Vakantiehuizen in Vlaanderen

Bij Natuurhuisje.be vind je een ruim aanbod van meer dan 150 vakantiehuizen in Vlaanderen. Vlaanderen vormt grofweg de noordelijke, Nederlandstalige helft van België en bestaat uit verschillende provincies, te weten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De zuidelijke helft van het land wordt gevormd door Wallonië, waar overwegend Frans gesproken wordt. Vlaanderen grenst, behalve aan Wallonië, ook aan het noorden van Frankrijk en aan de Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Lees meer over vakantiehuizen in Vlaanderen

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Vakantiehuis Vlaanderen

Vlaanderen vormt grofweg de noordelijke, Nederlandstalige helft van België en bestaat uit verschillende provincies, te weten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De zuidelijke helft van het land wordt gevormd door Wallonië, waar overwegend Frans gesproken wordt. Vlaanderen grenst, behalve aan Wallonië, ook aan het noorden van Frankrijk en aan de Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Natuur en cultuur

Zowel op het gebied van natuur als op het gebied van cultuur(historie) valt er in Vlaanderen een hoop te beleven. Dit maakt een vakantiehuis in Vlaanderen heel geschikt voor jong en oud, maar ook voor zowel een actieve als een ontspannen vakantie. In Vlaanderen bevinden zich verschillende natuur- en bosgebieden, waaronder ‘t Zwin, het Peerdsbos, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en Nationaal Park Hoge Kempen. Het landschap varieert er van vlak aan de kust tot licht glooiend in het binnenland, wat het heel geschikt maakt om in alle rust te kunnen wandelen en fietsen.

De Vlaamse natuur

In de buurt van onze natuurhuisjes vind je prachtige natuurgebieden. Wat dacht je van natuurgebied de Westhoek? Dit is het grootste duingebied van de Vlaamse kust, en wordt gekenmerkt door glooiende duinlandschappen. Je vindt hier zowel strand-, voor- en stuifduinen.

Spot de verschillende dieren

Ondanks dat België een redelijk klein land is, zijn er nog veel dieren te vinden. De vele bossen bieden een leefgebied voor de vele verschillende diersoorten. Er groeien talloze houtachtige en kruidachtige planten, die een biotoop vormen voor de verschillende diersoorten. Zo zoeken zoogdieren in de winter hun toevlucht bij de sparrenbossen. De everzwijnen, reeën en herten leven samen met vossen, eenhoorns, hazen, wilde katten of de marter. In de bomen leven het roodborstje, de mus, sperwer, klapekster, vink en mees. Maar ook vogels als de oehoe, de uil en sinds enkele jaren de zwarte ooievaar zijn te zien in de boomtoppen. Je kunt tijdens de vakantie dus ook vogels gaan spotten!

Het Zwin natuurpark

In Vlaanderen is van alles te doen en een prachtig gebied dat je daar niet mag missen is het Zwin natuurpark. Je kunt er onder andere terecht voor het maken van privéwandelingen met jouw eigen gids. Daarnaast is het Zwin een belangrijk overwinteringsgebied voor ganzen en eenden. Ook vinden veel bijzondere vogels er in de lente hun broedplaats. Je kunt je dus wel voorstellen dat er het hele jaar door van alles te bewonderen is. Een aantal zeldzame vogels die er onder andere voor komen zijn de kraanvogel, de koereiger, de steppekiekendief en de reuzenstern.

Er is hier genoeg te doen

Door heel België lopen rivieren waardoor dit land perfect geschikt is om eens lekker in het bootje te stappen. Wat het huren van een kano of kajak extra leuk maakt is het feit dat je het met z’n allen kunt doen. Deze activiteit is ook prima uit te voeren als je alleen bent of met z’n tweeën, maar zelfs de kinderen vinden dit geweldig om te doen! Het kan spannend zijn, maar dat hangt er maar net vanaf welke rivier of route je kiest. Wanneer je met kleine kinderen gaat kajakken is het natuurlijk leuk om een wat rustigere route uit te kiezen. Ook is het leuk om langs prachtige natuurgebieden te varen en af en toe wat mooie foto’s te maken. Vergeet je waterdichte zakje niet voor je belangrijke spullen!

Wandelen of fietsen

Als er iets is dat je in België perfect kunt doen dan is het wel op ontdekkingsreis op de fiets of te voet gaan. Er zijn zoveel verschillende landschappen, dat het wel belangrijk is om van tevoren goed na te denken waar en hoeveel jullie willen gaan wandelen. Goede wandelschoenen zijn dan ook onmisbaar. Ook is het handig om een rugzak mee te nemen met daarin wat te eten en te drinken, voor het geval jullie in the middle of nowhere terechtkomen. Blijf je aan de kust dan kunnen jullie natuurlijk prachtige strand- en duinwandelingen gaan maken.

Genieten van de rust, vrijheid en van elkaars gezelschap

Wanneer jij en je partner allebei een drukke baan hebben en daarnaast misschien ook nog allemaal leuke, maar tijdrovende hobby’s, kan dat best eens wat stress opleveren. Zo kan het zijn dat je regelmatig het gevoel hebt dat je ‘echt even toe bent aan vakantie’. Heerlijk even ontspannen en tijd voor jezelf nemen in plaats van altijd maar rond te rennen voor anderen. Ook voor een flinke dosis cultuur ben je in Vlaanderen op de juiste plek, want je vindt er verschillende eeuwenoude steden die een bezoek meer dan waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven of Brussel? Stuk voor stuk bruisende steden met musea, pleinen, parken, begijnhoven, smalle straten, prachtig bewaarde herenhuizen en waterrijke stadscentra.

Het weer in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt er gesproken van een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers er vrij warm zijn en de winters zeer mild. Juli is in dit gebied de warmste maand en Januari de koudste maand. Het hele jaar door valt er neerslag, maar in de vroege zomermaanden valt de minste neerslag. Kans op sneeuw en vorst is hier bijna niet. Wanneer er sprake is van een Oostelijke stroming kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen. Aan de andere kant kan diezelfde stroming in de winter voor zeer lage temperaturen zorgen. Heel af en toe zorgt dit toch voor temperaturen onder het vriespunt.

Uiteraard is de zomer het perfecte moment voor een heerlijke vakantie in Vlaanderen, helemaal als je bij de kust wilt verblijven. Het is dan ook niet zo gek dat het verkeer ernaartoe in de zomermaanden dan ook volop aanwezig kan zijn. Tijdens de zomervakantie kan het daarom verstandig zijn om een aantal dagen eerder of later te vertrekken om files te voorkomen. Normaal gesproken komt het kwik in de zomermaanden nauwelijks boven de vijfentwintig graden, maar op heldere zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden Celsius. Op deze dagen is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water.