Vakantie Portugal

Portugal is toch wel echt dé ultieme vakantiebestemming voor degenen die op zoek zijn naar een balans tussen natuur en cultuur tijdens hun verblijf in een vakantiehuisje. Zon, zee en strand kun je hier volop vinden en beschrijven het land perfect, maar die het eigenlijk ook te niet doen, want er is zoveel meer. Wat dacht je van talloze mooie dorpen, steden vol met cultuur, lekker eten en prachtige flora en fauna? Ga op vakantie in Portugal en ontdek het zelf!

Lees meer over Vakantie Portugal
Lees meer over:

Vakantie Portugal

Portugal is toch wel echt dé ultieme vakantiebestemming voor degenen die op zoek zijn naar een balans tussen natuur en cultuur tijdens hun verblijf in een vakantiehuisje. Zon, zee en strand kun je hier volop vinden en beschrijven het land perfect, maar die het eigenlijk ook te niet doen, want er is zoveel meer. Wat dacht je van talloze mooie dorpen, steden vol met cultuur, lekker eten en prachtige flora en fauna? Ga op vakantie in Portugal en ontdek het zelf!

Doordat Portugal gelegen is aan de Atlantische Oceaan met Spanje als enige buurland, heeft Portugal een maritiem karakter. Portugal heeft dan ook een cultuur die tot stand is gekomen door haar maritieme geschiedenis. Een tijd terug heette Portugal het Portugese Rijk, het was een wereldmacht met overzeese gebieden in niet alleen Afrika en Azië, maar ook Zuid-Amerika. Mede door deze positie en de actieve rol die Portugal speelde in de eeuw van de ontdekkingsreizen, waren er talloze beschavingen die het Middellandse Zeegebied en het Europese continent doorkruisten en op de lange duur de cultuur in Portugal hebben beïnvloed. De fascinerende geschiedenis van Portugal is te voelen in de grote steden, maar ook in elk klein dorpje. Daarnaast kun je de sfeer en de authenticiteit van Portugal ook het beste voelen op het platteland in een Natuurhuisje!

De gunstige ligging van Portugal verklaart het heerlijke mediterrane klimaat. Dat betekent echter niet dat het klimaat overal in het land hetzelfde is! In het noorden van Portugal is het vaak wat frisser en vochtiger, terwijl het in het zuiden in het algemeen het hele jaar droog en zonnig is. Hoe meer landinwaarts en hoe dichter bij de Spaanse grens, hoe hoger de temperatuur. Vanwege het fijne klimaat is Portugal een perfecte vakantiebestemming voor zowel mensen die er graag op uitgaan als mensen die liever af en toe rustig tijd in en rondom hun vakantiehuisje doorbrengen, aan zee of op het platteland.

Flora en fauna van Portugal

Je zou misschien denken dat de natuur hetzelfde is als dat van Spanje, maar dit is niet juist. Het noorden van Portugal is rijk aan bergen met daaromheen vrij vochtige en groene gebieden. Hier vind je ook vooral bomen zoals kastanjes, eiken, berken en pijnbomen. Het midden van Portugal is dan weer minder bergachtig en ook minder vochtig en groen dan het Noorden. In het Zuiden is het vooral wat droog en subtropisch. Op het vaste land zijn er vooral herten, geiten, konijnen, hazen en wilde zwijnen te vinden. Maar natuurlijk kom je ook in de zee van Portugal vele dieren tegen! Denk aan zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen. Deze dieren kun je allemaal spotten tijdens een boottocht. Door de ligging in Zuid-Europa, is Portugal een belangrijk onderdeel in de grote vogeltrek in het voorjaar en het najaar. Het ideale moment om vanuit je vakantiehuisje de natuur in te gaan en vogels te spotten.

Door de lange kustlijn van maar liefst 832 kilometer, is het strand nooit ver weg tijdens je vakantie in een Natuurhuisje in Portugal. Naast de grotere, druk bezochte stranden, zijn er ook kleine rustige strandjes te vinden tussen de kliffen waar je helemaal alleen kunt zingen. Naast zonnebaden en uitrusten, is Portugal ook een populaire bestemming om te surfen. Er wordt ook wel beweerd dat je in Portugal 364 dagen van het jaar kunt surfen, dus dat is perfect voor de surfliefhebbers!

Portugal telt slechts één officieel Nationaal park, die je dan ook echt niet mag missen tijdens je vakantie in Portugal. Dit park met een oppervlakte van 700km2 bevindt zich in het Noordwesten van het land. In dit gebied vind je bergen, schilderachtige dorpjes, bossen en watervallen. De omgeving is niet alleen geschikt voor wandelaars, maar ook voor klimmers en fietsers. Met een beetje geluk spot je groot wild zoals reeën, herten of zwijnen. En mocht je een wandeling met een ‘wolvengids’ plannen, dan zal je ook de Iberische wolf te zien krijgen! Dit prachtige natuurgebied is een waar pareltje in Portugal en erg uniek.

De Portugese keuken

De verschillende regio’s in Portugal hebben elk hun eigen traditionele gerechten, maar een ingrediënt wat regelmatig terugkeert is gedroogde kabeljauw. In Portugal wordt dit bacalhau genoemd. De bereiding is altijd verschillend, er zijn wel honderden recepten en ieder heeft een eigen mening over welke de beste is. Dit maakt de kabeljauw echter wel een variërend ingrediënt. Naast kabeljauw, zijn gegrilde sardines ook populair en als je zin hebt om verschillende soorten vis te proberen, dan is caldeirada een aanrader, dit is een stoofpot van verschillende soorten vis. Het is voor te stellen dat je niet heel de vakantie zin hebt in vis of om zelf te koken in jouw vakantiehuis. Gelukkig bevat de Portugese keuken ook allerlei vleesgerechten die voornamelijk gemaakt worden met rund, varken, lam of kip. Mocht je voor iets populairs willen gaan in het noorden, dan is arroz de cabidela een optie, dit is een schotel met rijst en kippenvlees wat gestoofd is in kippenbloed. Mocht je toch liever iets vertrouwds eten, dan zijn er diverse sandwiches met gegrild vlees.

Of je nu voor het eten, de stranden, de natuur, het heerlijke weer of de bergen komt in Portugal, je kunt al het natuurschoon en de rijke cultuur het beste verkennen vanuit een authentieke accommodatie. Je zult vast snel merken dat het lang niet zo makkelijk is om een authentieke accommodatie te vinden in Portugal, waar er zijn veel grootschalige hotels te vinden. Met Natuurhuisje wordt het een stuk gemakkelijker om een rustige vakantie in Portugal te beleven! In een Natuurhuisje kun je genieten van de pure rust, ruimte, privacy en natuur om je heen, zonder massatoerisme en herrie. Wil je Portugal dus eens van een andere kant zien en opgeladen terugkomen van vakantie? Kies dan voor een Natuurhuisje in Portugal!