Vakantiehuizen aan de Opaalkust

Voor wie kennis wilt maken met het Franse leven en de Franse cultuur, maar daarvoor niet te ver wilt rijden, is een vakantiehuis aan de Opaalkust een mooie oplossing. De Opaalkust bevindt zich in het uiterste noorden van Frankrijk, nabij de grens met België, en loopt van Duinkerke tot Berck-sur-Mer. De kust grenst aan Het Kanaal, de waterloop tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.

Lees meer over vakantiehuizen aan de Opaalkust
Lees meer over:

Vakantiehuizen aan de Opaalkust

Voor wie kennis wilt maken met het Franse leven en de Franse cultuur, maar daarvoor niet te ver wilt rijden, is een vakantiehuis aan de Opaalkust een mooie oplossing. De Opaalkust bevindt zich in het uiterste noorden van Frankrijk, nabij de grens met België, en loopt van Duinkerke tot Berck-sur-Mer. De kust grenst aan Het Kanaal, de waterloop tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.

Verken het prachtige landschap

De 120 kilometer lange kustlijn van de Opaalkust biedt, naast sfeervolle badplaatsen, brede zandstranden, met gras begroeide duinen, kliffen en hier en daar wild water. Waar het landschap van deze regio in het noorden nog vrij vlak is met slechts enkele duinen, vind je iets zuidelijker langs deze kust juist krijtrotsen en ruigere natuur. Een bijzonder gezicht. Tijdens vloed komt de zee tot aan de kalkrotsen, die steil uit de zee omhoog komen. Met eb ligt er voor de rotsen een lang strand. De kalkrotsen worden afgewisseld met kleine havendorpjes. Op het strand kun je tijdens eb veel zeedieren vinden. Doordat het verschil tussen eb en vloed erg groot is blijven er vele poeltjes op het strand staan. Hierin vind je regelmatig anemonen of vissen. In de kalkrijke duinen kun je vanuit jouw vakantiewoning heerlijke wandelingen maken. Hier groeien bijzondere plantensoorten zoals orchideeën en wondklaver.

De kust is zeer divers. Hoge kalkkliffen doen denken aan de kust van Engeland en de grotten en uitsparingen die zijn ontstaan door watererosie zijn ideale broedplaatsen voor tal van zeevogels, waaronder de Noordelijke stormvogel en visdieven. De natuurlijke oerouder van de kool klampt zich vast aan deze rotsen. Als je in zee tuurt zul je tuimelaars, bruinvissen en zeehonden zien en als je heel veel geluk hebt kun je misschien wel een bultrug spotten.

In het zuiden kun je door een duinlandschap struinen waar helmgras het gevecht aangaat met de wind die het zand waar deze plant zich in wortelt wegblaast of juist de plant begraaft. Langs de kustlijn hier kun je ook lamsoren en zeekraal tegenkomen. Dit is ook het terrein van de mooie eidereend en de bergeend die vreemd genoeg in oude konijnenholen broedt. Daarnaast zul je tussen het aangespoelde zeewier veel krabachtigen en prachtige schelpen vinden zoals de gedraaide hoornen van heremietkreeften. De moerassen zijn zeer goed ontwikkeld en er leven bijzondere soorten zoals de kwak.

De kans is aanwezig dat u de roep van de roerdomp zult horen die boven het lawaai van alle kikkers uitkomt. In de dichte vegetatie zingt het blauwborstje en de bruine kiekendief jaagt hier op muizen en reptielen. Bijzonder is de muskusboktor die zelfs na zijn dood een aangenaam parfum verspreid. De oude duinen die boven het drasland uittorenen zijn begroeid met meidoorn, esdoornen en hop. Dit vormt een ideaal habitat voor de hazelmuis en de zomertortel. Ook het bijzonder doodshoofdvlinder komt hier voor. De bossen op de heuvels bestaan vooral uit wintereiken en beuken, waar eekhoorntjes als acrobaten door de bomen zwieren en de wielewaal met zijn gele prachtkleed zit te zingen.

Geniet van de natuurlijk hoogtepunten

De belangrijkste en meest noemenswaardige natuurlijke hoogtepunten van de Opaalkust zijn Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. De eerste, Cap Gris-Nez, is bekend vanwege haar korte afstand tot het Verenigd Koninkrijk. Vanaf deze kaap, die zo’n 50 meter boven de zeespiegel uit stijgt, kun je namelijk de beroemde krijtrotsen van Dover zien! 16 kilometer noordelijk van Cap Gris-Nez bevindt zich Cap Blanc-Nez, die 134 meter boven de zeespiegel uit stijgt. Vakantiegangers en locals weten deze plek niet alleen te vinden voor een bezoek aan het strand, maar ook zeker voor het vinden van fossielen. Op heldere dagen kun je vanaf Cap Blanc-Nez de witte kliffen van Engeland spotten!

Breng een bezoek aan de leukste kustplaatsjes

Er zijn een aantal leuke plaatsjes te vinden langs de Opaalkust. Aan de voet van Cap Blanc-Nez vind je het knusse badplaatsje Wissant. Wandel hier over de boulevard, geniet van het heerlijke eten in een van de vele restaurants, of drink iets op een van de terrasjes. Het plaatsje wordt omringt door uitgestrekte Franse landschappen en ten zuiden van het stadje vind je een mooi en uniek moerasgebied. De charmante badplaats Wimereux is ook een bezoekje waard. Dit dorp wordt gekenmerkt door een gezellige boulevard, kleurrijke villa’s en leuke strandhuisjes.

Bezoek het Regionaal Park Kapen en Moerassen van Opaal

Een deel van de Opaalkust behoort tot een regionaal natuurpark: ‘’Parc Naturel Régional des Caps et Marais d'Opale’’. Dit park is ontstaan uit de samenvoeging van twee natuurgebieden: Parc du Boulonnais en Parc du Audomarois. Inmiddels beslaat het regionale natuurpark ruim 136.000 hectare. Behalve de kuststrook vind je er ook vijf uitgestrekte bosgebieden, verschillende rivieren en diverse kleinere natuurgebieden. Beboste heuvels, rivieren, moerassen en kastelen maken dit gebied een prachtige vakantiebestemming. Er zijn hier vele wandelroutes waarmee je je dagenlang kunt vermaken

Door de diversiteit aan landschappen is deze plek een ideale vakantiebestemming voor iedere natuurliefhebber. Zowel mensen die van de zee en kust genieten als de natuurliefhebber die oude bossen en van het heuvelland houden kunnen hier aan hun trekken komen. Duizenden kilometers aan wandelpaden maken het gebied toegankelijk voor iedere natuurliefhebber.

Het weer aan de Opaalkust

Aan de Opaalkust is sprake van een zeeklimaat. De zomers zijn hier niet extreem warm en de winters zijn relatief mild. De beste reistijd voor een trip naar de Opaalkust is van juni tot en met oktober. Tijdens deze maanden is er amper neerslag en er is een aangename en zachte temperatuur. De kans op weerextremen is hier klein vanwege de constante invloed van de Warme Golfstroom en de Atlantische Oceaan. De warmste maanden van het jaar zijn juli en augustus. De natste maanden zijn normaal gesproken januari en december. De laagste gemiddelde temperatuur is 7 graden Celsius in januari en in juli is het gemiddeld het warmst met een temperatuur van 19 graden Celsius. In de herfst en lente is de kust vooral populair bij windsurfers, dit komt door de harde wind van zee. Tijdens deze seizoenen is het niet extreem koud.