Vakantiehuisje Kempen

De Kempen strekt zich uit over meerdere provincies in België. De drie provincies die in dit gebied liggen zijn Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Een belangrijk onderdeel van de Belgische Kempen is de provincie Antwerpen. In deze regio biedt Natuurhuisje namelijk ook vakantiehuizen aan in de natuur. In de provincie Antwerpen bevinden zich dan ook de meeste van onze natuurhuisjes. De natuur wordt vooral gekenmerkt door een aantal grote bossen, heideterreinen en vennengebieden. De vakantiehuisjes van ons staan allemaal in of nabij deze prachtige natuurgebieden.

Lees meer over Vakantiehuisje Kempen
Lees meer over:

Vakantiehuisje Kempen

De Kempen strekt zich uit over meerdere provincies in België. De drie provincies die in dit gebied liggen zijn Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Een belangrijk onderdeel van de Belgische Kempen is de provincie Antwerpen. In deze regio biedt Natuurhuisje namelijk ook vakantiehuizen aan in de natuur. In de provincie Antwerpen bevinden zich dan ook de meeste van onze natuurhuisjes. De natuur wordt vooral gekenmerkt door een aantal grote bossen, heideterreinen en vennengebieden. De vakantiehuisjes van ons staan allemaal in of nabij deze prachtige natuurgebieden.

Geniet van de natuur in een van de natuurgebieden

Het Turnhouts vennengebied

Een belangrijk natuurgebied in de regio is het Turnhouts vennengebied. Dit gebied ligt vlakbij het gezellige stadje Turnhout. Het natuurgebied bestaat uit een aantal grote vennen die een bijzondere flora en fauna herbergen. In de zomer zijn er veel bijzondere libellen aanwezig nabij de vennen en scheert de boomvalk rakelings langs om deze libellen te vangen. In de winter zitten er vaak veel ganzen op de aanliggende weilanden en zit er vrijwel altijd een klapekster op een paal.

Het Groot Schietveld

Een ander natuurgebied dat iets minder goed toegankelijk is maar zeker zo interessant is het Groot Schietveld. Dit natuurgebied is een oud schiet terrein gelegen in het hartje van de Belgische Kempen. Op het schietterrein staan hier en daar oude tanks opgesteld, dit maakt het een erg bijzonder gebied. Wat het gebied ook bijzonder maakt zijn de grote aantallen adders die er nog waargenomen worden. De adder is ook in België een bedreigde diersoort en die vaak moeilijk te zien is.

Nationaal park De Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen omvat een gebied van bijna 6000ha en ligt in het noordoosten van België. Het gebied kreeg pas in 2006 haar huidige status, maar het herbergt vele bijzondere landschappen en biotopen. Dennenbossen, heide en veen wisselen elkaar af en in het park kan heerlijk gewandeld en gefietst worden. Het gebied kent tegenwoordig vijf ingangen. Vanuit hier kunnen wandelingen en fietstochten worden gemaakt door het park. Elke toegangspoort wordt gekenmerkt door zijn eigen thema. Zo staat de toegangspoort bij Genk in het teken van de macrokosmos, en is er hier een volkssterrenwacht en stenen pad. In het nationaal park zijn ook enkele menhirs te vinden, die hier lang geleden zijn neergelegd. Het nationaal park is een aaneenschakeling van prachtige natuur. Dennenbossen en heide nemen een groot deel van het gebied in beslag, maar er zijn ook vele vochtige stukken. Dit zijn onder andere veengebied, poeltjes en bosbeken.

Op de heide zijn in de zomer roodborsttapuiten te vinden. Langs de bosranden zingt dan de gekraagde roodstaart en nog dieper het bos in is de bonte vliegenvanger te horen. In de dennenbossen zijn regelmatig kruisbekken te zien. De grote gele kwikstaart bezoekt af en toe het nationaal park, en is dan vooral langs de bosbeken te vinden.

Ontdek de omgeving

Nationaal Park Hoge Kempen heeft een oppervlakte van 5700 hectare en is puur natuur. Ideaal dus om vanuit jullie vakantiehuisje een mooie wandeling of fietstocht te maken! Daarnaast is Nationaal Park Hoge Kempen het hoogste deel van de Kempen, met een hoogte tussen 50 en 100 meter. De Maas heeft in het oosten van Nationaal Park Hoge Kempen een 60 meter diepe vallei uitgeschuurd. Hierdoor kent het gebied verschillende hoogteverschillen en samen met de rotsen vormt deze vallei een bijzonder geologisch openluchtmuseum. Er ligt hier meer dan 300 kilometer aan wandelpaden, dus je kunt steeds een andere route ontdekken vanuit een vakantiehuisje in Kempen!

Voor de fietsliefhebbers is er in de omgeving ook genoeg te ontdekken door de schaduwrijke bossen. Veel paden en stukken bos zijn niet toegankelijk voor auto's, waardoor je hier in alle rust kunt fietsen en wandelen. Er zijn diverse fietsroutes beschikbaar, maar kom je er niet helemaal uit dan kun je altijd even op internet kijken. Natuurlijk kun je ook gewoon op eigen houtje vertrekken en dan de bordjes volgen of gewoon kijken waar je uitkomt. Het leuke van het volgen van een fietsroute is dat je vaak langs de mooiste bezienswaardigheden komt en de leukste plekjes gaat ontdekken. Ook zul je regelmatig een bankje of leuk plekje tegenkomen waar je even kunt uitrusten en even iets kunt drinken of eten. Als je in de middle of nowhere gaat fietsen kan het daarom wel handig zijn om zelf wat te eten en te drinken mee te nemen.

Daarnaast behoren het bezoeken van steden en een bezoek aan een pretpark, museum of dierentuin tot de mogelijkheden. Veel van de huisjes zijn tegenwoordig ook uitgerust met Wifi internetverbinding, dus wanneer je op de plaats van bestemming bent en het weer is net iets minder of je plannen veranderen last-minute, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om via internet nieuwe ideeën te vinden voor een dagje uit. In de natuurhuisjes zelf kun je vaak ook informatie vinden over activiteiten in de omgeving.

Een geschikte bestemming voor elk seizoen

Je kunt het hele jaar door heerlijk vertoeven in een van onze natuurhuisjes in de Kempen. Normaal gesproken komt het kwik in de zomermaanden nauwelijks boven de vijfentwintig graden, maar op heldere zomerdagen kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden Celsius. Op deze dagen is het verstandig om jezelf goed in te smeren, en als je iets actiefs gaat doen, zorg dan zeker voor genoeg water. Op de warmste dagen van het jaar is het voor aan te raden om een rustig plekje in de schaduw op te zoeken in de buurt van een zwembad, rivier of stuwmeer.

Het maakt ook niet uit of je nu in de Kempen verblijft in de zomer of in de winter. ’s Winters is het prima vertoeven op de Kempen, want ook dan kun je de natuur in. Het landschap zal het uiteraard anders uitzien dan in de zomer, maar zeker niet minder mooi. Ook in de winter kun je je hart ophalen in de natuur en weer volledig opladen. In de zomer staat natuurlijk alles in bloei en zijn de dieren volop te zien, wat de Kempen een heerlijke bestemming maakt voor een geslaagde zomervakantie.