Vakantiehuizen Nederland 2023

Dat er in Nederland vele prachtige natuurplekjes te vinden zijn bewijst het aanbod vakantiehuizen op Natuurhuisje.be. Elk vakantiehuis is prachtig gesitueerd op een mooie plek in de Nederlandse natuur. Nederland is namelijk niet alleen een land van dichtbevolkte gebieden en lange kassen, maar ook een land van ruige bossen, uitgestrekte moerassen en eindeloze duinen. Een grotere variatie in natuurgebieden op zo’n kleine oppervlakte is bijna niet mogelijk. Vanuit de vakantiehuisjes is de natuur altijd op loopafstand, en stap je direct in een prachtige omgeving!

Lees meer over vakantiehuizen in Nederland
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Nederland

Dat er in Nederland vele prachtige natuurplekjes te vinden zijn bewijst het aanbod vakantiehuizen op Natuurhuisje.be. Elk vakantiehuis is prachtig gesitueerd op een mooie plek in de Nederlandse natuur. Nederland is namelijk niet alleen een land van dichtbevolkte gebieden en lange kassen, maar ook een land van ruige bossen, uitgestrekte moerassen en eindeloze duinen. Een grotere variatie in natuurgebieden op zo’n kleine oppervlakte is bijna niet mogelijk. Vanuit de vakantiehuisjes is de natuur altijd op loopafstand, en stap je direct in een prachtige omgeving!

Nederland kent veel gevarieerde landschappen: grote en kleine bosgebieden, rivierlandschappen, lange kuststroken met duinpannen en zandstranden, oer Zuid-Hollandse polderlandschappen, zandverstuivingen, de Achterhoekse coulissen en niet te vergeten het Limburgse heuvellandschap. Met tal van mogelijke outdoor- én indoor-activiteiten die het land te bieden heeft, zul je je niet snel vervelen. Nederland is daarmee in ieder jaargetijde een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud. Door de relatief kleine oppervlakte van het land zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden of bossen. Wel zo fijn!

De eigenaren van de vakantiehuizen zijn zelf ook geïnspireerd door de natuur en zullen je meestal graag informeren over de mooiste plekjes in de omgeving. Sommige huiseigenaren zijn zelfs bereid je de hoogtepunten in de omgeving te laten zien. Daarnaast zijn er in de vakantiehuizen informatiebundels aanwezig, waarin er informatie gegeven wordt over de bijzonderheden van de streek. Op deze manier ben je altijd goed geïnformeerd.

Ontdek de prachtige Nederlandse natuur

Hoewel Nederland bekend staat als een goed bebouwd oppervlakte, blijft er nog talloze vierkante kilometers aan natuur over voor de natuurliefhebber. Iedere provincie heeft zo zijn eigen natuurgebieden- en parken die voorzien zijn van duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden waarvandaan je de flora en fauna van desbetreffend gebied goed kunt leren kennen. Leer de kracht van de zee en het leven onder NAP kennen in Zeeland, wandel door de uitgestrekte bossen van Brabant, bezoek het glooiende landschap van Limburg, wandel over de heiden en langs de rivierbedingen van Gelderland, ontdek de hunebedden van Drenthe of ga wadlopen op één van de Wadden Eilanden in het noorden van het land.

In het noorden van het land kun je het Nationale Park Dwingelderveld bezoeken. Dit nationale park heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Nederland. Of breng een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar je dieren zoals wilde zwijnen, vossen en edelherten kunt spotten terwijl je over de heide en door de bossen loopt. Meer dan de helft van dit Nationale Park bestaat uit bosgebied. De andere helft wordt gevuld met heideterreinen, open stuifzandgebieden en grasvlaktes. Houd tijdens een bezoek aan één van de wild observatiepunten rekening met de windrichting; zodra de dieren je ruiken zijn je kansen verkeken! In het park vind je vele soorten bijzondere vogel- en insectensoorten.

Wil je liever vogels spotten? Breng dan vooral een bezoek aan het Nationale Park De Biesbosch.

Dit nationale park heeft de internationale status van wetland. Dergelijke gebieden zijn internationaal belang voor grote aantallen vogels. Hier komen planten voor die een voorkeur hebben voor water. Twee bijzondere van deze planten zijn de spindotter en de driekantige bies. De spindotter is een variant van de dotterbloem die vrijwel nergens anders ter wereld voorkomt. Een andere plant die erg typerend is voor het Nationaal Park is riet. Vrijwel overal waar je kijkt is er wel een rietkraag te vinden. In 1988 is de bever met succes geherintroduceerd in dit gebied. Misschien spot jij er wel één tijdens een speciale fluister-bevertocht!

