Glamping Nederland

Ging jij vroeger ook altijd naar de camping? Waar je de afwas moest doen bij een gezamenlijke kraan, niet zo’n schone sanitaire voorzieningen en overvolle lappen gras? Misschien heb je er goede herinneringen aan, maar we kunnen het ons heel goed voorstellen als je wel eens toe bent aan een ander soort kampeer vakantie. Een glamping is dan de ideale uitkomst! Wil jij dus binnenkort op vakantie gaan in Nederland? Ga dan eens voor een glamping in Nederland en beleef kamperen op een veel comfortabelere, luxere manier. Je zult een optimaal vrijheidsgevoel beleven, net zoals bij normaal kamperen, maar dan wel met de nodige luxe!

Lees meer over glamping in Nederland

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Glamping Nederland

Weet je die campings van vroeger nog? Overvolle lappen gras, waar je op je slippers met je teiltje vol afwas naar de gezamenlijke kraan moest sjouwen, onderweg struikelend over een verdwaalde voetbal? Dat is dus echt nergens meer voor nodig, want kamperen heeft een moderne make-over gekregen. Houd je van kamperen, maar niet van het onhandige gedoe wat er vaak bij komt kijken? Kamperen is opnieuw geboren en heet nu glamping!

Hetzelfde vrije gevoel, maar als het even kan met meer luxe dan thuis en midden in de natuur. Dat is pas vakantie. Vroeger zei men wel eens: “Een jaar lang krom liggen, om twee weken krom te kunnen liggen”. Die uitdrukking kan dus officieel met pensioen. Nooit meer in een iets te kleine tent jezelf in een slaapzak wurmen. Natuurhuisje helpt je met het vinden van de glamping die bij jou past. Met een luxe gevoel op vakantie in de natuur.

Nederland kent veel gevarieerde landschappen: grote en kleine bosgebieden, rivierlandschappen, lange kuststroken met duinpannen en zandstranden, oer Zuid-Hollandse polderlandschappen, zandverstuivingen, de Achterhoekse coulissen en niet te vergeten het Limburgse heuvellandschap. Met tal van mogelijke outdoor- én indoor-activiteiten die het land te bieden heeft, zul je je niet snel vervelen. Nederland is daarmee in ieder jaargetijde een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud. Door de relatief kleine oppervlakte van het land zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden of bossen. Wel zo fijn!

Bewonder de landschappen

Hoewel Nederland bekend staat als een goed bebouwd oppervlakte, blijft er nog talloze vierkante kilometers aan natuur over voor de natuurliefhebber. Iedere provincie heeft zo zijn eigen natuurgebieden- en parken die voorzien zijn van duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden waarvandaan je de flora en fauna van desbetreffend gebied goed kunt leren kennen. Leer de kracht van de zee en het leven onder NAP kennen in Zeeland, wandel door de uitgestrekte bossen van Brabant, bezoek het glooiende landschap van Limburg, wandel over de heiden en langs de rivierbedingen van Gelderland, ontdek de hunebedden van Drenthe of ga wadlopen op één van de Wadden Eilanden in het noorden van het land.

In het noorden van het land kun je het Nationale Park Dwingelderveld bezoeken. Dit nationale park heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Nederland. Of breng een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar je dieren zoals wilde zwijnen, vossen en edelherten kunt spotten terwijl je over de heide en door de bossen loopt. Meer dan de helft van dit Nationale Park bestaat uit bosgebied. De andere helft wordt gevuld met heideterreinen, open stuifzandgebieden en grasvlaktes. Houd tijdens een bezoek aan één van de wild observatiepunten rekening met de windrichting; zodra de dieren je ruiken zijn je kansen verkeken! In het park vind je vele soorten bijzondere vogel- en insectensoorten.

Wil je liever vogels spotten? Breng dan vooral een bezoek aan het Nationale Park De Biesbosch.

