Agriturismo Sicilië

Sicilië, het prachtige eiland aan de punt van de laars van Italië, is het grootste eiland in de Mediterrane zee en een van de meest fascinerende plekken in dit gebied. Met ongeveer 1000 kilometer aan kustlijn, is Sicilië een populaire bestemming voor zonvakanties. Nergens schijnt de zon zoveel in Europa als in Sicilië. Het eiland verleidt reizigers met haar adembenemende variëteit tussen landschap en cultuur.

Lees meer over Agriturismo Sicilië

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Agriturismo Sicilie

Sicilië en Agriturismo; dé perfecte combinatie. Geniet van al het moois dat Sicilië te bieden heeft, terwijl je verblijft in een echt, Italiaans landhuis en leer de Italiaanse cultuur kennen. Bekijk ons aanbod en ontdek het mooie Sicilië!

Wat is Agriturismo

Misschien heb je geen idee waar je aan moet denken bij het horen van dit woord. Daarom zullen we eerst even wat uitgebreider ingaan op wat agriturismo precies is. Het is echt iets Italiaans en het staat voor boerderijen in Italië, die een woning of appartement aanbieden aan toeristen. Het is niet zo dat je er koeien gaat melken of schapen gaat scheren, nee het is meer dat je een gevoel krijgt van het echte landelijke leven in Italië. De accommodaties zijn vaak schitterend en je bevindt je dan ook meestal midden in de natuur. Ook kun je er vaak genieten van heerlijke wijn, wanneer ze er wijn maken, of van heerlijk, echt Italiaans eten.

De natuur op Sicilië

Sicilië is een van de bekendere regio’s van Italië en het is het grootste eiland in de Middellandse zee. De wonderschone kusten en het afwijkende droge binnenland geven landschappen die wij hier niet kennen. Het eiland ligt aan de punt van de zogenaamde laars en heeft een kustlijn van maar liefst 1000 kilometer. In het oosten, vlakbij de stad Catania, bevindt zich de vulkaan Etna die als een enorme bult in het landschap alom aanwezig is. De Etna is een actieve vulkaan met vijf actieve hoofdkraters. Op de hellingen zijn de kraters van uitbarsting en de lavastromen nog te zien. Gelukkig is het mogelijk de berg te beklimmen onder begeleiding van een gids, je kunt echter ook de stoeltjeslift gebruiken en vervolgens gebruik maken van de jeeps. Rondom de Etna is het overal relatief vlak. Hier worden grote hoeveelheden fruit verbouwd, vooral citroenen en sinaasappels.

Het eiland wordt gescheiden met het vaste land van Italië door de zogenaamde “Stretto di Messina”, dat is Italiaans voor de Straat van Messina. Deze scheiding is slechts drie kilometer breed. Een uitstapje naar het vaste land van Italië is dus zo gemaakt. Het binnenland van Sicilië kent veel gesteente. En in West- en Centraal Sicilië wordt het landschap gedomineerd door heuvels. De bergen op Sicilië komen echter niet veel hoger dan 950meter. In de zomer zijn deze gebieden goudbruin door de droogte. In het noorden bevinden zich grote groene bossen op de berghellingen van onder andere Madonie, Nebrodi en Peloritani. Exact in het midden van het eiland is een wat groter meer, genaamd Lago Pergusa. Hieromheen loopt het Autodromo di Pergusa, een circuit voor autoraces.

De leukste activiteiten op het eiland

Een agriturismo is een prima uitvalsbasis als je overdag wilt genieten van al het moois wat dit Italiaanse eiland te bieden heeft. Sicilië heeft vooral voor de ondernemende vakantiegangers veel te bieden. Wandelen, fietsen, mountainbiken en hiken beleef je hier op z’n allerbest. Als de Italiaanse zon langzaam in de Middellandse Zee zakt, is het tijd om te genieten van een heerlijke traditionele pasta met een bijpassende wijn. Verken het eiland met de fiets of mountainbike en vergeet onderweg niet af en toe af te stappen. De vele beschikbare routes brengen je langs mooie vergezichten, bovenop groen begroeide heuvels en in authentieke dorpjes waar het Italiaanse leven hoogtij viert. Misschien kun je vanuit je accommodatie wel een uitstapje maken naar het dorp Savoca. Een pittoresk dorpje waar je direct het decor van The Godfather 2 herkent. Ook de kerk uit de maffiafilm kun je hier bewonderen. Het is alsof de tijd hier vanaf de opnames stil heeft gestaan.

Op cultureel vlak valt er op Sicilië heel wat te beleven. Zo zijn er pottenbakkerijen die erom bekend staan dat ze kwalitatief hoogwaardige en opvallend fel gekleurde producten afleveren. Zelfs nu, in de 21e eeuw, kun je nog kiezen uit een ruim aanbod van prachtige voorwerpen. Deze voorwerpen beelden bekende taferelen uit, maar ook dagelijkse bezigheden waar iedereen zich mee bezighoudt. Een andere traditie is ongetwijfeld het Siciliaanse poppentheater. Voor dit schouwspel worden marionetten gebruikt met touwtjes. Als je naar Sicilië gaat, dan kun je een poppentheater met eigen ogen aanschouwen. Vaak worden er historische gebeurtenissen uit de Siciliaanse geschiedenis uitgebeeld. Met andere woorden: Je ontspant en tegelijkertijd leer je nog iets bij.

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en wanneer jij een echte cultuurliefhebber en een grote fan van architectuur bent, dan kun je hier echt je hart ophalen. In Palermo vind je diverse, prachtige gebouwen en 1 daarvan is Palazzo dei Normanni. Dit prachtige paleis is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het is het oudste Koninklijke gebouw in Europa en van binnen word je verblind door luxe en klassieke architectuur. Het eerste dat opvalt zijn de prachtige gouden muren en plafonds die je absoluut bijzonder zou kunnen noemen.

Geniet van de hoge temperaturen

Sicilië heeft een Middellandse Zeeklimaat en de zomers zijn hier over het algemeen heet en droog. De winters zijn vaak zacht en regenrijk. Tijdens de zomer moet je rekening houden met temperaturen die kunnen oplopen tot 35 á 40 graden Celsius tot op 1500 meter hoogte. Daar komt bij dat in de zomer vaak de sirocco waait, dit is een woestijnwind afkomstig uit Noord-Afrika. Deze wind jaagt de temperaturen flink op. Aan de noord- en westkust is het een droge wind en aan de oostkust is het een vochtige wind. Sicilië is een eiland en heeft daarom een flinke kustlijn. Je kunt er heerlijk genieten van de rustige zee. Het fijne aan dit eiland is ook de aangename zee bries die tijdens warme dagen de temperatuur zeer aangenaam maakt.

Met temperaturen van 10 graden Celsius aan de kust tot onder het vriespunt boven de 1800 meter hoogte is januari de koudste maand. De meeste neerslag valt tussen oktober en maart, vaak in grote hoeveelheden. Op de Siciliaanse Apennijnen valt er sneeuw in plaats van regen. Hier heerst dan ook een meer continentaal klimaat en de winters zijn hier kouder dan in de rest van Sicilië. De Etna is het grootste deel van het jaar bedekt met sneeuw en je kunt hier zelfs wintersport beoefenen.