Ga er op uit

Je wilt eropuit gaan om het gebied te leren kennen. Wandelen of fietsen zijn dan ook populaire activiteiten voor natuurvakanties in Nederland. Gelukkig zorgen de vele kilometers aan wandelpaden en fietsroutes ervoor dat je op een actieve manier het landschap binnen eigen landsgrenzen kunt ontdekken. Ze zorgen ervoor dat je de hoogtepunten van een provincie niet hoeft te missen.

Boek een natuurhuisje op een centrale locatie in het land óf ontdek de natuur aan de hand van een langdurige wandeling zoals door een deel van het Pieterpad, Kustpad, Pelgrimspad of Trekvogelpad te belopen. Maar je kunt op veel meer manieren de natuurparken ontdekken. Wat denk je van met een bootje varen door de Biesbos, kanoën over het Veerse Meer, een parachutesprong voor de waaghalzen in Texel of mountainbiken in Limburg? Wie weet spot je nog één van de vele dieren die wonen in de natuurparken van ons eigen land. Zo heb je kans om het edelhert, het wilde zwijn, het ree, de das, de vos of één van de vele vogelsoorten te spotten. Deze leven namelijk in verschillende gebieden in heel Nederland.

Door de relatief korte afstand naar én de korte afstanden in Nederland vallen tijdens een vakantie cultuur en natuur ideaal te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een verblijf in Den Haag waar je kunt genieten van de stadse gezelligheid, maar waar je binnen no time op het heerlijke strand van Scheveningen bent om te zonnen. Ook vind je door het hele land bourgondische steden waar je op een typisch Nederlandse manier kunt genieten van al het goede in het leven. Een typisch bourgondische stad is bijvoorbeeld Maastricht. Hier zal je kunnen genieten op één van de vele terrassen onder het genot van een lekker borrelhapje en een lokaal speciaal biertje. Vanuit Maastricht zit je tevens binnen no time in de prachtige Limburgse heuvels waar je je hart kunt ophalen in de natuur onder het genot van een lange wandeling of fietstocht. Deze groene heuvels zijn echt uniek in Nederland!

Zoals je waarschijnlijk aan doorhebt, is een vakantie in Nederland dus erg veelzijdig. Je kunt gemakkelijk afwisselen tussen natuur en cultuur, en ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Denk maar aan een uitstapje naar Madurodam of naar één van de dierentuinen die Nederland rijk is. Bestemmingen zoals Giethoorn, Gouda en Heusden zijn ook zeker een bezoekje waard. Met de vele wateren die Nederland rijk is kun je je ook uitstekend een weekendje vermaken met watersporten, boottochten en zwemplezier. Er zijn volop plekken waar je nog kunt genieten van ongerepte en onontdekte Nederlandse natuur.

Bezienswaardigheden in de natuur

Bij een Nationaal Park denk je wellicht meteen aan beroemde parken in het buitenland. Toch heeft Nederland ook een flink aantal natuurparken waar je je in een echt paradijs waant! Voor een vakantie in de natuur zit je in Nederland dus wel goed.

Nationaal Park De Biesbosch

Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park de Biesbosch op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Dit natuurgebied is rijk aan vele wateren wat prachtige vergezichten oplevert. In dit natuurgebied kun je prachtige boottochten maken om de omgeving te verkennen. Ook vogelspotters zullen hier helemaal hun hart kunnen ophalen, want er leven hier talloze vogels. Met een beetje geluk zal je zelfs bevers kunnen spotten! Een erg bijzondere ervaring. Houd je van watersport? Ook dan zit je in de Biesbosch helemaal goed. Waar je ook komt in de Biesbosch, water speelt er de hoofdrol.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een ander welbekend natuurgebied in Nederland is het Nationale Park de Hoge Veluwe. Dit gebied staat bekend om zijn eindeloze bossen, heidevelden en zandvlaktes. Hierdoorheen kun je een spectaculaire wandeling maken. De kans bestaat dat je hier een dier zoals een edelhert, een wild zwijn of een vos zult spotten! Ook aan verschillende vogel- en insectensoorten is er in dit natuurgebied geen gebrek. Daarnaast zit je zo in het Kröller Müller museum, waar je de op één na grootste Van Gogh verzameling vindt in het land. Naast wandel-, fiets, paardrij- en segwaytochten kun je hier ook prima vissen.