Dit nationale park heeft de internationale status van wetland. Dergelijke gebieden zijn internationaal belang voor grote aantallen vogels. Hier komen planten voor die een voorkeur hebben voor water. Twee bijzondere van deze planten zijn de spindotter en de driekantige bies. De spindotter is een variant van de dotterbloem die vrijwel nergens anders ter wereld voorkomt. Een andere plant die erg typerend is voor het Nationaal Park is riet. Vrijwel overal waar je kijkt is er wel een rietkraag te vinden. In 1988 is de bever met succes geherintroduceerd in dit gebied. Misschien spot jij er wel één tijdens een speciale fluister-bevertocht!

Ga er op uit

Je wilt eropuit gaan om het gebied te leren kennen. Wandelen of fietsen zijn dan ook populaire activiteiten voor natuurvakanties in Nederland. Gelukkig zorgen de vele kilometers aan wandelpaden en fietsroutes ervoor dat je op een actieve manier het landschap binnen eigen landsgrenzen kunt ontdekken. Ze zorgen ervoor dat je de hoogtepunten van een provincie niet hoeft te missen. Boek een natuurhuisje op een centrale locatie in het land óf ontdek de natuur aan de hand van een langdurige wandeling zoals door een deel van het Pieterpad, Kustpad, Pelgrimspad of Trekvogelpad te belopen. Maar je kunt op veel meer manieren de natuurparken ontdekken. Wat denk je van met een bootje varen door de Biesbos, kanoën over het Veerse Meer, een parachutesprong voor de waaghalzen in Texel of mountainbiken in Limburg? Wie weet spot je nog één van de vele dieren die wonen in de natuurparken van ons eigen land. Zo heb je kans om het edelhert, het wilde zwijn, het ree, de das, de vos of één van de vele vogelsoorten te spotten. Deze leven namelijk in verschillende gebieden in heel Nederland.

Door de relatief korte afstand naar én de afstanden in Nederland vallen tijdens een vakantie cultuur en natuur ideaal te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een verblijf in Den Haag waar je kunt genieten van de stadse gezelligheid, maar waar je binnen no time op het heerlijke strand van Scheveningen bent om te zonnen. Ook vind je door het hele land bourgondische steden waar je op een typisch Nederlandse manier kunt genieten van al het goede in het leven. Een typisch bourgondische stad is bijvoorbeeld Maastricht. Hier zal je kunnen genieten op één van de vele terrassen onder het genot van een lekker borrelhapje en een lokaal speciaal biertje. Vanuit Maastricht zit je tevens binnen no time in de prachtige Limburgse heuvels waar je je hart kunt ophalen in de natuur onder het genot van een lange wandeling of fietstocht. Deze groene heuvels zijn echt uniek in Nederland!

Zoals je waarschijnlijk aan doorhebt, is een vakantie in Nederland dus erg veelzijdig. Je kunt gemakkelijk afwisselen tussen natuur en cultuur, en ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Denk maar aan een uitstapje naar Madurodam of naar één van de dierentuinen die Nederland rijk is. Bestemmingen zoals Giethoorn, Gouda en Heusden zijn ook zeker een bezoekje waard. Met de vele wateren die Nederland rijk is kun je je ook uitstekend een weekendje vermaken met watersporten, boottochten en zwemplezier. Er zijn volop plekken waar je nog kunt genieten van ongerepte en onontdekte Nederlandse natuur.

Bezienswaardigheden in de natuur

Bij een Nationaal Park denk je wellicht meteen aan beroemde parken in het buitenland. Toch heeft Nederland ook een flink aantal natuurparken waar je je in een echt paradijs waant! Voor een vakantie in de natuur zit je in Nederland dus wel goed.

