Korte vakantie

Voor een geslaagde vakantie hoef je niet altijd lang weg. Een korte vakantie kan ook voor ontspanning en plezier zorgen. Tijdens een overnachting of weekendje weg maak jij je even helemaal los van alle drukte op werk en in huis. Een andere omgeving doet wonderen, ook als je maar eventjes van huis weg bent.

Lees meer over een korte vakantie

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Korte vakantie

Om even helemaal op te laden en vakantieplezier te beleven kan een korte vakantie precies zijn wat je nodig hebt! Een weekendje of een paar dagen ertussenuit zijn kan vaak al wonderen verrichten. Even lekker weg van de drukte op het werk of gewoon even lekker tot rust komen.

Een korte vakantie kan écht precies zijn wat jij nodig hebt, wanneer je even toe bent aan een break. Wanneer je weinig tijd hebt om op vakantie te gaan, is het dus hartstikke fijn toch nog een paar dagen of zelfs maar één nachtje weg te kunnen. Een mini-vakantie! Of misschien kies je wel bewust voor een korte vakantie, omdat je gewoon liever niet te lang van huis weg bent. Wellicht heb je iets te vieren met een geliefde en wil je een romantisch weekend weg, of misschien wil je gewoon even met vrienden of met het gezin er tussenuit. Wat je ook kiest, in een vakantiehuisje in de natuur zal je je weer als herboren voelen als je terugkomt.

Verken de prachtige natuur in Europa

In België zijn verschillende flora en fauna terug te vinden die typisch zijn voor dit land. De vele bossen bieden een leefgebied voor veel verschillende diersoorten. Er groeien talloze houtachtige en kruidachtige planten, die een biotoop vormen voor de verschillende diersoorten en zoogdieren zoeken in de winter hun toevlucht bij de sparrenbossen. Enkele dieren die je kunt tegenkomen in de Ardennen zijn de zwarte ooievaar, de Europese bever, ijsvogel, koningspage en ruigpootuil. De everzwijnen, reeën en herten leven samen met vossen, eenhoorns, hazen, wilde katten of de marter. In de bomen leven het roodborstje, de mus, sperwer, klapekster, vink en mees. Maar ook vogels als de oehoe, de uil en sinds enkele jaren de zwarte ooievaar zijn te zien in de boomtoppen. De natuurparken in de Ardennen hebben ook prachtige flora, zoals de koningsvaren, aapjesorchis, zonnedauw en lichtgevend mos.

Nederland

Ook Nederland is een heerlijke bestemming voor een korte vakantie. Een bijkomend voordeel is dan de flora en fauna hier ook aardig indrukwekkend is. Er zijn ontzettend veel plantensoorten en diersoorten waar je naar op zoek kunt gaan tijdens je korte vakantie. Er zijn dieren en planten die zich duidelijk laten zien, en er zijn soorten die wat minder zichtbaar zijn. Een prachtig fenomeen in het Nederlandse dierenrijk is de hertenbronst op de Veluwe. Dit houdt in dat in september en oktober de herten op zoek gaan naar een nieuwe partner met behulp van lokroepen. Dit is erg indrukwekkend om van dichtbij te horen! Voor vogelspotters is Nederland ook een paradijs. Je kunt prachtige soorten spotten in bijvoorbeeld het Nationaal Park de Lauwersmeer, of op een van de Waddeneilanden. Op de Waddeneilanden kun je zelfs met een beetje geluk zeehondjes spotten!

Verschillende activiteiten

Waar het huisje zich ook bevindt, er zijn genoeg mogelijkheden om je te vermaken! Maak een fietstocht door de natuur, ga wandelen door het immens grote bos dat naast jouw natuurhuisje ligt of ga uitwaaien op het strand. Veel natuurhuisjes zijn gelegen bij natuurgebieden, of zelfs in een natuurgebied! Er zijn vaak wandel- of fietsroutes die je gemakkelijk tijdens je vakantie kunt bewandelen of fietsen.

Houd je van vogels spotten, dan kun je opzoek gaan naar de mooiste vogels. In Europa zijn veel gebieden waar je aparte vogels kunt spotten. Vergeet je camera en je verrekijker niet en trek erop uit met een handig boekje om te zien welke vogels je die dag allemaal hebt gespot. Met een beetje geluk kom je ook nog wilde zwijnen of herten tegen. En wist je dat er tegenwoordig steeds meer vossen in de vrije natuur rondlopen? Prachtige beesten om eens op de foto te zetten of om gewoon een keer in het echt te hebben gezien.

Ligt het huisje aan een meer dan kun je een bootje huren en gaan vissen! Daarnaast behoren het bezoeken van steden en een bezoek aan een pretpark, museum of dierentuin tot de mogelijkheden. Veel van de huisjes zijn tegenwoordig ook uitgerust met Wifi internetverbinding, dus wanneer je op de plaats van bestemming bent en het weer is net iets minder of je plannen veranderen last-minute, heb je altijd nog de mogelijkheid om via internet nieuwe ideeën te vinden voor een dagje uit. In de natuurhuisjes zelf kun je vaak ook informatie vinden over activiteiten in de omgeving.

Wanneer je een echte natuurliefhebber bent, dan kun je echt volop genieten in de Belgische Ardennen. In dit prachtige landschap vol bossen, rivieren en dorpjes kun je onder andere terecht voor diverse wandelroutes. Ook de sportievelingen kunnen prima terecht in de Belgische Ardennen. Je kunt er namelijk ook kanovaren, tokkelen, mountainbiken en abseilen. Er worden zelfs hele survivalweekends georganiseerd, dus er is echt voor iedereen wel wat te beleven! Dus om te genieten van een prachtig uitzicht tijdens een wandeltocht of om eens lekker actief bezig te zijn tijdens jullie paar dagen weg, zijn de Belgische Ardennen een perfecte keuze!

Het Europese weer

In Europa is het weer natuurlijk overal anders. Zo kan het bijvoorbeeld zeer aangenaam zijn met een temperatuur van 25 graden en volop zon in Kroatië, terwijl het in België 18 graden is en regent. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de omliggende zeeën en het gebergte. Er wordt onder andere gesproken over een poolklimaat, landklimaat, gematigd klimaat, mediterraan klimaat en zeeklimaat. In België spreekt men over een gematigd zeeklimaat. Dat betekent milde winters en gematigde tot warme zomers.

Wil je genieten van een heerlijke zonvakantie met aangename temperaturen? Dan kies je het beste voor een vakantie in Zuid- of Oost-Europa, waar meestal gesproken wordt van een mediterraan klimaat. Dit klimaat geldt voor landen rond de middellandse zee. De zomers zijn er erg warm en droog en de winters vrij mild, maar wel nat. Wil je in de zomer genieten van een heerlijke zonvakantie? Kies dan voor een land als Italië, Kroatië, Zuid-Spanje, Portugal of Griekenland. In sommige gebieden kun je ook prima overwinteren. Ga je liever op een sneeuw- of skivakantie? Dan kies je natuurlijk voor een land als Oostenrijk of Italië.