actief!

Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om te gaan varen. Je kunt je zowel laten varen als zelf varen door het huren van een boot. Een catamaran is daarvoor uitermate geschikt en is vaak ook van alle gemakken voorzien. Verder kun je natuurlijk altijd mee met een tourboot waarbij je voor diverse excursies kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een snorkeltocht of gewoon een rondvaart waarbij je allerlei mooie gebieden tegenkomt. Ook kun je vaak aan boord lunchen en worden er bij sommige rondvaarten tussenstops gemaakt. Meestal wordt er ook ergens gestopt waar jullie dan even heerlijk van het water kunnen genieten. Wat natuurlijk ook zeer bijzonder is, is het spotten van dolfijnen! Zoals je ziet is een rondvaart maken in Kroatië hoe dan ook altijd een goed idee!

Maak een citytrip naar een prachtige stad

Als je ervan houdt om een citytripje te gaan maken, dan is Dubrovnik absoluut een goed idee. Dit prachtige, pittoreske plaatsje ligt helemaal in het Zuiden van Kroatië en wordt ook wel de parel van de Adriatische Zee genoemd. Dubrovnik beschikt over een Oude Stad, dat tevens een werelderfgoed is. Ben je op zoek naar cultuur, natuur, geschiedenis en pracht en praal? Dan zit je in Dubrovnik zeker goed! Deze stad beschikt dan ook over een aantal prachtige bezienswaardigheden. Hetzelfde geldt voor Split. Deze grote stad bevindt zich aan het water, waardoor je er dus kunt genieten van de prachtige zee. Daarnaast vind je er ook weer allerlei bezienswaardigheden. Een aantal andere prachtige steden die de moeite waard zijn, zijn onder andere Zadar, Sibenik en Makarska.

Het diverse Kroatische klimaat

Dit prachtige land kun je in drie stukken verdelen, in elke gebied heerst weer een ander klimaat. De lagergelegen kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met milde vrij natte winters en drogere warmere zomers. Dan heb je nog het vasteland, waar zich direct achter de kust de Dinarische Alpen bevinden, een gebergte dat van noord naar zuid langs het hele kustgebied loopt. In de hoger gelegen gebieden heerst een gematigd zeeklimaat. Hier zijn de winters kouder en natter, en in de zomer stijgt de temperatuur niet zo hoog als in de lagergelegen gebieden. Het oostelijke deel, dat grenst aan Hongarije is veel vlakker en ligt een stuk lager dan het westen van het binnenland. De zee heeft hier geen invloed omdat het gebied achter een bergrug ligt.

Net zoals in België kan er in Kroatië het hele jaar door neerslag vallen. Echter hangt dit wel af van de plaats en de periode. De regen (en sneeuw) valt vooral in het najaar en de wintermaanden, maar in het oostelijke deel van Kroatië is het weer erg droog, met maar 700 mm neerslag op jaarbasis. Mocht je een glamping hebben in het noorden van Kroatië, dan kan het zomaar zijn dat er veel neerslag valt. Mocht je liever naar de kust willen, dan geniet je van warme, droge zomers en zachte, natte winters. In de winter wordt het ongeveer 10 graden Celsius en in de zomer gemiddeld 25 graden Celsius. In de periode van mei tot september is de beste periode om een glamping te boeken in Kroatië.