Nationaal Park De Biesbosch

Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park de Biesbosch op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Dit natuurgebied is rijk aan vele wateren wat prachtige vergezichten oplevert. In dit natuurgebied kun je prachtige boottochten maken om de omgeving te verkennen. Ook vogelspotters zullen hier helemaal hun hart kunnen ophalen, want er leven hier talloze vogels. Met een beetje geluk zal je zelfs bevers kunnen spotten! Een erg bijzondere ervaring. Houd je van watersport? Ook dan zit je in de Biesbosch helemaal goed. Waar je ook komt in de Biesbosch, water speelt er de hoofdrol.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een ander welbekend natuurgebied in Nederland is het Nationale Park de Hoge Veluwe. Dit gebied staat bekend om zijn eindeloze bossen, heidevelden en zandvlaktes. Hierdoorheen kun je een spectaculaire wandeling maken. De kans bestaat dat je hier een dier zoals een edelhert, een wild zwijn of een vos zult spotten! Ook aan verschillende vogel- en insectensoorten is er in dit natuurgebied geen gebrek. Daarnaast zit je zo in het Kröller Müller museum, waar je de op één na grootste Van Gogh verzameling vindt in het land. Naast wandel-, fiets, paardrij- en segwaytochten kun je hier ook prima vissen.

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen behoort ook tot de mogelijkheden voor een vakantie in Nederland. De provincie Noord-Brabant is de trotse ‘eigenaar’ van het grootste stuifzandgebied van Europa: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen! Een ideale plek om vanuit jouw glamping accommodatie heerlijk te wandelen of fietsen! In het uitgestrekte park vol heide, bossen en stuifvlaktes kun je urenlang heerlijk rondstruinen, fietstochten maken door uitgestrekte bospercelen, boomhutten bouwen of paardrijden en mountainbiken over heuvels.

Je ziet dus maar dat er in Nederland talloze Nationale Park zijn die je tijdens je vakantie kunt bezoeken! Maar het houdt niet op bij de Nationale Parken. Nederland beschikt namelijk ook nog eens over prachtige kustlijnen waar je ’s zomers heerlijk kunt baden of kunt doen aan watersporten.

Glamperen in Nederland

Was bij kamperen het Nederlandse weer nog een bezwaar, dan blijf je toch gewoon een dagje in je glamoureuze kampeerverblijf? Bij glamperen heb je namelijk nooit meer last van een lekkende tent en meestal gewoon wifi. Interessante opties zijn er genoeg en uiteraard liggen de natuurhuisjes zoals je van ons gewend bent midden in de natuur. Tijdens jouw vakantie word je dus ’s ochtends in alle rust wakker van het gefluit van de vogels of het ruisen van de wind in de bomen. Je hoeft lang niet altijd ver weg op vakantie te gaan om een fijne vakantie te beleven, in Nederland zijn er nog meer dan genoeg mooie plekjes in de natuur!

Waddeneilanden

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vormen samen de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Deze eilanden bevinden zich in een dynamisch gebied, wat ervoor zorgt dat de eilanden voortdurend in beweging zijn. De meeste dorpen en vakantiehuizen op de Wadden zijn dan ook gelegen aan de westkant van de eilanden, omdat door het ‘wandelen’ van de eilanden aan de oostkant grote zandbanken ontstaan. In de loop der jaren zijn daardoor al diverse huizen en dorpen in zee verdwenen.

Drenthe

Met maar liefst drie Nationale Parken barst de provincie Drenthe van het natuurschoon. Er valt dan ook volop te ontdekken en te zien. Allereerst is er bijvoorbeeld het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit natuurgebied op de grens van twee provincies: Drenthe en Friesland. Bossen, heidevelden en stuifzandgebieden kenmerken het gebied. Door dit gevarieerde landschappen hebben veel diersoorten het park inmiddels tot hun leefgebied gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de steenmarter, de buizerd, de raaf, de levendbarende hagedis en de adder. In Appelscha en Diever bevinden zich een bezoekers- en informatiecentrum; beide een goede uitvalsbasis om het Drents-Friese Wold in te trekken. Je vindt er allerhande informatie over fietsroutes en bezienswaardigheden, zoals een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant herbergt een hele hoop natuurschoon. Het is daarmee een heerlijke vakantiebestemming voor jong en oud, maar ook voor natuurliefhebbers, watersporters, rustzoekers, gezinsvakanties of een romantisch weekendje weg. De aanwezigheid van zoveel fraaie natuur zorgt ervoor dat je vanuit een vakantiehuisje in Noord-Brabant binnen no-time in de bossen, op de heide, op het platteland of op een dijk staat. Fiets- en wandelmogelijkheden te over!