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen behoort ook tot de mogelijkheden voor een vakantie in Nederland. De provincie Noord-Brabant is de trotse ‘eigenaar’ van het grootste stuifzandgebied van Europa: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen! Een ideale plek om vanuit jouw glamping accommodatie heerlijk te wandelen of fietsen! In het uitgestrekte park vol heide, bossen en stuifvlaktes kun je urenlang heerlijk rondstruinen, fietstochten maken door uitgestrekte bospercelen, boomhutten bouwen of paardrijden en mountainbiken over heuvels.

Je ziet dus maar dat er in Nederland talloze Nationale Park zijn die je tijdens je vakantie kunt bezoeken! Maar het houdt niet op bij de Nationale Parken. Nederland beschikt namelijk ook nog eens over prachtige kustlijnen waar je ’s zomers heerlijk kunt baden of kunt doen aan watersporten.

Het onvoorspelbare Nederlandse weer

Het weer in Nederland kan erg onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen zijn de winters en zomers relatief mild en is er gedurende het hele jaar kans op neerslag. Nederlandse zomers zijn meestal erg onvoorspelbaar en wisselvallig. Tijdens de zomer kan er een zeer grillig verloop zijn van temperaturen en weerbeeld, zo kan een warme en zonnige juni opgevolgd worden door een natte en grijze juli. Ook kan er zo ineens een hittegolf over het land trekken die opgevolgd wordt door flink wat regenbuien. De grootste kans op zon heb je langs de kust en dan vooral op de Waddeneilanden, de kop van Noord Holland en in Zeeland.

Ook de winters zijn onvoorspelbaar. In januari kan het ’s nachts tien graden vriezen, maar de temperatuur kan overdag ook weer oplopen tot ruim boven de 10 graden. Er valt de laatste jaren vaak onvoldoende sneeuw om een wit landschap te krijgen en ook is het vaak niet koud genoeg om te kunnen schaatsen. Verblijf je in Limburg, dan is er in de winter vaak wel kans op sneeuw, de meeste jaren kun je hier ten minste een paar dagen genieten van een wit landschap.

Er is geen beste reisperiode voor een glamping vakantie in Nederland, dit is namelijk afhankelijk van je reisdoel en je verwachtingen. Het is wel altijd een goed idee om van te voren te weten wat voor weer het wordt, zodat je weet wat je kan verwachten tijdens je vakantie. In het voorjaar begint de natuur weer op te leven. De bomen krijgen bladeren, de vogels gaan weer zingen en bloemen beginnen te bloeien.

Het voorjaar is dus een ideale periode om de prachtige natuur eens goed waar te nemen. Maar ook de zomer, herfst en winter zijn geschikt om op vakantie te gaan! In de herfst zijn de temperaturen vaak nog aangenaam en als je dicht bij het strand verblijft kun je genieten van heerlijke strandwandelingen over een van de vele stranden. Daarna kun je lekker opwarmen in een strandtent, of in je vakantiehuisje! Verblijf je elders in het land dan is er ook genoeg te doen, al onze natuurhuisjes bevinden zich namelijk dichtbij de mooiste natuur!

Nederland heeft vele leuke gebieden waar je kunt verblijven

Interessante opties zijn er genoeg en uiteraard liggen de natuurhuisjes zoals je van ons gewend bent midden in de natuur. Tijdens jouw vakantie word je dus ’s ochtends in alle rust wakker van het gefluit van de vogels of het ruisen van de wind in de bomen. Je hoeft lang niet altijd ver weg op vakantie te gaan om een fijne vakantie te beleven, in Nederland zijn er nog meer dan genoeg mooie plekjes in de natuur!

Waddeneilanden

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vormen samen de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Deze eilanden bevinden zich in een dynamisch gebied, wat ervoor zorgt dat de eilanden voortdurend in beweging zijn. De meeste dorpen en vakantiehuizen op de Wadden zijn dan ook gelegen aan de westkant van de eilanden, omdat door het ‘wandelen’ van de eilanden aan de oostkant grote zandbanken ontstaan. In de loop der jaren zijn daardoor al diverse huizen en dorpen in zee verdwenen.

