Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Agrotoerisme wint al jaren aan populariteit, voornamelijk in mediterrane landen omwille van het heerlijke zuiderse klimaat, maar ook in onze eigen streken zijn er meer en meer mogelijkheden. Voor boeren is het namelijk een leuke manier om een extra inkomen te verdienen, én om toeristen een blik te gunnen in hun (harde) levensstijl.

Wat is het?

Toeristen die een combinatie zoeken tussen een gezellige natuurvakantie en de boerenstiel, vinden in een vakantieboerderij zeker wat ze zoeken. Vanbinnen geniet je van de klassieke uitstraling, natuurlijke kleuren en materialen, en de gezelligheid van een rustieke boerderij. Vaak zijn de slaapvertrekken nog authentiek en werden ze vroeger echt gebruikt voor de opslag van hooi en stro, of zelfs als een stal voor boerderijdieren. Meestal zijn ze echter wel gerestaureerd en voorzien van alle nodige voorzieningen en comfort. Sommigen zijn zelfs uitgerust met een zwembad, wellness of jacuzzi. Hierbij kan je vaak ook à la carte dineren. Denk dus aan een combinatie tussen een klassiek natuurhuisje en glamping. Daarbij komt wel de echte boeren levensstijl die je van dichtbij kan ervaren. Zo kan in vele accommodaties zelf de dieren verzorgen en meewerken op het land, wat vooral bij kinderen enorm populair is.

Activiteiten

Afhankelijk van het land en de regio waar je in een vakantieboerderij verblijft, zijn er tal van activiteiten die je kan ondernemen zodat je je nooit hoeft te vervelen. Zoals al vermeld mag je in sommige boerderijen effectief meehelpen bij de dagdagelijkse werkzaamheden. Zo kan je leren hoe je koeien moet melken, mag je de dieren eten geven, de eitjes bij de kippen gaan rapen, of fruit en groenten gaan plukken op het veld. Op andere boerderijen mag je zelfs leren paardrijden! Naast activiteiten op de boerderijen zelf, zijn er in de omliggende regio’s ook steeds andere dingen te doen. De meeste boerderijen bevinden zich namelijk in de buurt van bossen of andere natuurdomeinen, waardoor het ook de uitgelezen plek is om te gaan wandelen of fietsen. Ook verkopen de boerderijen vrijwel altijd hun producten zoals kazen en vlees aan de bijliggende dorpjes. Deze zijn het ook altijd waard om even te verkennen, de drukte van je dagelijkse leven even te vergeten, en de geur van vroegere tijden op te snuiven.

Soorten boerderijen

De beschikbare boerderijen gaan van enorm sober en beperkt, tot zeer luxueus en uitgebreid. Zonder twijfel is ook de regio waarin je overnacht van groot belang bij de inrichting en stijl van de boerderijen. Eén ding is echter zeker; een verblijf op een vakantieboerderij biedt plezier voor jong en oud!