Het onvoorspelbare Nederlandse weer

Het weer in Nederland kan erg onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen zijn de winters en zomers relatief mild en is er gedurende het hele jaar kans op neerslag. Nederlandse zomers zijn meestal erg onvoorspelbaar en wisselvallig. Tijdens de zomer kan er een zeer grillig verloop zijn van temperaturen en weerbeeld, zo kan een warme en zonnige juni opgevolgd worden door een natte en grijze juli. Ook kan er zo ineens een hittegolf over het land trekken die opgevolgd wordt door flink wat regenbuien. De grootste kans op zon heb je langs de kust en dan vooral op de Waddeneilanden, de kop van Noord Holland en in Zeeland.

Ook de winters zijn onvoorspelbaar. In januari kan het ’s nachts tien graden vriezen, maar de temperatuur kan overdag ook weer oplopen tot ruim boven de 10 graden. Er valt de laatste jaren vaak onvoldoende sneeuw om een wit landschap te krijgen en ook is het vaak niet koud genoeg om te kunnen schaatsen. Verblijf je in Limburg, dan is er in de winter vaak wel kans op sneeuw, de meeste jaren kun je hier ten minste een paar dagen genieten van een wit landschap.

Er is geen beste reisperiode voor een glamping vakantie in Nederland, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur weer op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien.

Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om op vakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam en als je dicht bij het strand verblijft kun je genieten van heerlijke strandwandelingen over een van de vele stranden. Daarna kun je lekker opwarmen in een strandtent, of in je vakantiehuisje! Verblijf je elders in het land dan is er ook genoeg te doen, al onze natuurhuisjes bevinden zich namelijk dichtbij de mooiste natuur!

Wat is glamping?

Vanuit de glamping zal je een optimaal thuisgevoel ervaren, maar dan wel met een hoop interessante mogelijkheden in de buitenlucht voor het oprapen! Bovendien krijg je de kans om een kant van de omgeving te ontdekken die je nooit ontdekt had wanneer je in een standaard accommodatie zou overnachten. Een glamping is heerlijk voor allerlei reisgezelschappen, zo ook voor een stelletje die graag een romantisch tripje maakt met zijn tweeën.

Ga met z’n tweetjes eens op een romantische vakantie of weekendje weg en kies voor een overnachting in een kerkje, een knus tiny house of een gezellige pipowagen middenin de natuur! De prachtig groene en rustige omgeving maakt het helemaal af, en de ultieme privacy is natuurlijk ook geweldig en draagt bij aan de romantiek! Ga je met het gezin op pad, verblijf dan samen met de kinderen in een boomhut! Een erg unieke ervaring, en voor kinderen een ware droom. Zij zullen zich voelen als ware avonturiers en zullen nooit meer naar huis willen met al die ruimte om zich heen om eindeloos in te spelen! Het maakt niet uit welke wensen je hebt voor je vakantie, want met zoveel keuze uit glampings zit er altijd wel iets tussen dat je aandacht trekt!

De locatie

De locatie kan een grote rol spelen bij het kiezen van het juiste huisje. Verblijf bijvoorbeeld in een boomhut tussen de toppen van de bomen of dobber op het water tijdens een overnachting op een woonboot. Spendeer je jouw vakantie liever in het bos, dan zijn er verschillende huisjes gelegen in the middle of nowhere, waarbij je het gevoel krijgt dat jullie de enige personen zijn. Wil je tijdens je vakantie op elk moment van de dag het water in duiken, dan kun je kiezen uit een van de glamping accommodaties met een ligging aan een meer of kies juist voor een huisje met een zwembad erbij!

Wat al deze accommodaties in ieder geval met elkaar gemeen hebben, is dat bij aankomst alles voor je geregeld is en alles voor je klaar staat. De vakantie kan bij aankomst dus gelijk beginnen en dat is - zeker met kids - wel zo fijn. Kinderen kunnen namelijk genieten van alle natuur en plezier zoals bij het kamperen, maar dan wel met het nodige comfort!