Drenthe

Met maar liefst drie Nationale Parken barst de provincie Drenthe van het natuurschoon. Er valt dan ook volop te ontdekken en te zien. Allereerst is er bijvoorbeeld het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit natuurgebied op de grens van twee provincies: Drenthe en Friesland. Bossen, heidevelden en stuifzandgebieden kenmerken het gebied. Door dit gevarieerde landschappen hebben veel diersoorten het park inmiddels tot hun leefgebied gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de steenmarter, de buizerd, de raaf, de levendbarende hagedis en de adder. In Appelscha en Diever bevinden zich een bezoekers- en informatiecentrum; beide een goede uitvalsbasis om het Drents-Friese Wold in te trekken. Je vindt er allerhande informatie over fietsroutes en bezienswaardigheden, zoals een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant herbergt een hele hoop natuurschoon. Het is daarmee een heerlijke vakantiebestemming voor jong en oud, maar ook voor natuurliefhebbers, watersporters, rustzoekers, gezinsvakanties of een romantisch weekendje weg. De aanwezigheid van zoveel fraaie natuur zorgt ervoor dat je vanuit een vakantiehuisje in Noord-Brabant binnen no-time in de bossen, op de heide, op het platteland of op een dijk staat. Fiets- en wandelmogelijkheden te over!

Vakantiehuisje Noord-Holland
Vakantiehuisje Utrecht

Overnacht in een van de verschillende accommodaties

In Nederland zijn veel verschillende accommodaties te huur. Verblijf bijvoorbeeld in een van de glamping accommodaties, waarbij je kampeert in luxe en dus geniet van een comfortabel verblijf in de natuur. Al onze natuurhuisjes bevinden zich niet op grootschalige campings of grote vakantieparken, waardoor je volop kunt genieten van rust, ruimte, privacy en groen om je heen.

Bed and Breakfast

Een B&B is een accommodatie in het huis of op het erf van de eigenaren, waardoor het verblijf erg persoonlijk en gezellig wordt. Je kunt namelijk altijd terecht met al je vragen bij de vriendelijke verhuurders! Zo kom je nog eens achter de leukste tips over de omgeving, om zo de mooiste stadjes, natuurgebieden en wandelroutes te ontdekken. Zoals de naam al doet vermoeden, zit er in een B&B natuurlijk ook een heerlijk vers ontbijtje inbegrepen.

Bungalow

Omdat alle vertrekken in een bungalow zich op de begane grond bevinden, is een bungalow eigenlijk voor bijna iedereen goed begaanbaar. Doordat alles zich op één verdieping bevindt, is er veel openheid en dit creëert vanzelf al een hoop gezelligheid. En dat is natuurlijk wat je wilt als je samen op vakantie zijn! Dus of je nu met je hele gezin gaat genieten van een wandelvakantie, met z’n tweeën wil gaat fietsen of met je vriendengroep een vakantie wilt vol stoere activiteiten: in een bungalow zit je goed! En als je dan ook nog eens in een heerlijk groene omgeving verblijft, is je vakantie al geslaagd.

Vakantievilla

Voor wie graag veel ruimte heeft op vakantie met aardig wat luxe is een vakantievilla de ideale accommodatie! De meeste mensen kiezen voor een vakantievilla als accommodatie vanwege de vele faciliteiten die dit biedt. Je kunt rekenen op alle gemakken die je thuis ook hebt, zoals een eigen comfortabele badkamer, een ruime goed uitgeruste keuken en gezellige gemeenschappelijke ruimtes. Door de vele gemeenschappelijke ruimtes en verschillende slaapkamers die een vakantievilla heeft is dit type accommodatie uiterst geschikt voor grote reisgezelschappen, zoals families, vriendengroepen en teamuitjes.

Kleinschalig vakantiepark

Een kleinschalig vakantiepark verschilt van de grote vakantieparken doordat je hier een stuk minder huizen en grote voorzieningen vindt. Een kleinschalig vakantiepark is ideaal voor mensen die met beperkte voorzieningen uit de voeten kunnen en geen behoefte hebben aan grote zwembaden of grote, georganiseerde activiteiten. Een kleinschalig vakantiepark is daarom ideaal voor de rustzoekers die zich graag willen onderdompelen midden in de natuur en die rust en ruimte verkiezen boven lawaai en drukte.