Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Weekendje weg in Frankrijk

Frankrijk is al jaar en dag één van de meest populaire reisbestemmingen van Europa. De prachtige natuur, de pittoreske stadjes, de heerlijke zandstranden, … Frankrijk heeft het allemaal. Het noorden staat eerder bekend voor de wilde natuur, het zuiden voor de stranden. Beide regio’s hebben echter voor elk wat wils.

Lees meer over een weekendje weg in Frankrijk

Weekendje weg in Frankrijk

Frankrijk is al jaar en dag één van de meest populaire reisbestemmingen van Europa. De prachtige natuur, de pittoreske stadjes, de heerlijke zandstranden, … Frankrijk heeft het allemaal. Het noorden staat eerder bekend voor de wilde natuur, het zuiden voor de stranden. Beide regio’s hebben echter voor elk wat wils.

Noord- en Centraal Frankrijk

Bretagne

Het schiereiland Bretagne wordt voornamelijk gekenmerkt door akkers en weilanden. Er is echter één zeer bekend bos waar de legende van koning Arthur vaak ter sprake komt, namelijk het bos van Huelgoat. Aan de kuststreek dan weer komen jaarlijks talloze wandelaars van de mooie wandelroute van Sentier des Douaniers genieten, welke van de baai van Mont-Saint-Michel tot aan Saint-Nazaire loopt. Daarnaast staan deze gebieden erom bekend enorm veel vogels te herbergen, o.a. papegaaiduikers en jan-van-genten. 

Pays de la Loire

Pays de la Loire is, zoals de naam al doet vermoeden, genoemd naar de machtige rivier die hier doorstroomt. Hierbij loopt ook de bekende fietsroute La Loire a Vélo, een 900km lange route om het landschap in alle rust te ontdekken, en activiteiten kan doen voor groot en klein. Daarnaast heeft Pays de la Loire ook een mooie kustlijn met heerlijke zandstranden, zoals het gezellige Saint-Jean-de-Monts en Saint-Gilles-Croix-de-Vie.

Normandië 

Normandië staat voornamelijk bekend omwille van de invasiestranden van D-Day, waaronder het beroemde Omaha Beach, maar ook minder bekende plekjes zoals Arromanches en Pointe du Hoc. Daarnaast vind je in het noorden van Normandië het prachtige natuurpark Boucles de la Seine Normande, waar je ook imposante abdijen kan treffen, en in het noord-westen vind je Marais du Cotentin et du Bessin, een eerder moerassig gebied met veel sloten en rivieren, alsook duizenden vogels die op weg zijn naar Afrika om te overwinteren.

Hauts de France 

Hauts-de-France staat in de wereld van natuurliefhebbers bekend om haar regionale natuurparken van Avesnois, Les Caps et Marais d’Opale aan de kust, Scarpe-Escaut aan het noorden bij de Belgische grens, en Oise-Pays de France. Deze parken zijn stuk voor stuk de moeite waard, maar ook de baai van de Somme verdient een plaats op je lijst. Deze plek kan dierenliefhebbers ook zeker bekoren door de vele vogels die er te spotten zijn, alsook de zeehondenkolonie die in de baai verblijft.

Ile-de-France

Deze regio staat vooral bekend omwille van de hoofdstad Parijs. Naast bruisende steden bevat deze regio ook veel natuurparken, zoals Parc du Vexin. In dit park worden in de zomermaanden vaak boottochten georganiseerd om prachtige landschappen van dichtbij te kunnen bewonderen. Ook de het park van Fontainebleau staat bekend om de mooie natuur, voornamelijk door de vele rotsen die de bosrijke omgeving een mythologisch karakter geven.

Centre-Val de Loire

Zoals de naam doet vermoeden, wordt deze regio gekenmerkt door de vallei van de Loire, maar ook door haar bijnaam ‘De tuin van Frankrijk’. Daarnaast kan je heerlijk wandelen in het Regionaal Natuurpark van la Brenne, bekend voor de verschillende aangelegde visvijvers en meren, alsook de rijke fauna en flora.

Grand Est 

Aangrenzend aan de Belgische Ardennen, ligt de regio van Grand Est. Deze regio heeft ook enkele mooie natuurparken, in het bijzonder dat van Ballons des Vosges, ofwel de Vogezen, ten westen van de grens met Zwitserland. Dit gebied is een enorm populaire trekpleister voor wandelaars, en strekt zich uit over meer dan 3000 vierkante kilometer. Dit maakt het tot één van de grootste natuurparken van Frankrijk. Het gebied bevat ook twee punten bij uitstek, namelijk de bergkam Hautes-Vosges, en het plateau des Mille Etangs, ofwel het gebied van Duizend Meren.

Bourgogne

Bourgogne, ook bekend als Bourgondië, is een kleurrijk gebied rijk vol heerlijke meren waarin je verkoeling kan zoeken, uitdagende gebergtes om te beklimmen, maar ook vol met wijngaarden die wereldwijd bekend staan als bij de besten ter wereld. Daarnaast vind je in deze streek talloze dorpjes waar de tijd ogenschijnlijk is blijven stilstaan, en waartussen je heerlijk kan fietsen om zo meer van het platteland in te ademen.  

Zuid-Frankrijk

Nouvelle Aquitaine

Deze streek staat vooral bekend omwille van de grootstad Bordeaux. Daarnaast zijn de Pyreneeën voor avonturiers een ware bron van plezier; rotsklimmen, canyoning, kajakken, wandelen, fietsen, … het kan er allemaal! Ook dierenliefhebbers worden door de omgeving vaak aangetrokken, omwille van de prachtige vogelreservaten Marais d’Orx en Teich.

Occitanie

Aangrenzend aan Nouvelle Aquitaine vind je Occitanië. Deze streek staat bekend omwille van haar middeleeuws karakter, en uiteraard ook door Pont Du Gard, waarbij je het indrukwekkende viaduct nog met je eigen ogen kan aanschouwen. Ook is de regio de thuis van nationale parken zoals dat van Haut-Languedoc, Maureillas-las-Illas, en vele anderen.

Provence-Alpes-Côte d’Azur

De streek van Provence-Alpes-Côte d’Azur, beter bekend als de Provence, staat wereldwijd bekend omwille van het heerlijke middellandse klimaat. Daarnaast is de streek enorm rijk aan watersportmogelijkheden in de Rhône, de grootste rivier uit de streek, of de vele bijrivieren zoals de Durance en Saône. Daarnaast herken je de omgeving ook omwille van haar prachtige paarse lavendelvelden.

Auvergne-Rhone-Alpes

Auvergne-Rhone-Alpes in het noorden van Zuid-Frankrijk, herbergt spectaculaire gebergtes waar sportievelingen vaak hun weg naar terugvinden. Activiteiten als kamperen, grotduiken, canyoning en rotsklimmen staan hierbij centraal, maar ook rustige wandelingen zijn hier perfect mogelijk. 

Bereik en accommodatie

De meeste toeristen nemen de vliegtuig of de trein naar Frankrijk. Op deze manier kost de trip slechts enkele uren, en is het dus de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Ontdek het aanbod van gezellige huisjes in het groen of in de bergen, en geniet een geheel weekend lang van alle moois dat Frankrijk te bieden heeft.