Vakantiehuisje Moezel

Ben je op zoek naar een grandioze vakantiebestemming dichtbij huis? Ga dan eens op vakantie naar de Moezel! In het prachtige Duitsland vinden we de Moezel, wat een 544 kilometer lange rivier is die ontspringt in de Franse Vogezen en uitmondt nabij Koblenz in de Rijn. De natuur rondom deze rivier is werkelijk wonderschoon. Je vindt hier namelijk veel bosrijke gebieden, historische steden en prachtige kastelen langs de rivier. En natuurlijk komt de Moezel wijn uit deze regio!

Lees meer over Vakantiehuisje Moezel

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Vakantiehuisje Moezel

Ben je op zoek naar een grandioze vakantiebestemming dichtbij huis? Ga dan eens op vakantie naar de Moezel! In ons prachtige buurland Duitsland vinden we de Moezel, wat een 544 kilometer lange rivier is die ontspringt in de Franse Vogezen en uitmondt nabij Koblenz in de Rijn. De natuur rondom deze rivier is werkelijk wonderschoon. Je vindt hier namelijk veel bosrijke gebieden, historische steden en prachtige kastelen langs de rivier. En natuurlijk komt de Moezel wijn uit deze regio!

De landschappen langs de Moezel zijn uiterst romantisch en prachtig op elke manier mogelijk. De natuur in deze regio is uitgestrekt en naast bossen vind je hier ook vele wijnvelden, pittoreske dorpjes en prachtige kastelen. Je kunt dit gebied verkennen te voet, op de fiets of natuurlijk met een prachtige boottocht. Zo’n boottocht brengt je gegarandeerd langs alle mooie plekjes in de regio, en wie weet zie je vanaf je bootje wel een visarend die in een grote snelheid een paar grote vissen uit het water pakt!

Verken de prachtige natuur

Langs de Moezel vind je een erg gevarieerd landschap. De groene lappendekens van velden, de hoogvlaktes, bossen en heldere meren zorgen voor betoverende uitzichten. Door de grote variaties in het landschap, is de fauna in de regio ook erg afwisselend. Het gebied is immers niet voor niets zo geliefd als vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. De vele soorten zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en insecten zijn een lust voor het oog.

Met een beetje geluk kun je zelf zien hoe bevers het landschap naar hun wens inrichten en misschien zie je zelfs de oehoe tijdens zijn jachtvlucht. De kleuren van de ijsvogel zijn schitterend als hij het water induikt van de heldere beken en riviertjes om een visje te vangen. Het is ongelofelijk hoeveel dieren er te bewonderen zijn in dit prachtige groene gebied, je kan er niet omheen. De zeldzame libellen en vlindersoorten vallen bijna iedereen wel op, zoals de met uitsterven bedreigde blauwe vuurvlinder.

Natuurgebied de Eifel

Dit natuurgebied bevindt zich ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het landschap in de Eifel is een prachtige reflectie van de geologische ontwikkeling van dit gebied. Dalen die door rivieren gevormd zijn, gedoofde vulkaankegels, bizarre rotsformaties en gelaagde hoogtes. En dat allemaal zorgt voor een gebied met ongetemde wildernis in Belgie en Duitsland. Doordat het park op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, wordt het hierdoor ook beschermd. Het zuidoostelijke deel wordt ook wel Vulkaan-Eifel genoemd en dat is niet zonder reden.

Hier vindt je kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen. Hierdoor sloegen er grote gaten in de bodem, het is dus niet hetzelfde als echte vulkaankraters. De meeste kraters zijn gevuld met grondwater. Dit worden Maaren genoemd. Geologisch gezien is het gebied nog actief, blijkt uit onderzoek. Het hele Eifelgebied stijgt maar liefst 1 a 2 millimeter per jaar! Vulkanisme is hier niet ontstaan door het gevolg van plaatbewegingen, maar doordat de vulkanen in de Eifel gevormd zijn boven een zogenaamde hotspot. Een hotspot is een plek op aarde waar zogenaamde mantelpluimen, een soort kanalen, aanwezig zijn. Magma uit de diepte wordt aangevoerd door deze kanalen.

Er zijn volop mogelijkheden tot vermaak

De Moezelstreek concentreert zich vooral rond - de naam zegt het al - de Moezel. Deze rivier baant zich al kronkelend een weg door het glooiende landschap. Op veel plekken langs de rivier bevinden zich aan weerszijden de vele wijnranken. Hier komen dan ook de bekende witte Moezelwijnen vandaan. Tijdens jouw wandel- of fietstocht door dit heuvelachtige landschap is het natuurlijk mogelijk om deze wijnen te proeven. Een bijzondere manier om de hoogtepunten van de Moezel te bezoeken, is door een deel van de Moselsteig te bewandelen. Deze wandelroute van ruim 350 kilometer lang verbindt de mooiste plekken van het cultuurhistorische landschap met elkaar. Ben jij eerder een liefhebber van fietsen? Ook dan ben je in de Moezel aan het juiste adres. Er zijn honderden kilometers aan fietspaden. Zo’n 240 kilometer daarvan betreft de Moselradweg, die je dwars door het adembenemende landschap brengt.

Hoewel je in de Moezel heel actief bezig kunt zijn, kun je er tijdens een weekendje weg namelijk ook prima ontspannen. Ga romantisch uit eten, wandel door fotogenieke en sfeervolle wijndorpjes of bezoek historische steden als Trier, Cochem en Koblenz. Vanuit Cochem is het tevens mogelijk om op één van de rondvaartboten te stappen. Onderweg laat je je verbazen over de mooie rivieroevers met imposante kastelen. Veel hoogtepunten in deze streek staan - terecht - op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een echt hoogtepunt is de stad Trier. Deze stad wordt ook wel ‘het tweede Rome genoemd, en dat is niet voor niks! Het is hier een waar openluchtmuseum waar je je ogen uit kunt kijken.

Perfect weer om te wandelen en fietsen

Er is sprake van een gematigd zeeklimaat in het gebied rondom de Moezel. In de zomer ligt de temperatuur vaak rond de twintig graden Celsius en tijdens de winter komt de temperatuur niet vaak onder de nul graden. Doordat het maar zelden extreem warm of koud is, is de Moezel de ideale bestemming om er lekker op uit te gaan.

In de winter is er kans op een adembenemend wit gekleurd landschap. Ideaal om de feestdagen door te brengen met familie of vrienden, of gezellig met zijn tweetjes in een vakantiehuisje. In de lente kleurt het voorjaar het witte landschap om in een landschap vol kleur en vrolijkheid. Een prachtig moment om te wandelen terwijl de vogels om je heen fluiten en de bomen hun bladeren weer terugkrijgen.

De zomers zijn aangenaam en het geschikte moment om te kanoën of mountainbiken bijvoorbeeld. Tot slot de herfst, in dit seizoen is het vrij rustig in de regio, terwijl het misschien wel het mooiste seizoen is langs de Moezel. De dagen worden korter en de bossen kleuren prachtig in rode en gele tinten. Vooral voor wandelingen is deze periode erg aantrekkelijk, maar ook voor motortochten of gezellige autoritjes. Tussen september en oktober is de kans het grootst dat je kan genieten van een gouden herfst met hier en daar nog wat zonnige dagen tussendoor.